Post main image

Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας αφού είναι αυτό που βοηθάει στην καλή μας υγεία και μας δίνει ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ημέρας. Αλλά το πρωινό γεύμα ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Στις ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία το πρώτο γεύμα της ημέρας αποτελείται από ένα κομμάτι ψωμί με κάποια επικάλυψη και μία κούπα δυνατό καφέ. Από την άλλη σε άλλες χώρες το πρωινό είναι ένα γεύμα το οποίο αποτελεί ιεροτελεστία και περιλαμβάνει πολλές επιλογές και ιδιαίτερα πιάτα.

Ελβετία

Τις καθημερινές μέρες, οι Ελβετοί συνήθως επιλέγουν για το πρωινό τους γεύμα ένα μίγμα από βρώμη, καρπούς και φρούτα τα οποία συνήθως σερβίρονται με γιαούρτι.

Αλλά τα Σαββατοκύριακα , είναι η ώρα του ελβετικού brunch. Τα πανκέικς με πατάτα, τα τυριά και το κύριο στοιχείο του brunch, το zopf (ένα είδος ψωμιού φτιαγμένο από αλεύρι, αβγά, βούτυρο και μαγιά) είναι αυτά που επιλέγονται από τους Ελβετούς. Το zopf συναντάται σε σχήμα πλεξούδας και μοιάζει με το ελληνικό τσουρέκι και τα brioche, ενώ σερβίρεται με μέλι, βούτυρο και μαρμελάδα.

Αργεντινή

Το πρωινό στην Αργεντινή δεν έχει περιττά πράγματα, οι ντόπιοι τρώνε ένα δύο πράγματα όπως τοστ ή medialunas ( μισοφέγγαρα) τα οποία είναι γλυκίσματα που μοιάζουν με κρουασάν αλλά είναι μικρότερα και πιο γλυκά. Φυσικά συνοδεύουν το πρωινό τους γεύμα με καφέ.

Κόστα Ρίκα

To Gallo Pinto είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κόστα Ρίκα το οποίο αποτελεί ένα νόστιμο συνδυασμό από ρύζι και φασόλια τα οποία αρχικά μαγειρεύονται χωριστά και στη συνέχεια τηγανίζονται μαζί, αρωματισμένα με κόλιαντρο και συχνά σερβίρονται με τηγανητό αβγό.

Αίγυπτος

Το ful medames, το εθνικό πιάτο της Αιγύπτου είναι η φάβα, η οποία φτιάχνεται με αποξηραμένα φασόλια φάβας τα οποία μαγειρεύονται με προσοχή και μπορείς να τα αρωματίσεις με μπαχαρικά και να τα συνδυάσεις με υλικά όπως το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κομματάκια από τσίλι, ψιλοκομμένο σκόρδο, λεμόνι και κύμινο. Άλλα συνοδευτικά και γαρνιτούρες είναι τα καλοβρασμένα αβγά, το αγγουράκι και σαλάτα με ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και ταχίνι.

Ιράν

Το Haleem είναι ένα πιάτο διάσημο σε όλη τη Μέση Ανατολή όπως και την κεντρική Ασία. Πρόκειται για ένα πιάτο το οποίο φτιάχνεται από αλεύρι, κριθάρι, ψιλοκομμένο πρόβειο ή μοσχαρίσιο κρέας, φακές, πολλά μπαχαρικά και μερικές φορές ρύζι. Τα υλικά μαγειρεύονται όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά για πάνω από 8 ώρες, έτσι στο τέλος καταλήγουν σε έναν πηχτό πουρέ- ο οποίος μπορεί να γαρνιριστεί με τηγανητό κρεμμύδι, chaat masala, τσίλι, τζίντζερ, κόλιανδρο και λεμόνι.

