Post main image

Είναι απόλυτα κατανοητό η διακόσμηση ενός και μόνο υπνοδωματίου για δύο παιδιά να σας δυσκολεύει. Πόσο μάλιστα αν πρόκειται για δύο παιδιά διαφορετικού φύλου. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να γίνει και εμείς ετοιμάσαμε να σας προτείνουμε 3 από αυτούς.

Το σημαντικότερο που πρέπει να έχετε κατά νου, ανεξάρτητα με το φύλο των παιδιών, είναι πως κάθε παιδί είναι μοναδικό και θα πρέπει να έχει το δικό του, μοναδικό, χώρο ακόμη κι αν αυτός είναι ένα μικρό τμήμα ενός δωματίου.

Προτεραιότητα σε ένα παιδικό υπνοδωμάτιο για δύο παιδιά έχει το να μπορούν να συνυπάρξουν τα απαραίτητα αυτού (όπως κρεβάτια, ντουλάπες, γραφεία) αλλά και τα δευτερευούσης, όχι όμως και μικρότερης σημασίας, πράγματα για τη δημιουργική απασχόλησή των παιδιών.

Το λευκό και το μαύρο μπορεί να μην αποτελεί την πρώτη σας επιλογή μιας και πρόκειται για παιδικό υπνοδωμάτιο ωστόσο είναι μια μοντέρνα και ιδιαίτερα στιλάτη επιλογή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν πάντα τα κρεβάτια που ναι μεν είναι άκρως απαραίτητα από την άλλη όμως πιάνουν τόσο χώρο ενώ επί της ουσίας είναι μόνο για τον ύπνο. Ξεκινήστε, εκμεταλλεύεστε όλα τα μεγέθη του υπνοδωματίου δηλαδή μήκος, πλάτος αλλά και ύψος. Το τελευταίο σας δίνει μια δυνατότητα ανάπτυξης που σε άλλους χώρους δεν σας είναι και τόσο απαραίτητο, λειτουργικά τουλάχιστον.

Στοιχεία που μπορούν να εξάπτουν την φαντασία των παιδιών πάντα ευνοούνται. Δώστε τους αφορμή για παιχνίδι και μεγάλα χαμόγελα.

Αναφορικά με το χρώμα η απόχρωση του λευκού είναι η πρόταση που θα σας κάναμε και αυτό γιατί εκτός του ότι είναι ένα ουδέτερο, ευχάριστο και αποδεκτό απ’ όλους χρώμα, το λευκό, έχει την ιδιότητα του να μεγαλώνει οπτικά ένα χώρο. Κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι άκρως απαραίτητο.

Ίσως ένα κοινά αγαπημένο χρώμα και των δύο παιδιών θα μπορέσει να φέρει μια ισορροπία στο τελικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας το σε συνδυασμό με ένα ακόμη χρώμα.

Τα κρεβάτια κουκέτες είναι από παλιά η ευκολότερη και πιο λειτουργική λύση για μικρά δωμάτια. Όταν όμως το στιλ και η διακόσμηση έχει θέση στη ζωή μας τότε αυτά τα, συνήθως άχαρα, κρεβάτια το ένα πάνω στο άλλο μπορούν να γίνουν μοναδικά και ξεχωριστά από μια ωραία κατασκευή ξύλου, εντοιχισμένη στον τοίχο, με γραμμικά σχέδια σε όλη την επιφάνεια της  και να γίνει μια φωλιά ανάτασης και απομόνωσης για κάθε παιδί χωριστά (θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε ξυλουργό καθώς δεν θα μπορέσετε να βρείτε κάτι έτοιμο στα μέτρα σας). Κρατώντας το λευκό σε όλες της επιφάνειες του δωματίου θα γλιτώσετε από πολλούς μπελάδες γιατί σίγουρα το ένα θα θέλει το «X» και το άλλο το «Ψ». Μπορείτε, όμως, να δώσετε χρώμα στο χώρο επιλέγοντας τα λευκά είδη των κρεβατιών να έχουν κάποια άλλη απόχρωση.

Μια σκάλα από χοντρό σχοινί και ξύλο κρεμασμένη από το ταβάνι θα είναι ομορφότερη αισθητικά από μία σταθερή κατασκευή.

Ένα μικρό πατάρι μέσα στο υπνοδωμάτιο θα δώσει στο κάθε παιδί ένα δικό του, προσωπικό χώρο. Δεν είναι τίποτε να επενδύσετε σε ένα τέτοιου είδους πατάρι το μόνο προέχει βέβαια πάντα σε αυτή την περίπτωση είναι η ασφάλεια των παιδιών. Καλό θα είναι, λοιπόν, τα παιδιά να είναι σε ηλικία τέτοια ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Στο πατάρι σίγουρα δεν θα υπάρχει χώρος για γραφεία ντουλάπες και τα λοιπά αλλά θα έχει περισσότερο χώρο από αυτό που θα του προσέφερε μια κουκέτα (θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε ξυλουργό καθώς δεν θα μπορέσετε να βρείτε κάτι έτοιμο στα μέτρα σας).

Βάψτε την κατασκευή σε λευκό χρώμα και όλο το υπόλοιπο του χώρου μπορείτε να το διακοσμήσετε σε γήινες αποχρώσεις.

Μια ακόμη εναλλακτική είναι να φτιάξετε και πάλι μια κατασκευή που να καλύπτει όμως όλη την επιφάνεια του μεγαλύτερου τοίχου του δωματίου και σε αυτή να συνδυάσετε όχι μόνο τα κρεβάτια των παιδιών αλλά και τις ντουλάπες αυτών σε ένα και μόνο μέρος του δωματίου. Καλύπτοντας τρεις ανάγκες με μια κατασκευή θα κάνετε μεγάλη εξοικονόμηση χώρου αφήνοντας το υπόλοιπου του δωματίου ελεύθερο για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Έχοντας ως πρότυπο την κατασκευή της φωτογραφίας κάντε μερικές τροποποιήσεις για μεγαλύτερη εξοικονόμηση χώρου, όπως το να μετατρέψετε τα σκαλοπάτια σε συρτάρια.

Πηγή:Spiros Soulis

Διαβάστε επίσης:

Συμβουλές διακόσμησης για να κάνετε το σπίτι σας μοναδικό