Κοτόπουλο κατσαρόλας με τίλιο, πορτοκάλι και κάστανα!
Share
Γράφει η Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό και εξειδίκευση στα GIS, απόφοιτος Παιδαγωγικού ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών, δημιουργός και συντάκτρια του blog cooky-cook
Ιστορία της ιδέας:
Ήρθαν τα κάστανα για να μας θυμίσουν ότι έφτασε ο χειμώνας… κάστανα εδώ, κάστανα εκεί, γιορτή κάστανου στα Πετροκέρασα, γιορτή κάστανου στη Γουμένισσα…. ε, είπα να μαγειρέψω κάτι σε κάστανο. Μου το είχε ζητήσει και η φίλη μου η Μαρία που ήμασταν μαζί εθελόντριες στο Action Field Kodra, «θέλω κάτι με κάστανο, απλό και γρήγορο» μου είχε πει… challenge accepted σκέφτηκα, ένα φαγητό με κρέας και κάστανο που να γίνεται στο πιτς φυτίλι, γιατί όχι!
Τσουπ τσουπ τσουπ πήγα στο σούπερ μάρκετ. Καταρχήν έπρεπε να σκεφτώ ποιο κρέας γίνεται γρήγορα… το κοτόπουλο φυσικά, ποιο άλλο; Μετά έπρεπε να βρω το φρούτο γιατί, όπου κρέας και κάστανο, να σου κι ένα φρούτο που δίνει την γλυκόξινη γεύση, ε; Το’χουμε; Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι συνήθως τα δαμάσκηνα.. πολύ κλισέ, κάτι άλλο… πορτοκάλι, γιατί όχι.. και μέλι για να δέσει η σως και να γίνει γλυκόξινη! Οκ, ήμουν έτοιμη. Θα το έβραζα σε τίλιο σκέφτηκα, για να γίνει πιο αρωματικό, σίγουρα θα ταίριαζε, και να σας πω και κάτι, τόσα ωραία ροφήματα από βότανα έχουμε, γιατί να μην βράζουμε φαγητά μέσα σε αυτά ώστε να γίνουν κι αυτά πιο αρωματικά;
Υλικά για 2 μερίδες
1 στήθος από κοτόπουλο
20 κάστανα
1 μεγάλο πορτοκάλι φαγητού
4 κουταλιές γλυκού μέλι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Τίλιο
Εκτέλεση
Κόβουμε το στήθος από το κοτόπουλο σε 4 κομμάτια.
Βράζουμε το τίλιο και το σουρώνουμε.
Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε.
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Σε μια μέτριου μεγέθους κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, μόλις κάψει λίγο, ρίχνουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο και το αλάτι.
Τσιγαρίζουμε το κρέας για λίγη ώρα και προσθέτουμε το βρασμένο τίλιο.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα κομμάτια πορτοκαλιού, το μέλι και τα κάστανα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και μόλις σωθεί το ζουμί, αφαιρούμε τα κομμάτια πορτοκαλιού τα οποία πετάμε.
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σως από τον χυμό του πορτοκαλιού, το μέλι και το ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη!
ΥΓ. Το φαγητό μου βγήκε πεντανόστιμο, απλό, γρήγορο και γκουρμέ Αν σας αρέσουν αυτές οι γεύσεις δοκιμάστε το! Και να σας πω και κάτι ακόμη, η πάπια πορτοκάλι δηλαδή καλύτερη είναι από το κοτόπουλο και όλο την εκθειάζουμε; :)))