Ισραήλ 

Στο Ισραήλ, δεν είναι το ίδιο το πρωινό αλλά η διαδικασία με την οποία λαμβάνουν το πρωινό που ξεχωρίζει.  Συγκεκριμένα επικρατεί η συνήθεια να γευματίζουν μαζί όλα τα άτομα της κοινότητας. Τα άτομα που έζησαν μαζί σε ένα κιμπούτζ μοιράζονται όλα τους τα υπάρχοντα και τρώνε μαζί σε ένα κοινό χώρο – το οποίο θεωρείται ότι είναι πολύ σημαντικό μέρος του κοινοτικού τρόπου ζωής τους.

Πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν έναν λουκούλειο μπουφέ για πρωινό, το οποίο προωθείται σαν το “Ισραηλινό πρωινό” μνεία στον τρόπο με τον οποίο κατανάλωναν τα γεύματα στο κιμπούτζ. To Shakshuka, ένα πιάτο με αβγά ποσέ μέσα σε χυμό ντομάτας ο οποίος έχει αρωματιστεί με κρεμμύδι, πιπεριά τσίλι, κύμινο, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, και είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα βρει κάποιος στα περισσότερα ξενοδοχεία που έχουν μπουφέ.

Ιαπωνία

Πολλά πρωινά γεύματα αποτελούνται από μια επιλογή μικρών πιάτων, το καθένα από τα οποία περιέχει μικρές δόσεις από παραδοσιακά ιαπωνικά πιάτα. Ψάρι όπως ο σολομός ή το σκουμπρί, σούπα μίσο, λαχανικά σε πίκλες και ρύζι είναι αντιπροσωπευτικά. Υπάρχει επίσης το tamagoyaki, μία ελαφριά γλυκιά ομελέτα φτιαγμένη από στρώματα αυγού σε ορθογώνιο τηγάνι το οποίο της δίνει και το χαρακτηριστικό σχήμα.

Νιγηρία

Στη Νιγηρία και άλλα μέρη της Δυτικής Αφρικής, τα τηγανητά κεκάκια από φασόλια ή οι τηγανίτες λέγονται kosai και αποτελούν ένα αγαπημένο πρωινό. Φτιάχνονται από μαυρομάτικα φασόλια με γεύση από κρεμμύδια, αποξηραμένο τσίλι και φρέσκες κόκκινες πιπεριές ενώ στη συνέχεια τηγανίζονται σε λάδι,. Αυτό το φαγητό μπορεί κάποιος να το βρει και σε πλανόδια μαγαζάκια στο δρόμο και μπορεί να το απολαύσει είτε ζεστό κατευθείαν από το λάδι είτε να το τυλίξει και να το φυλάξει γι’ αργότερα.

Αυστραλία

To Vegemite είναι ένα κλασικό αυστραλιανό προϊόν το οποίο οι άνθρωποι έχουν την τάση είτε να αγαπούν είτε να απεχθάνονται. Είναι πηχτό, μαύρο άλειμμα το οποίο είναι φτιαγμένο από ζυμωμένη μαγιά και συνήθως απλώνεται σε ένα πολύ λεπτό στρώμα πάνω από βουτυρωμένο ψωμί, μερικές φορές συνοδεύεται από φέτες τυριού. Εάν το Vegemite είναι υπερβολικό για το πρωί, ένα πιάτο με τηγανητά αποτελούμενο από αβγά, μπέικον, ντομάτες στο γκριλ και μανιτάρια όπως και λουκάνικα, φασόλια ή χας μπράουνς είναι επίσης μια επιλογή πρωινού για τους Αυστραλούς.

Ρωσία

Το Kasha, ένα από τα εθνικά πιάτα της Ρωσίας, είναι ένα ολικής άλεσης φαγόπυρο το οποίο ψήνεται. Αλλά ο όρος kasha επίσης αναφέρεται σαν porridge, το οποίο είναι ένα κοινό πρωινό στην Ρωσία και μπορεί να φτιαχτεί με φαγόπυρο όπως επίσης με σιμιγδάλι ή βρώμη, το οποίο συχνά μαγειρεύεται με γάλα και ζάχαρη και σερβίρεται με μαρμελάδα.

Δείτε ακόμα:

Όλα τα αγαπημένα φαγητά της παιδικής μας ηλικίας!