Post main image

Είτε γιατί δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν παιδιά για λόγους υγείας, είτε γιατί θέλησαν να προσφέρουν ανιδιοτελώς την αγάπη, τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που κάθε παιδάκι αξίζει στη ζωή του, είτε γιατί θέλησαν να μεγαλώσουν κι άλλο την οικογένειά τους επιλέγοντας αυτήν την οδό, αλλά και για άλλους τόσους λόγους, αυτοί οι καλλιτέχνες αξίζουν τα συγχαρητήριά μας. Γιατί επέλεξαν τον δύσβατο δρόμο της υιοθεσίας, που όμως ο τελικός προορισμός είχε αίσιο τέλος. Γιατί απέδειξαν και αποδεικνύουν πως η αγάπη και όχι η βιολογία είναι αυτή που τελικά δίνει λόγο ύπαρξης σε αυτές τις σχέσεις. Γιατί οι γονείς που υιοθετούν είναι οι “πραγματικοί” γονείς και όχι οι κομπάρσοι. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν θεωρούνται σπουδαίοι για το καλλιτεχνικό τους έργο, μεμονωμένα. Θεωρούνται σπουδαίοι για το ποιόν τους.

Aνάμεσα, λοιπόν, στους αμέτρητους αφανείς ήρωες υπάρχουν και κάποιοι εμφανέστεροι. Ο λόγος για διάσημες γυναίκες που επέλεξαν να αποκτήσουν ένα ή και περισσότερα παιδάκια μέσω υιοθεσίας. Μία πράξη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τη στιγμή που η λέξη «ορφανοτροφείο» και «υιοθετημένος/η» αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις αιτία στιγματισμού -και κυρίως των παιδιών. Ας μάθουμε, λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί οι διάσημοι γονείς που παράλληλα με την υιοθεσία, έστειλαν ο καθένας το δικό πολύ σημαντικό μήνυμα.

Angelina Jolie

Η υιοθεσία τριών παιδιών σε διάστημα 5 χρόνων αποτελεί μία πραγματικά αξιέπαινη πράξη. Ο Maddox, η Zahara και ο Pax με καταγωγή από την Καμπότζη, την Αουάσα της Αιθιοπίας και το Βιετνάμ υιοθετήθηκαν από την Angelina Jolie- και τον Brad Pitt- το 2002, το 2005 και το 2007 αντίστοιχα.

Angelina Jolie
Marc Piasecki/GC Images/Getty Images/Ideal

Οι υιοθεσίες του πρώην ζευγαριού έχουν μία ιστορία να διηγηθούν και ένα βαθύτερο νόημα στον πυρήνα τους. Και συγκεκριμένα ξεκινούν από την ενασχόληση της Angelina Jolie με τα δικαιώματα των προσφύγων, όταν η ίδια ορίστηκε ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Αυτό ήταν που πάνω από όλα «την έκανε μητέρα» και πλέον «είναι ευλογημένη που μου επιτράπηκε να γίνω η μητέρα τους» όπως ανέφερε η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της στη Vogue Ινδίας.

«Οι λέξεις υιοθεσία και ορφανοτροφείο έχουν θετική έννοια στο δικό μας σπίτι»

«Καθένα έγινε μέλος της οικογένειας με τον δικό του όμορφο τρόπο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μιλάς ανοιχτά γι’ αυτό και να το μοιράζεσαι. Οι λέξεις υιοθεσία και ορφανοτροφείο έχουν θετική έννοια στο δικό μας σπίτι. Με τα υιοθετημένα μου παιδιά μπορώ να μιλήσω για την εγκυμοσύνη με κάθε λεπτομέρεια, αλλά εξίσου λεπτομερώς μιλάω και για τη διαδρομή μέχρι να τα βρω και να τα κοιτάξω για πρώτη φορά στα μάτια» δήλωσε χαρακτηριστικά η Angelina Jolie.

«Όλα τα υιοθετημένα παιδιά έρχονται μαζί με ένα όμορφο μυστήριο στο οποίο ο κόσμος τους συναντάει το δικό σου. Όταν είναι από μια άλλη φυλή και χώρα αυτό το μυστήριο, αυτό το δώρο είναι πλήρες. Για εκείνα πρέπει να φροντίσεις να μη χάσουν την επαφή με τον κόσμο από τον οποίο προήλθαν. Έχουν ρίζες που εσύ δεν έχεις. Τίμησέ τις. Μάθε από αυτές. Είναι η μια εκπληκτική διαδρομή. Δεν μπαίνουν αυτά στον κόσμο σου, μπαίνετε ο ένας στον κόσμο του άλλου» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Madonna

Η Madonna έχει συνολικά 6 παιδιά, εκ των οποίων τα 4 είναι υιοθετημένα. Ο David, η Mercy, η Esther και η Stella προέρχονται από διαφορετικά ορφανοτροφεία του Malawi της Αφρικής και η διαδικασία υιοθεσίας δεν ήταν εύκολη για την pop star. Η ίδια ήρθε αντιμέτωπη με την αρνητική κριτική των tabloids και την αυστηρή έως παράδοξη νομοθεσία της χώρας και τον σεξισμό που τη συνόδευσε.

«Είχα μερικές σκοτεινές στιγμές, αλλά ξέρω να επιζώ. Η υιοθεσία είναι μία περίπλοκη διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο»

«Όλες οι εφημερίδες έγραφαν ότι τον απήγαγα. Κι εγώ σκεφτόμουν, “Κάτσε ένα λεπτό. Προσπαθώ να σώσω τη ζωή κάποιου. Με δουλεύετε;”. Τα έκανα όλα με το νόμο. Τότε είχα αγγίξει πάτο. Έκλαιγα με αναφιλητά, μέχρι που με έπαιρνε ο ύπνος» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο περιοδικό People.

Μεταξύ άλλων, η pop star έκανε ειδική αναφορά στην υιοθεσία της Mercy που αποδείχθηκε η πιο δύσκολη απ’ όλες. «Επειδή το διαζύγιό μου με τον Guy Ritchie ήταν πρόσφατο, οι αρχές στο Malawi μού έλεγαν πως “δεν είμαι ικανή να μεγαλώσω ένα παιδί. Ο τρόπος που μου φέρθηκαν, εκείνη η σεξιστική συμπεριφορά, ήταν γελοίο», δήλωσε χαρακτηριστικά η τραγουδίστρια που έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ώστε να τα καταφέρει να υιοθετήσει τη Mercy και να την πάρει τελικά μαζί της στο Λονδίνο το 2009.

«Είχα μερικές σκοτεινές στιγμές, αλλά ξέρω να επιζώ. Η υιοθεσία είναι μία περίπλοκη διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

Sandra Bullock

Η Sandra Bullock έχει υιοθετήσει δυο παιδάκια. Ο λόγος για τον Louis και τη Laila. Κατά διαστήματα, η Sandra Bullock έχει μιλήσει σε πολλές συνεντεύξεις της για την απόφασή της να δημιουργήσει οικογένεια μέσω της υιοθεσίας. Σε μία από αυτές, η ηθοποιός αποκάλυψε πως όσο πλησίαζε τα 40, η προοπτική του να γίνει μητέρα φάνταζε απίθανη, όμως ο τυφώνας Κατρίνα της προκάλεσε ένα περίεργο συναίσθημα. «Κάτι μου έλεγε ότι το παιδί μου ήταν εκεί» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή Today. «Επιτέλους το κατάλαβα. Αυτό ήταν που έπρεπε να κάνω όταν θα μεγάλωνα. Όχι το να είμαι ηθοποιός. Αλλά το να είμαι μητέρα» πρόσθεσε.

«Η οικογένειά μου είναι αποτέλεσμα ανάμειξης πολιτισμών. Είναι ποικιλόμορφη, τρελή, αγαπημένη και δείχνει κατανόηση. Αυτό σημαίνει οικογένεια»*

*Απόσπασμα από την αποκλειστική συνέντευξη της Sandra Bullock στο περιοδικό People το 2015

Όπως η ίδια εκμυστηρεύτηκε, η υιοθεσία του γιου της, Louis, δεν ήταν εύκολη καθώς συνολικά διήρκησε 4 χρόνια. Ενώ η υιοθεσία της Laila το 2015 που ακολούθησε την υιοθεσία του Louis το 2010, προέκυψε από την επιθυμία του τελευταίου να αποκτήσει ένα αδερφάκι. Φυσικά, η Sandra Bullock δεν του χάλασε χατίρι. «Ελπίζω η ιστορία μου να υπενθυμίσει σε όλους ότι δεν υπάρχει τέλος. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που είναι έτοιμα να γίνουν το παιδί σας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Sharon Stone

Το όνομα της Sharon Stone προστίθεται στη λίστα των celebrities που χάρισαν απλόχερα αγάπη μέσω της υιοθεσίας σε τρία αγόρια. Η ηθοποιός υιοθέτησε τον Roan Joseph το 2000, τον Laird Vonne και τον Laird Vonne και τον Quinn Kelly το 2006 μετά από μία σειρά αποβολών. Το ταξίδι της ηθοποιού προς την μητρότητα στιγματίστηκε από ένα εγκεφαλικό, δυο εγκυμοσύνες να μην ξεπερνούν τους 5 μήνες κύησης, ένα διαζύγιο και μία απώλεια κηδεμονίας του Roan μετά από 10ετη δικαστική διαμάχη με τον πρώην σύζυγό της, Phil Bronstein.

«Η μητρότητα δεν ήρθε εύκολα, αλλά ήρθε με αγάπη από τρεις αγγέλους. Είμαι ευγνώμων που τα παιδιά μου με επέλεξαν. Είμαι μια τυχερή μαμά»

«Εγώ έγινα μητέρα μετά τα σαράντα. Είχα προσπαθήσει να κάνω παιδιά νωρίτερα, νιώθοντας πως έτσι θα είμαι καλή σύζυγος, αλλά δεν ήταν για μένα αυτό. Από μικρή ήθελα να γίνω μητέρα μέσω υιοθεσίας, να βοηθήσω παιδιά που είχαν ανάγκη από ένα σπίτι, οπότε δεν είχα κάποιο βιολογικό χρονικό όριο να με πιέζει. Άσε που δεν με ένοιαζε να έχω κάτι “από εμένα” μέσω της γέννας. Έχω αρκετή από εμένα, έτσι κι αλλιώς» δήλωσε η Sharon Stone κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στη Vogue Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2020, αναφερόμενη στην ισότητα φύλων και στη δύναμη της γυναίκας να δημιουργήσει μόνη της οικογένεια και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες ενός ή περισσότερων παιδιών.

«Είμαι μία ανύπαντρη μαμά τριών υιοθετημένων γιων και είναι μεγάλο προνόμιο της ζωής μου να τα αναθρέψω. Όταν υιοθετείς, συνειδητοποιείς ότι οποιοδήποτε παιδί θα μπορούσε να είναι το βιολογικό παιδί σου. Οποιοδήποτε άτομο θα μπορούσε να είναι συγγενής σου. Μετά από αυτό, δεν ξαναβλέπεις τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Συνδέομαι με κάθε άτομο αυτού του πλανήτη. Και αυτό είναι ένα θαύμα από μόνο του» είχε δηλώσει στη Vogue το 2019.

