10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη μητέρα Τερέζα
Share
Mοιραζόμαστε 10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη μητέρα Τερέζα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας που γιορτάζεται σήμερα, ημέρα αποδημίας της γυναίκας που συνέδεσε το όνομά της με την προσφορά.
Τι δεν ξέρετε για τη μητέρα Τερέζα;
1. Η καταγωγή της ήταν αλβανική, ωστόσο η ίδια γεννήθηκε στα Σκόπια, στις 26 Αυγούστου 1910. Το όνομά της ήταν Gonxha Agnes Bojaxhiu. Ο πατέρας της πέθανε όταν ήταν 8 ετών και μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα της.
2. Βαθιά θρησκευόμενη από τα παιδικά της χρόνια, έγινε μοναχή στα 16 της, όταν εντάχθηκε στο μοναστήρι Loreto στην Ιρλανδία. Δύο χρόνια αργότερα, ονομάστηκε «Αδερφή Τερέζα».
3. Το 1929, μετακόμισε στην Καλκούτα, όπου και έγινε δασκάλα και για 15 συναπτά χρόνια διευθύντρια στη σχολή του μοναστηριού.
4. Το 1946, έλαβε τη θεϊκή εντολή να δημιουργήσει τη θρησκευτική εκκλησία «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας» (ιδρύθηκε επίσημα το 1950). Οι μοναχές της εκκλησίας άρχισαν να την αποκαλούν «Μητέρα Τερέζα».
5. Το 1951, η ινδική κυβέρνηση της χορήγησε την υπηκοότητα.
6. Το 1957 δημιούργησε την πρώτη κινητή κλινική λέπρας. Εργάστηκε αδιάκοπα για τριάντα χρόνια στην Ινδία, πριν φύγει για πρώτη φορά το 1960 για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλεσμένη ως ομιλήτρια στο Εθνικό Συμβούλιο Καθολικών Γυναικών.
7. Το 1965, ο Πάπας Παύλος VI της χορήγησε έπαινο για τη θρησκευτική της αφοσίωση. Την ίδια χρονιά, ιδρύθηκαν για πρώτη φορά «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας» εκτός Ινδίας. Πιο συγκεκριμένα, σε Βενεζουέλα, Ιταλία, Τανζανία, Αυστραλία και Αμερική.
8. Το 1979, βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το σημαντικότατο έργο της. Εκείνη, σχολίασε ταπεινά πως «δεν το αξίζει».
9. Έχει κερδίσει περισσότερα από 120 βραβεία και επαίνους για το σύνολο του έργου της.
10. Το Σεπτέμβριο του 1997 η Μητέρα Τερέζα πέθανε από καρδιακή προσβολή στην έδρα της, στην Καλκούτα. Στην κηδεία της παραβρέθηκαν σημαντικές πολιτικές και μη προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Διαβάστε επίσης: