Post main image

Μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τους αγαπημένους μας ακόμη και αν ο αριθμός τους θα είναι περιορισμένος φέτος νιώθουμε την ανάγκη για ένα γλυκό. Το ιδανικό είναι ο σοκολατένιος κορμός με λευκή σοκολάτα που φτιάχνει ο Γιώργος Τσούλης.

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι:

180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

8 αυγά (large), χωρισμένοι οι κρόκοι από το ασπράδι

200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

2 κ.σ. κακάο

1 πρέζα αλάτι

 

Για την επικάλυψη:

200 γρ. σοκολάτα λευκή, λιωμένη

400 γρ. κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ, πλήρης

 

Για το σερβίρισμα:

Τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Εκτέλεση για το παντεσπάνι: Λιώνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ με τη μέθοδο μπεν μαρί.
2) Έπειτα, αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, το κακάο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
3) Κατόπιν, ρίχνουμε τους κρόκους έναν-έναν (περιμένοντας να απορροφηθεί ο πρώτος πριν ρίξουμε τον επόμενο) και χτυπάμε παράλληλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη.
4) Ύστερα, αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να δημιουργηθεί μία μαρέγκα. Αμέσως μετά, μεταφέρουμε το ⅓ της μαρέγκας στο μείγμα με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.
5) Στη συνέχεια, ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα σε δόσεις στο παραπάνω μείγμα ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
6) Αμέσως μετά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου διαστάσεων 30Χ40εκ., στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και έχουμε βουτυρώσει, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 15 λεπτά.
7) Τέλος, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρουμε, το καλύπτουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
8) Εκτέλεση για την επικάλυψη: Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ και τη χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να γίνει σαντιγί.
9) Έπειτα, αδειάζουμε μέσα τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις είναι έτοιμη η επικάλυψη, την αφήνουμε στην άκρη.
10) Για τη σύνθεση: Τοποθετούμε το παντεσπάνι στον πάγκο εργασίας με τη μεγαλύτερη του πλευρά να κοιτά εμάς. Κατόπιν, απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του λίγη από την κρέμα που φτιάξαμε και ρολάρουμε το παντεσπάνι.
11) Έπειτα, το τοποθετούμε με προσοχή στην πιατέλα που θα σερβίρουμε, καλύπτουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη κρέμα και κάνουμε σχέδια της αρεσκείας μας με ένα πιρούνι.
12) Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

#tsoulotip: 1. Πρέπει να έχουν κρυώσει και οι 2 σοκολάτες πριν τις χρησιμοποιήσουμε. 2. Πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς το παντεσπάνι πριν το ρολάρουμε.

Extra Tips
  • Προκύπτουν 6-8 μερίδες.
  • Ο χρόνος προετοιμασίας είναι 10 λεπτά και η διάρκεια εκτέλεσης 30 λεπτά.
  • Ο βαθμός δυσκολίας είναι 1 στα 5.

Καλή όρεξη!

Δείτε ακόμα:

Σούπα με μπρόκολο και γλυκοπατάτα by Giorgos Tsoulis