Charlize Theron

Η Charlize Theron εκτός από σπουδαία ηθοποιός, είναι και μία σπουδαία μαμά δυο υπέροχων υιοθετημένων παιδιών, της 9χρονης Jackson και της 6χρονης August. Όπως η ίδια ανέφερε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Elle, η επιθυμία της να αποκτήσει αδερφάκι μέσω κάποιου ορφανοτροφείου όταν ήταν μικρή, της γέννησε την επιθυμία να υιοθετήσει από τότε. «Πάντα ήξερα πως υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά στον κόσμο χωρίς οικογένεια. Η υιοθεσία είναι κάτι πολύ προσωπικό -ξέρω κόσμο που αγαπώ πολύ και δεν δεν θεωρούν ότι θα μπορούσαν να μεγαλώσουν σαν δικό τους ένα άλλο παιδί. Το σέβομαι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν είδα ποτέ καμία διαφορά ανάμεσα στο μεγάλωμα ενός υιοθετημένου και ενός βιολογικά γεννημένου παιδιού. Δεν νιώθω πως χάνω κάτι»*

*Απόσπασμα από την αποκλειστική συνέντευξη της Charlize Theron στο περιοδικό Elle το 2018

«Η υιοθεσία υπήρξε πάντα η πρώτη μου επιλογή, ακόμη κι όταν ήμουν σε σχέση. Ήμουν πολύ ειλικρινής με τους συντρόφους μου σχετικά με ότι είμαι ανοιχτή στο να κάνω δικά μου παιδιά αλλά πως η υιοθεσία θα έπρεπε να είναι κομμάτι της ζωής μου. Το υποστήριζα με σθένος αυτό» δήλωσε η Charlize Theron μεταξύ άλλων.

«Βίωσα πνευματικά μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής μου όταν έκανα πρώτη φορά αίτημα υιοθεσίας. Υπήρχαν πολλά που δεν λειτουργούσαν και όταν στηρίζεις εκεί όλες τις ελπίδες σου μετά καταρρακώνεσαι» πρόσθεσε η Charlize Theron, διαβεβαιώνοντας τη δυσκολία της υιοθεσίας ως διαδικασία.

Χριστίνα Κοντοβά

Το ταξίδι της Χριστίνας Κοντοβά προς την υιοθεσία ξεκίνησε το 2020 και είναι ξεκάθαρα το ταξίδι της ζωής της. Το τελευταίο διάστημα, η σχεδιάστρια μόδας βρισκόταν αρκετά συχνά στην Ουγκάντα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τον λόγο, ο οποίος έγινε γνωστός μόλις πριν 24 μέρες. Με μία ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, αι κρατώντας στην αγκαλιά της την μικρή Ada, η Χριστίνα Κοντοβά μίλησε για το υπέροχο αυτό ταξίδι της.

«Είναι δύσκολη διαδικασία και ταυτόχρονα μαγική. Χρειάστηκα αποθέματα δύναμης που δεν ήξερα ότι έχω»

«Ζω στην Καμπάλα για το κοριτσάκι που κρατώ στην αγκαλιά μου, για την οποία αυτή τη στιγμή είμαι ανάδοχη μητέρα έως ότου την υιοθετήσω. Είναι ένα ταξίδι που έχει ξεκινήσει πριν περίπου ένα χρόνο και είναι το ταξίδι της ζωής μου. Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς γεννήθηκε η επιθυμία μου να υιοθετήσω και δεν έχει σημασία. Έγινε όμως σκοπός μέσα από τα ταξίδια μου στην Αφρική με την ActionAid», ανέφερε μεταξύ άλλων η Χριστίνα Κοντοβά στην αποκαλυπτήρια δημοσίευση περί υιοθεσίας.

Μιμή Ντενίση

Η Μιμή Ντενίση δεν βρήκε τον λόγο να μην αποκαλύψει στην κόρη της, Μαριτίνα, πως είναι υιοθετημένη. Η ηθοποιός μίλησε στην ίδια για την υιοθεσία της όταν ήταν μόλις δυο ετών. «Πρώτα της μίλησα κι μετά πήγα σε ψυχολόγο. Της εξήγησα τι ακριβώς είχα κάνει και μου είπε, “Τι ήρθατε να κάνετε τώρα που της τα είπατε μια χαρά;”. Πάντα πίστευα ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι η αλήθεια. Έτσι και με το παιδί. Είναι δυνατόν να σκεφτείς με taboo πώς θα του το πεις από τη στιγμή που η υιοθεσία είναι η ωραιότερη πράξη του κόσμου;» είχε δηλώσει η ηθοποιός σε παλαιότερη συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΚ!.

