Λουκουμάδες παραλίας by Giorgos Tsoulis
Share
Ο σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει παραδοσιακή, γλυκιά, συνταγή. Το τέλειο σνακ για το καλοκαίρι στη παραλία και όχι μόνο. Λουκουμάδες παραλίας για τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις, για μικρούς και μεγάλους. Νέο vegetarian must try.
Υλικά (για 8 τεμάχια)
- Για τη ζύμη:
- 470 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο
- 200 ml γάλα, πλήρες
- 60 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 9 γρ. μαγιά, ξερή
- 5 γρ. αλάτι
- 2 αυγά, medium
- Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- Για το σερβίρισμα:
- 400-500 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Προετοιμασία και εκτέλεση
- Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τα αυγά, το μείγμα με τη μαγιά και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι.
- Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα βουτυρωμένο μπολ, καλύπτουμε το μπολ μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες.
- Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι, το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ορθογώνιο σχήμα πάχους περίπου 3 χιλιοστών.
- Κόβουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα τσέρκι ή ένα στρογγυλό πιάτο διαμέτρου 14 εκ. κι έπειτα, δημιουργούμε μία τρύπα στη μέση κόβοντας το κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης με ένα τσέρκι ή ένα καπάκι νερού.
- Όσα στρογγυλά κομμάτια ζύμης, από αυτή που κόψαμε μας περισσέψουν, τα ενώνουμε μεταξύ τους δημιουργώντας νέα ζύμη, την οποία ανοίγουμε εκ νέου στον πάγκο εργασίας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασίας κοπής σε σχήμα λουκουμά.
- Μόλις η ζύμη τελειώσει, μεταφέρουμε τους λουκουμάδες σε ένα ταψί φούρνου αλευρωμένο, τους καλύπτουμε με βρεγμένη πετσέτα και τους αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή με 1 ώρα.
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί, ενώ σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τη ζάχαρη για το σερβίρισμα.
- Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμοι, τους μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τους αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Αφού στραγγίσουν, τους βουτάμε στο πιάτο με τη ζάχαρη και σερβίρουμε.
#tsoulotip: 1. Μπορούμε να τους διατηρήσουμε μέχρι και 3 μέρες σκεπασμένους σε σκιερό μέρος. 2. Κατά το στράγγισμα, δεν αφήνουμε τους λουκουμάδες να κρυώσουν, ώστε να κολλήσει η ζάχαρη. 3. Προσέχουμε να μην καίει πολύ το ηλιέλαιο, για να μην καούν οι λουκουμάδες εξωτερικά και μείνουν ωμοί εσωτερικά.
Διαβάστε επίσης: