Post main image

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ερυθράς Χειρός (από το κόκκινο χέρι που είναι βουτηγμένο στο αίμα, αλλά και από το κόκκινο χρώμα του «απαγορεύεται») έχει καθιερωθεί εδώ και 18 χρόνια ύστερα από πρωτοβουλία οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στόχος είναι να υπενθυμίσει και να καταγγείλει την ύπαρξη ενός θλιβερού και επικίνδυνου φαινομένου που στερεί σε πολλά αγόρια την παιδική τους ηλικία: το φαινόμενο των ανήλικων στρατιωτών.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch εικάζει πως πολλά παιδιά εξαναγκάζονται να παίρνουν μέρος στις εμφύλιες συρράξεις. Ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 100.000 παιδιά μόνο στην Αφρική, τα οποία είτε συμμετέχουν άμεσα, είτε «συνδράμουν» με κάθε τρόπο ( ως μεταφορείς, αγγελιοφόροι, ανθρώπινες ασπίδες κλπ) στις ένοπλες συγκρούσεις.

 

παγκόσμια Ημέρα ερυθράς χειρός

Ακόμα όμως και αν κάποια από τα παιδιά καταφέρουν να ξεφύγουν από τα χέρια των ένοπλων ισλαμιστών, όσα έζησαν ως ανήλικοι στρατιώτες θα τα σημαδεύουν σε ολόκληρη τη ζωή τους. Όπως τονίζουν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, «ευρήματα μελέτης υποδεικνύουν πως η ψυχική διαταραχή και οι ψυχικές αρρώστιες, σχετίζεται με την ανικανότητα των παιδιών, που επηρεάστηκαν άμεσα από τον πόλεμο, να προχωρήσουν σε συμφιλίωση με τον εχθρό, με αποτέλεσμα να μην αποδέχονται μια σταθερή και μακρόχρονη ειρήνη».

Τα ψυχολογικά τραύματα δεν είναι δυστυχώς τα μόνα σημάδια που αφήνει πίσω της μια τέτοια στρατολόγηση των παιδιών. Μετά το τέλος μιας σύρραξης, η αποστρατεία, ο αφοπλισμός και η κοινωνική επανένταξη δεν είναι ποτέ απλές υποθέσεις. Πολλά παιδιά δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους, επιλέγοντας οικειοθελώς να γίνουν στρατιώτες, θεωρώντας πως κι αυτό ένα επάγγελμα είναι. Άλλωστε, η ζωή παρέα με ένα όπλο σε κάποιες κοινωνίες έχει και τα προνόμιά της: είναι ευκολότερο να κλέψεις μια αγελάδα από το να την αγοράσεις ή να την εκτρέφεις.