Post main image

H χειροποίητη πίτσα αποτελεί το ιδανικό γεύμα αφού με την σωστή επιλογή των υλικών μπορούμε να πετύχουμε μια πολύ υγιεινή εκδοχή της και παράλληλα πολύ νόστιμη.

Όλοι μας και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά αγαπούν την πίτσα. Δυστυχώς  οι περισσότερες κατεψυγμένες πίτσες του εμπορίου δεν είναι υγιεινές. Και ενώ η χειροποίητη πίτσα είναι μια καλή επιλογή εάν προσθέσουμε φρέσκα υλικά αλλάζει εντελώς η θρεπτική της αξία αν προσθέσουμε πολλά τυριά και αλλαντικά υψηλά σε λιπαρά.

Στη συνέχεια θα βρείτε έξυπνα κόλπα και χρήση υλικών για να κάνετε την πίτσα πιο θρεπτική.

Σήμερα η ποικιλία των υλικών τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε σε μία πίτσα είναι τεράστια. Επιπλέον υπάρχουν και πολλές διαφορετικές επιλογές για να φτιάξουμε την ζύμη της βάσης, όπως το αλεύρι ολικής άλεσης  ακόμη και τα λαχανικά, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρώτε πίτσα με λευκό αλεύρι.

Επιλογές ζύμης

Λεπτή: Μερικά παιδιά δεν θέλουν να τρώνε τη ζύμη. Άλλες φορές τους φαίνεται υπερβολικά τραγανή ενώ άλλες πολύ σκληρή με αποτέλεσμα να την αφήνουν στο πιάτο τους. Δημιουργήστε μία πιο λεπτή ζύμη αφού έχει λιγότερες θερμίδες και έτσι γίνεται και πιο υγιεινή

Ολικής Άλεσης: Η ζύμη ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία τα οποία δεν έχει το λευκό αλεύρι. Οι φυτικές ίνες που εμπεριέχονται μας βοηθούν να χορτάσουμε πιο γρήγορα αφού αισθανόμαστε το στομάχι μας γεμάτο.

Κουνουπίδι: Μία από τις πιο διάσημες βάσεις για υγιεινή πίτσα τα τελευταία χρόνια είναι αυτές που γίνονται από κουνουπίδι. Και δεν αποτελεί έκπληξη το γιατί. Η ζύμη από κουνουπίδι παρέχει πολλά οφέλη όπως πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και λιγότερους υδατάνθρακες.

Κινόα: Η κινόα είναι πλούσια σε σίδηρο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο και πολλά ακόμη. Επομένως μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί είναι πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό αλεύρι.

Γλυκοπατάτα: Η ζύμη αυτή θα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C. Και επειδή η ζύμη είναι σίγουρα πιο γλυκιά από τη ζύμη με λευκό αλεύρι  μπορεί να αρέσει περισσότερο στα παιδιά.

υγιεινή πίτσα

Προσθέστε λαχανικά

Εάν τα παιδιά σας δεν καταναλώνουν λαχανικά είναι μια καλή ιδέα να τα προσθέσετε πάνω από τη βάση της πίτσας. Φυσικά πρέπει πρώτα να τα κόψετε σε μικρά κομματάκια προκειμένου το παιδί σας να μην τα αντιληφθεί.

Μερικά λαχανικά που τα παιδιά θα απολάμβαναν είναι:

Κόκκινες και κίτρινες πιπεριές: Είναι γλυκές και όταν μαγειρεύονται λιώνουν πάνω από την πίτσα έτσι παύουν να είναι τραγανές.

Σπανάκι: Εάν βάλετε φρέσκο σπανάκι πάνω στην πίτσα το παιδί δεν θα το καταλάβει γιατί η γεύση του χάνεται και παίρνει την γεύση της ίδιας της πίτσας χωρίς όμως να χάνονται οι βιταμίνες, το φυλλικό οξύ, οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και πολλά ακόμη.

Μανιτάρια: Εάν τα μανιτάρια είναι κομμένα λεπτά και μικρά θα πάρουν την γεύση της πίτσας και ουσιαστικά θα «καμουφλαριστούν» μέσα της επομένως τα παιδιά δεν θα ξέρουν ότι είναι εκεί.

Μπρόκολο: Τεμαχίζοντας το μπρόκολο σε μικρά τουφάκια δίνετε στην πίτσα μια πιο καπνιστή γεύση όταν πια ψηθεί. Το μπρόκολο επίσης εμπεριέχει ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων, κάλιο, σίδηρο.

Εάν ακόμη και με αυτό τον τρόπο τα λαχανικά γίνουν αντιληπτά από το παιδί σας, δοκιμάστε να βάλετε κολοκυθάκι στην σάλτσα της πίτσας το οποίο όταν μαγειρευτεί λιώνει και χάνει τη γεύση του.

υγιεινή πίτσα

Χρησιμοποιήστε διαφορετικά είδη πρωτεΐνης

Πεπερόνι, λουκάνικο και άλλα αλλαντικά υψηλά σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο είναι αυτά που θα βρει κάποιος στις πίτσες του εμπορίου. Γι’ αυτό όταν φτιάχνετε πίτσα στο σπίτι δοκιμάστε κάτι πιο άπαχο αλλά το ίδιο νόστιμο.

Κοτόπουλο: Mε μόνο δύο γραμμάρια λιπαρά ανά μερίδα, το κοτόπουλο είναι ένα τέλειο υποκατάστατο. Εμπεριέχει επίσης βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία δυναμώνουν τα κόκκαλα και τους μύες.

Προσούτο: Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα προσούτο ώστε να δώσει την ιδιαίτερη γεύση που θέλουμε στην πίτσα. Το προσούτο εμπεριέχει μια ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων και δεν περιέχει νιτρικά άλατα, κάνοντας το ιδανική επιλογή για την πίτσα.

Πειραματιστείτε με τα τυριά

Το μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων προέρχεται από τα τυριά. Εκτός από το να προσθέσετε λιγότερα στην πίτσα ώστε να γίνει πιο υγιεινή για το μικρό σας, πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους τυριών:

Ρικότα: Το τυρί ρικότα είναι ένα από τα πιο χαμηλά σε λιπαρά τυριά.

Κομμάτια φρέσκιας μοτσαρέλα: Λιγότερη μοτσαρέλα χρησιμοποιείται όταν την κόβουμε σε κομματάκια έτσι αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή.

Φέτα: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτα αφού η πιο αλμυρή της γεύση σε σχέση μα τα υπόλοιπα τυριά μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε λιγότερη.

Δείτε ακόμα:

Υγιεινό και θρεπτικό χούμους από αβοκάντο!