Post main image

Άλλη μία σπουδαία γυναίκα ρίχνεται στον αγώνα της καταπολέμησης της «φτώχειας της περιόδου».

Αυτού του κοινωνικού φαινομένου που μαστίζει τις γυναίκες κυρίως χαμηλότερων εισοδημάτων και αφορά την αδυναμία τους να προβούν στην αγορά προϊόντων περιόδου, τα οποία σε πολλές χώρες φορολογούνται ως προϊόν πολυτελείας. Βέβαια, η περίοδος δεν είναι «πολυτέλεια», αλλά μία φυσιολογική και τακτική αιμορραγία του γυναικείου σώματος. Ωστόσο, η υγιεινή τις ημέρες τις περιόδου κοστίζει ακριβά.

Για την Chelsea VonChaz, η στιγμή που είδε μία άστεγη γυναίκα να αιμορραγεί, ανίκανη να προβεί στην αγορά προϊόντων περιόδου στο Hollywood της California – όταν ακόμα δούλευε ως στυλίστρια θεάτρου στο Los Angeles – ήταν η στιγμή που αισθάνθηκε ως γυναίκα την υποχρέωση να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Τότε, ήταν που η ιδέα της δημιουργίας ενός οργανισμού που θα εξασφάλιζε την παροχή δωρεάν προϊόντων σε γυναίκες που το έχουν ανάγκη, πήρε σάρκα και οστά.

«Απλώς ένιωθα ότι κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά. Το πόσο εκτεθειμένη ήταν εκείνη τη στιγμή, με νευρίασε πάρα πολύ» είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή της για το περιοδικό Pop Sugar.

Η Chelsea VonChaz θέλει να καταπολεμήσει τη «φτώχεια της περιόδου»

Αυτή τη στιγμή, η ίδια και η μαμά της, Cheryl Warner, είναι CEO του δικού τους μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ακούει στο όνομα Happy Period και που έχει ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της «φτώχειας της περιόδου» από το 2015, κάνοντας χαρούμενες πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο, κυριολεκτικά.

Η παροχή δωρεάν προϊόντων περιόδου σε γυναίκες άστεγες και με χαμηλό εισόδημα, η καταπολέμηση του στίγματος που περιβάλλει την έμμηνο ρύση μέσω ακτιβιστικών δράσεων, εκστρατειών στα social media και η διαρκής ενημέρωση γύρω από θέματα που αφορούν αυτήν τη φυσιολογική συνθήκη, είναι οι κατευθυντήριες γραμμές του Happy Period.

Οι γυναίκες αξίζουν μία καλύτερη διαβίωση, χωρίς το έξτρα κόστος των προϊόντων περιόδου

«Προς το παρόν, προσπαθώ να αλλάξω τον κόσμο μέσα από τις δράσεις του οργασμού μου. Κάνω τον κόσμο καλύτερο για άτομα με περίοδο, δίνοντας ένα ταμπόν ή μία σερβιέτα κάθε φορά. Στο τέλος, θα κάνω μια τεράστια αλλαγή επειδή η εμμηνόρροια δεν θα αποτελεί ταμπού. Θα συνεχίσω να ασκώ πίεση, μιλώντας για σημαντικά ζητήματα περιόδου και ενθαρρύνοντας τα κορίτσια και τις γυναίκες να αποδεχθούν και να αγαπήσουν τις περιόδους τους» ανέφερε η Chelsea VonChaz ως μία από της συμμετέχοντες του One Young World Summit 2021 που διοργανώνεται από την εταιρία Johnson & Johnson.

Η πανδημία δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στις δράσεις του Happy Period

Η δουλειά της Chelsea VonChaz δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έβαλε στοπ και σε ορισμένες περιπτώσεις απαγόρευσε τελείως τη φυσική παρουσία που απαιτεί ο εθελοντισμός και τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ευτυχώς, η τεχνολογία έδωσε την ευκαιρία για διαδικτυακές δράσεις εν μέσω πανδημίας, γεγονός που η Chelsea εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον.

Όπως η ίδια ανέφερε στο Lulus, τα διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με την υγεία και τη φροντίδα της εμμήνου ρύσεως, οι διαδικτυακές εκδηλώσεις και τα workshops είναι ενέργειες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και θα συνεχιστούν μελλοντικά. «Εξακολουθούμε να παρέχουμε προϊόντα φροντίδας εποχής σε καταφύγια και τράπεζες τροφίμων. Απλώς λέμε στις εταιρίες να στείλουν τα προϊόντα απευθείας σε αυτά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακόμα μία καινοτομία που πραγματοποίησε ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι η δημιουργία του αυτόματου μηχανήματος, πλήρως εξοπλισμένου με προϊόντα περιόδου, σερβιέτες, ταμπόν, ακόμη και εσώρουχα περιόδου. Πολλά συγχαρητήρια.

Η Chelsea VonChaz δεν μετάνιωσε στιγμή για τις επιλογές της

Κοιτώντας στο παρελθόν η Chelsea VonChaz δεν μετανιώνει καθόλου για τις επαγγελματικές αποφάσεις της. Αντιθέτως, αισθάνεται πως έκανε την πιο σωστή επιλογή όταν άφησε τη μόδα για το Happy Period. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Πάει και τελείωσε. Κάνω κάτι πολύ καλύτερο αυτή τη στιγμή. Έχω μία δουλειά που υπηρετεί έναν σκοπό. Αυτό ήταν που με ενδιέφερε εξ’ αρχής» είχε αναφέρει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της στο περιοδικό People.

Κάνοντας μία αποτίμηση της εξέλιξης του Happy Period που πλέον μπορεί και βοηθάει σχεδόν ένα εκατομμύριο γυναίκες στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της περιόδου, η Chelsea VonChaz δεν μπορεί παρά να αισθάνεται περήφανη. Πλέον, ο οργανισμός Happy Period έχει εξελιχθεί τόσο, που σημειώνει συνεργασία με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ειδών υγιεινής, οι οποίες αναλαμβάνουν τη μεταφορά προϊόντων περιόδου σε σχολεία και καταφύγια.

Με ένα ταμπόν, μία σερβιέτα, ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης προϊόντος εμμηνορροϊκής φροντίδας, ένα σχολικό πρόγραμμα και άλλες τόσες δράσεις, η Chelsea VonChaz φέρνει  στο επίκεντρο της συζήτησης την έμμηνο ρήση, τη στιγμή που – επιδεικτικά και τακτικά – αποφεύγεται.

Πηγή: ladylike

Διαβάστε επίσης:

Μεγαλώνοντας ένα παιδί μόνη: Τρόποι για να παραμείνετε ψύχραιμες