«Το παιδί μου είναι το παιδί μου. Επειδή δεν έχει το δικό DNA δεν σημαίνει κάτι. Η υιοθεσία είναι το πιο ιερό πράγμα»

«Η μητέρα πρέπει να είναι αληθινά κοντά στο παιδί, να το έχει αληθινά στη καρδιά της και είναι προτεραιότητα πάνω από τον εαυτό της» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Έλενα Ακρίτα

Η καταξιωμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας υιοθέτησε τον 23χρονο γιο της, Παύλο, όταν αυτός ήταν 3 μηνών. «Ήταν μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Δεν είναι εύκολο όταν έχεις μεγαλώσει ένα παιδί, από τριών μηνών, και η μόνη μάνα που έχει γνωρίσει είσαι εσύ, να του πεις τα πάντα. Όμως, πρέπει να το κάνεις. Τότε πέρασα πολύ μεγάλα ζόρια. Διάβασα πολλά βιβλία, συνεργάστηκα με παιδοψυχολόγους -οι οποίοι δεν μου είπαν ιδιαίτερα πράγματα- και γύρω στα 4 με 5 του χρόνια ήθελα να το ξέρει. Δεν ήθελα να πάει δημοτικό και να το ακούσει από κάποιο άλλο παιδί. Από τα 5 του ήξερε την αλήθεια» είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της στην κυπριακή εκπομπή “ΤΕΤ Α ΤΕΤ”.

Βίκυ Βολιώτη

Η Βίκυ Βολιώτη και ο Σίμος Σαρκετζής έχουν υιοθετήσει την Άννα από την Αιθιοπία, ολοκληρώνοντας με τον πιο ωραίο τρόπο την οικογένειά τους. «Ήμουν από τις γυναίκες που έλεγαν “είμαι καλά χωρίς παιδί”, “δε θέλω την ευθύνη”, “θέλω την ελευθερία μου”. Όταν γνωρίστηκα με τον Σίμο, που ήθελε πολύ παιδί, το είδα αλλιώς. Όμως, από μικρή έλεγα ότι αν θελήσω να κάνω ένα παιδί, θα υιοθετήσω. Δε με ενδιέφερε ποτέ να ζήσω την τεκνοποίηση, την εγκυμοσύνη. Δε με μάγευε», δήλωσε στην εκπομπή «Σημείο Συνάντησης» της ΕΡΤ.

 «Θεωρούσα πιο πιθανό να υιοθετήσω ένα παιδί από το να αποκτήσω ένα βιολογικό. Μου φαινόταν τρελό ότι υπήρχαν παιδιά στον κόσμο που για κάποιον λόγο μένουν χωρίς γονείς»

«Το θέμα παιδί είναι μία πολύ προσωπική διαδρομή. Το πώς ο καθένας φτάνει να γίνει γονιός. Εμένα μου ήταν αυτονόητο και το θεωρώ τελείως παλαβό να μην προχωρήσει κανείς σε αυτή τη διαδικασία αν δεν μπορεί να κάνει παιδί. Μου φαίνεται και τελείως παλαβό να υπάρχουν αντιστάσεις και στους υπόλοιπους τρόπους που μπορεί να κάνει κανείς παιδί. Μία παρένθετη μητέρα, ωάριο ή σπέρμα από τράπεζα. Είναι ευτύχημα που φτάσαμε στην εποχή που μπορούν δύο άνθρωποι να γίνουν γονείς, είτε ετεροφυλόφιλοι, είτε ομοφυλόφιλοι με αυτούς τους τρόπους» πρόσθεσε η ηθοποιός που είναι απαλλαγμένη από ταμπού, στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Πηγή: ladylike.gr

Δείτε ακόμα:

Εριέττα Κούρκουλου: Θα ήθελα να υιοθετήσω ένα παιδί – Η αποτυχημένη εξωσωματική και η ελπίδα