Post main image

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να “φέρεις” την φύση μέσα στο σπίτι. Είναι γεγονός ότι δημιουργούν μια αίσθηση πιο οικεία στον χώρο, καθαρίζουν τον αέρα και περιορίζουν το άγχος πόσο μάλλον αν έχεις νήπια. Ποια είναι όμως τα ασφαλή φυτά για σπίτι με παιδιά;

Όταν αναφερόμαστε στην τοποθέτηση φυτών στο εσωτερικό του σπιτιού και ειδικά για φυτά στο παιδικό δωμάτιο πρέπει να γνωρίζουμε ότι ήδη είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση: Πώς θα διατηρήσεις τα όμορφα φυτά στο σπίτι σου ενώ τα μικρά ανθρωπάκια θα τρέχουν τριγύρω;

Θα ξεκινήσουμε με 5 χρήσιμες συμβουλές προτού προχωρήσεις στην επιλογή των φυτών για το σπίτι:

1. Διάλεξε μη δηλητηριώδη φυτά

Δυστυχώς πολλά από τα δημοφιλή φυτά για το σπίτι δεν είναι μόνο τοξικά για τα κατοικίδια αλλά και για τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τα παιδιά. Για τα μικρά παιδιά δεν ισχύει ό,τι για τους ενήλικες καθώς μια μικρή ποσότητα μπορεί να τα δηλητηριάσει.

2. Απόφυγε τους κάκτους πάση θυσία

Τα παιδιά λειτουργούν περισσότερο με την αφή από τη φύση τους και θέλουν να αγγίζουν πράγματα, επομένως απόφυγε φυτά με αγκάθια, ακίδες ή ακανθώδεις τρίχες τα οποία μπορούν να τραυματίσουν ή να ερεθίσουν το δέρμα αν τα ακουμπήσεις. Ένα καλό παράδειγμα φυτού για να προσπεράσεις είναι ο κάκτος. Εναλλακτικά, αν δεν σε ενοχλεί τα παιδιά σου να αγγίζουν τα φυτά, οι αφρικανικές βιολέτες αποτελούν τα πλέον φιλικά για παιδιά φυτά. Δεν έχουν μόνο όμορφα λουλούδια αλλά τα φύλλα τους είναι επίσης χνουδωτά. Η αβορθία είναι μια άλλη εναλλακτική επειδή μοιάζει με την αλόη αλλά δεν είναι τοξική.

3. Τοποθέτησε τα φυτά εκεί που δεν μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά

Βρες ένα καλοφωτισμένο σημείο για τα φυτά σου το οποίο να είναι όμως σε σημείο που δεν φτάνουν τα μικρά χέρια των παιδιών. Το πάνω μέρος μιας βιβλιοθήκης, ένα ράφι ή η κορυφή του ψυγείου αποτελούν όλες καλές επιλογές για τα φυτά αρκεί να εκτίθενται στο φως.

4. Χρησιμοποίησε ελαφριές πλαστικές γλάστρες

Πολλές διακοσμητικές γλάστρες για φυτά είναι κεραμικές ή φτιαγμένες από τσιμέντο το οποίο μπορεί να θρυμματιστεί όταν πέσει ή ακόμη και να τραυματίσει ένα παιδί αν πέσει πάνω του. Για μικρότερα φυτά χρησιμοποίησε ελαφριές πλαστικές γλάστρες αντί για βαριές κεραμικές ή τσιμεντένιες διακοσμητικές. Αν το παιδί σου ρίξει το φυτό απ’ το ράφι, το δοχείο δεν θα σπάσει εύκολα και δεν θα το τραυματίσει τόσο πολύ αν πέσει πάνω του. Για τα φυτά εδάφους μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγάλες γλάστρες ακόμη και από τσιμέντο έτσι ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να τις ρίξουν.

5. Άφησε τα παιδιά να συμμετέχουν

Ίσως το καλύτερο πράγμα για να κάνεις αν έχεις φυτά και παιδιά είναι να τα αφήσεις να ασχοληθούν με την φροντίδα των φυτών. Πολύ συχνά τα φυτά για το σπίτι είναι η πρώτη έκθεση του παιδιού στην ανάπτυξη των φυτών, επομένως δίδαξέ τα σχετικά με το τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν (φως, νερό και τροφή ) και τι είναι αυτό που τα κάνει διαφορετικά και μοναδικά. Όταν είναι μεγαλύτερα σε ηλικία δώσε τους το δικό τους φυτό για να φροντίσουν έτσι ώστε να εξασκούνται σε όσα έχουν μάθει.

