Εύκολη συνταγή για τσουρέκι χωρίς ζύμωμα!
Share
Αν και το συναντούμε σε διάφορες ονομασίες, όπως «λαμπροκούλουρο» ή «λαμπρόψωμο», έχει επικρατήσει η λέξη «τσουρέκι». Μια λέξη που έχει τις ρίζες της στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στα τουρκικά αναφέρεται ως «çörek», με τη λέξη να σημαίνει την παρασκευή που περιέχει ζύμη ή μαγιά.
Τα τσουρέκια νομίζω τα αγαπάμε όλοι και τα τρώμε όλο το χρόνο. Σκέτα, με πραλίνα ή με μια φέτα κασέρι ή τυρί, ναι δοκιμάστε τα. Αυτή τη φορά επιλέξαμε και πάλι να δούμε ποια συνταγή προτείνει η Άννυ Γαληνού και το runmommyrun.gr αφού μας αρέσουν οι δοκιμασμένες και επιτυχημένες συνταγές. Η συνταγή κάνει τη διαφορά αφού το συγκεκριμένο τσουρέκι δεν χρειάζεται ζύμωμα. Μπορεί αυτό το διάστημα να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να τον περάσουμε πάνω από ένα μπολ παλεύοντας με τη ζύμη.
Δείτε την εύκολη και απλή συνταγή που θα σας λύσει τα χέρια!
Υλικά:
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 4 κούπες
- Μαγιά: 1 φακελάκι
- Γάλα (χλιαρό): μιάμιση κούπα
- Αυγά: δύο
- Βούτυρο: μισή κούπα
- Ζάχαρη: μισή και κάτι κούπα
- Αλάτι: μία πρέζα
- Μαχλέπι: μισό κουταλάκι του γλυκού
- Μαστίχα: μισό κουταλάκι του γλυκού
- Βανίλια: μία
- Ένα αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
- Φιλέ αμύγδαλο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάλτε την μαγιά, το αλάτι, το γάλα, το βούτυρο, τα αβγά και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα.
- Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, βάλτε το μισό αλεύρι, τη βανίλια, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ανακατέψτε με το γάντζο.
- Προσθέστε και το υπόλοιπο μείγμα, μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή και λεία.
- Αφήστε την σκεπασμένη με μια πετσέτα, για να φουσκώσει για μία ώρα.
- Μόλις είναι έτοιμη, χωρίστε την σε 12 μπαλάκια.
- Εάν το ζυμάρι κολλάει στα χέρια σας, βάλτε λίγο αλεύρι ακόμα και ζυμώστε μέχρι να μη κολλάει.
- Με κάθε μπαλάκι φτιάξτε ένα μπαστουνάκι. Πλέξτε δυο-δυο τα μπαστουνάκια και φτιάξτε στεφανάκια ή πλεξούδες.
- Τοποθετήστε τα στο ταψί του φούρνου και αφήστε τα να φουσκώσουν για άλλη μία ώρα.
- Αλείψτε τα με το αβγό.
- Πασπαλίστε με φιλέ αμύγδαλο.
- Ψήστε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο καφετί χρώμα.
- Η ζύμη φτάνει για πέντε με έξι μικρά τσουρεκάκια ή για δύο πιο μεγάλα!
Καλή επιτυχία!
Διάβασε επίσης στο KIDOTMag:
* Μπορείς να γράψεις τα σχόλιά σου στην φόρμα από κάτω και να μας στείλεις τις φωτογραφίες με το δικό σου τσουρέκι σε Facebook και Instagram