Post main image

Μπορεί να γίναμε μετά την καραντίνα όλοι ειδικοί στην παρασκευή του ψωμιού αλλά κανείς δεν μας είπε ότι μπορούμε να φτιάξουμε και σπιτικό ψωμί του τοστ μόνοι μας. Τα υλικά είναι απλά και τα βήματα συγκεκριμένα, τα ακολουθούμε και έχουμε έτοιμες τις φέτες του ψωμιού για να φτιάξουμε το τοστ της αρεσκείας μας.

* Γράφει ο chef Χρήστος Δάσκαλος

 

Υλικά

 

8 γρ. μαγιά

1/3 φλ. Νερό χλιαρό

1 κ.σ. ζάχαρή

1 κ.σ. αλάτι

4 1/5 φλ. αλεύρι

1 1/5 φλ. νερό

2 κ.σ βούτυρο

Λιωμένο βούτυρο για το τέλος

 

Εκτέλεση

1) Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, την ζάχαρη, και το 1/3 από το νερό. Το αφήνουμε για 15’ περίπου μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2) Το μίγμα που θα προκύψει το βάζουμε στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και το χτυπάμε στην αρχή για 3’ στη χαμηλή ταχύτητα και έπειτα για 5’ στη δυνατή.

3) Αφού χτυπηθεί το βάζουμε σε ένα μπολ ελαφριά λαδωμένο, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.

4) Αφού φουσκώσει, το βάζουμε στο πάγκο μας και το πιέζουμε ώστε να φύγει ο αέρας που έχει μείνει μέσα. Στη συνέχεια το πλάθουμε δημιουργώντας μια φραντζόλα και το τοποθετούμε σε λαδωμένη φόρμα. Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξανά φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί είναι έτοιμο για ψήσιμο.

5) Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30’. Στη συνέχεια το βγάζουμε και το βάζουμε σε μια σχάρα για να κρυώσει. Μετά από μια ώρα είναι έτοιμο.

* Αυτό το ψωμί δεν είναι όπως του εμπορίου οπότε την επόμενη μέρα θα είναι στεγνό. Αν δεν σκοπεύετε να το καταναλώσετε την πρώτη μέρα καλό είναι να το κόψετε φέτες και να το βάλετε κατάψυξη. Θα είναι σίγουρα διαφορετικό μετά την κατάψυξη αλλά θα το έχετε κάνει εσείς με υλικά που τα γνωρίζετε και αυτό είναι το σημαντικό!

Δείτε επίσης:

Υγιεινές μπάρες δημητριακών με μπανάνα