Ασφαλή φυτά για σπίτι με παιδιά – Οι προτάσεις μας

φυτά για σπίτι με παιδιά

 

 1. Κάκτος των Χριστουγέννων ή υπομονή (Σλουμπεργκέρα ή Ζυγόκακτος)

Αυτά τα φυτά ανθίζουν στη διάρκεια των διακοπών, τους αρέσει να είναι μέσα σε γλάστρες και χρειάζονται περιστασιακό πότισμα (κάθε 2-3 εβδομάδες). Αν κάποιος το ρίξει κάτω ή το κλωτσήσει μετακίνησε απλά τα κατεστραμμένα φύλλα και το φυτό θα ξαναμεγαλώσει.

Συμβουλή: Τα φύλλα που έσπασαν μπορούν να ξαναφυτρώσουν και να δημιουργηθούν νέα φυτά.

εχεβέρια

 2. Εχεβέρια

Η εχεβέρια είναι ένα υπέροχο παχύφυτο για ένα πραγματικά ηλιόλουστο σημείο. Δεν θέλει πολλή φροντίδα και θα ευδοκιμήσει πολλές φορές για αρκετές εβδομάδες χωρίς πότισμα.

Ασφαλή φυτά

3. Αφρικανική Βιολέτα

Αν έχεις τον χρόνο να φροντίζεις τα φυτά, αποτελεί μια τέλεια επιλογή ώστε να προσθέσεις λίγο χρώμα στο σπίτι σου. Χρειάζεται ήπιο φωτισμό και το χώμα της μπορεί να διατηρηθεί υγρό, αλλά όχι εντελώς βρεγμένο. Έχει επίσης χνουδωτά φύλλα τα οποία την κάνουν ενδιαφέρουσα για τα παιδιά όταν την αγγίζουν.

Συμβουλή: Ψάξτε για ειδικά δοχεία για τις αφρικανικές βιολέτες ώστε να τις διατηρείτε επαρκώς ποτισμένες.

ασφαλή φυτά για σπίτι με παιδιά

4. Χλωρόφυτο

Τα χλωρόφυτα αντέχουν όλα τα επίπεδα του φωτός και δεν απαιτούν συχνό πότισμα. Τα μικρά φυτά που δημιουργούνται στην άκρη του βλαστού αποτελούν έναν τέλειο τρόπο για να μάθουν στα παιδιά πώς να δημιουργούν νέα φυτά.

ασφαλή φυτά για σπίτι με παιδιά

 5. Τα φυτά που ανήκουν στην κατηγορία Σέδο

Είναι επίσης παχύφυτα τα οποία αποτελούν την τέλεια επιλογή αν έχεις ένα φωτεινό, ηλιόλουστο σημείο στο σπίτι σου. Αυτά δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και αν κάποια μέρη τους σπάσουν (ή τραβηχτούν από τα παιδιά) μπορείς να τα φυτέψεις πάλι σε μια γλάστρα και αυτά θα βγάλουν και πάλι ρίζες. Τόσο τα κλαδιά όσο και τα μεμονωμένα φύλλα θα βγάλουν ρίζες και θα σχηματίσουν νέα φυτά.

*Αν το παιδί σας καταναλώσει φυτά ακόμη και αν δεν είναι δηλητηριώδη:

Καταρχάς, απομακρύνετε το φυτό αμέσως από το στόμα του παιδιού. Έπειτα καλέστε το κέντρο Δηλητηριάσεων στο 210 7793777.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ένα φυτό είναι ικανό να προκαλέσει αντίδραση σε ένα παιδί με ευαίσθητο δέρμα. Αν παρατηρήσετε κάποιον ερεθισμό (κόκκινα σημάδια, πρήξιμο, πύον ή μεγάλη εξάντληση) επικοινωνήστε με τον γιατρό.

Δείτε ακόμα:

10 φυτά – ρυθμιστές του κλίματος στο σπίτι σας