Post main image

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Βουλή σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός “ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Η στατιστική δυστυχώς ισχύει πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα παιδιά»: ανήλικα με αναπηρία, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και παιδιά που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο” και έκανε λόγο για «απειλητικές στατιστικές».
Και συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως «η σεξουαλική βία των ανηλίκων είναι βουβό έγκλημα», επισημαίνοντας πως “οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αποβαίνουν συχνά αρνητικές για διάφορους λόγους – λόγω του χρόνου που έχει μεσολαβήσει μεταξύ της κακοποίησης και της εξέτασης. Άλλωστε, η κακοποίηση δεν συνεπάγεται απαραίτητα βιασμό και αυτό επίσης δυσχεραίνει τον εντοπισμό των περιστατικών”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την πάταξη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Σε αυτά, πρόσθεσε, έρχονται να προστεθούν αγκυλώσεις που μεγεθύνουν η σύγχυση των υπηρεσιών και η πολυνομία και προανήγγειλε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, με έντεκα άξονες που αναδιαρθρώνουν τις ισχύουσες δομές.
Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων, το οποίο θα καθορίζει τον ρόλο όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από τις δικαστικές αρχές μέχρι τους κοινωνικούς λειτουργούς, καταγράφοντας κάθε περιστατικό, το οποίο θα κοινοποιεί σε όλες τις υπηρεσίες, προκειμένου να συντονίζονται ανάλογα.
Το εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης των κακοποιημένων παιδιών, θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών ανά περιστατικό και θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρυμένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους.
Πλέον όλοι όσοι ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με παιδιά, θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας.
«Είναι πραγματικά δυσεξήγητο πώς σήμερα δεν γνωρίζουμε ως πολιτεία πράγματι ποιοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τα παιδιά, π.χ. στην άθληση και αν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε συμπεριφορές που να τους καθιστούν εν δυνάμει ύποπτους να επαναλάβουν περιστατικά και να γίνουν οι ίδιοι θύτες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός “επιπροσθέτως, καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορέων, δημοσίων και ιδιωτικών, που σχετίζονται με τα παιδιά, να ορίζουν έναν υπεύθυνο παιδικής προστασίας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος με ανάλογη κατάρτιση, ώστε να διαβιβάζει αμέσως σχετικές καταγγελίες στις αρχές και να αναλαμβάνει ο ίδιος δράση πρόληψης”.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για μετατροπή αδικημάτων σε κακουργήματα και την παραγραφή τους από την ενηλικίωση του θύματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “παράλληλα, οι διάσπαρτες διατάξεις να κωδικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν. Άλλωστε πρόσφατα, με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα τα αδικήματα αυτά έγιναν κακουργήματα και η παραγραφή τους ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος ώστε να διευρύνεται ο χρόνος που μπορούν να καταγγελθούν. Οι ποινές αυξήθηκαν και ο βιασμός ανηλίκου οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη”.
Ταυτόχρονα, είπε, θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι ενήλικες για να εντοπίζουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές και να έχουν και το θάρρος να σπάσουν το τείχος της σιωπής ειδικά σε πιο μικρές, κλειστές κοινωνίες.
«Τα ίδια τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να έχουν την γνώση και το θάρρος να μπορούν να μιλούν στους μεγαλύτερούς τους», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε πως από φέτος, σε δύο τάξεις του δημοτικού (τρίτη και έκτη), καθώς και στη δευτέρα γυμνασίου διδάσκεται πια σεξουαλική αγωγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο πρόκειται να έχει ορίζοντα πενταετίας και θα οργανωθεί από ειδική συντονιστική επιτροπή.