Post main image
Τα μωρά που μεγαλώνουν με γάτες ίσως είναι πιο υγιή και έχουν καλύτερη ψυχική υγεία σε σχέση με αυτά που δεν έχουν αυτή την επαφή.
Όταν τα μωρά μεγαλώνουν με κατοικίδια, νιώθουν τη σιγουριά ότι θα έχουν έναν σύντροφο στη ζωή τους για αρκετά χρόνια ανάλογα με την ηλικία του ζώου. Για όσους μεγαλώνουν με γάτες, συγκεκριμένα, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν πολλά οφέλη στην ψυχολογία τους τα οποία αυξάνουν την ψυχική και σωματική τους ευεξία. Όσον αφορά αυτά τα μωρά τα οποία είναι τυχερά να έχουν ένα αιλουροειδές στις ζωές τους, γνωρίζουν τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που μπορεί να μην έχουν οι συνομήλικοι τους χωρίς γάτες.Οι γάτες έχουν το στίγμα ότι δεν είναι στοργικές ή αναζητούν μόνο την προσοχή με τους όρους τους. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι για να έχουν ένα προσεκτικό και στοργικό κατοικίδιο πρέπει να αποκτήσουν έναν σκύλο. Ωστόσο, σύμφωνα με το KLLC, οι γάτες έχουν απλώς διαφορετικούς τρόπους να δείχνουν στοργή που δεν είναι τόσο φανερός όσο αυτός των σκύλων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη δημοσίευση, το 65 τοις εκατό των γατών στη μελέτη αποδείχθηκε ότι έχουν ασφαλή προσκόλληση με τους ανθρώπους τους, το οποίο είναι το ίδιο ποσοστό που έχουν τα μωρά με τις μητέρες τους.

Ακολουθούν τα πλεονεκτήματα για τα μωρά που μεγαλώνουν με γάτες.

1. “Χτίζουν” το ανοσοποιητικό τους σύστημα

Τα μωρά που περνούν χρόνο με γάτες εκτίθενται σε οτιδήποτε, από τρίχες γάτας, τρίχωμα και άλλους οργανισμούς που μπορεί να βρεθούν στη φύση, ανάλογα με το αν οι γάτες είναι εσωτερικού/εξωτερικού χώρου. Ως αποτέλεσμα αυτού, το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών χτίζεται έτσι ώστε καθώς μεγαλώνουν να είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες.
Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, τα μωρά που εκτίθενται σε τρίχωμα και άλλους μικροοργανισμούς που φέρνουν οι γάτες στο σπίτι πριν από τα πρώτα τους γενέθλια «ωφελούνται» από την έκθεσή τους καθώς είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συριγμό, αλλεργίες ή άσθμα. Ωστόσο, εάν μια γάτα παρουσιαστεί στο νοικοκυριό μετά τα πρώτα γενέθλια των μωρών, δεν υπάρχουν τα ίδια οφέλη.
Τα οφέλη από την έκθεση έχουν να κάνουν με τα μικροβιώματα του εντέρου των μωρών. Όσο περισσότερο εκτίθενται, τόσο πιο ικανά είναι τα καλά βακτήρια στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών με τους οποίους έρχεται το σώμα σε επαφή. Ως εκ τούτου, τα μωρά είναι πιο υγιή με όσο περισσότερα βακτήρια έρχονται σε επαφή όσο αναπτύσσονται τα μικροβιώματα τους και προσδιορίζεται η υγεία των εντέρων τους.

4. Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες

Καθώς τα μωρά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με άλλους, ένας τρόπος για να εξασκήσουν αυτές τις κοινωνικές δεξιότητες είναι να βρίσκονται μαζί με άλλους. Και αυτό περιλαμβάνει την παρουσία των γατών τους επίσης.
Σύμφωνα με το Great Pet Care, όταν τα μωρά φλυαρούν και “χτίζουν” τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, θα «μιλούν» με τους γύρω τους, ανθρώπους ή κατοικίδια. Επειδή οι γάτες έχουν την τάση να αγκιστρώνονται στα μωρά, τα βρέφη μπορεί να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εξασκηθούν στην επικοινωνία. Και λόγω αυτού του επιπλέον χρόνου που αφιερώνεται στη φλυαρία, τα μωρά που μεγαλώνουν με γάτες μπορεί να μιλήσουν νωρίτερα.

3. Μπορεί μεγαλώνοντας να είναι πιο ήρεμα

Λόγω της καταπραϋντικής και παρηγορητικής παρουσίας τους, τα μωρά που μεγαλώνουν κοντά σε γάτες τείνουν να είναι πιο ήρεμα. Και αυτό θα μπορούσε να έχει να κάνει με το γουργούρισμα που ακούγεται από τις γάτες όταν είναι χαρούμενες και γύρω από τους ανθρώπους τους.
Σύμφωνα με την Catsonville Cat Clinic, όταν οι γάτες γουργουρίζουν, απελευθερώνονται χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που «χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα» ενώ μειώνουν το άγχος. Αυτό βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που κάνει τα μωρά και στη συνέχεια τα παιδιά, πιο ήρεμα. Αυτό σημαίνει ότι όσο μια γάτα είναι μέρος του νοικοκυριού στο οικογενειακό περιβάλλον επικρατεί λιγότερο άγχος τόσο για τα μωρά όσο και για τους γονείς, γεγονός που συμβάλλει σε ένα αίσθημα ηρεμίας συνολικά.

4. Βοηθάει τα μωρά να μάθουν να μοιράζονται

Οι γάτες απολαμβάνουν να παίζουν με οτιδήποτε τους μοιάζει με παιχνίδι. Ως εκ τούτου, ορισμένα παιδικά παιχνίδια μπορεί να τους ταιριάζουν. Εξαιτίας αυτού του να έχετε μια γάτα στο σπίτι θα διδάξει στα μωρά πώς να μοιράζονται.
Σύμφωνα με την Purina, όταν τα μωρά είναι πρόθυμα να μοιραστούν τα παιχνίδια τους με τις γάτες τους, μπορεί να είναι πιο πιθανό να τα μοιραστούν με άλλους καθώς μεγαλώνουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν τα μωρά παίζουν με τις γάτες τους είτε με τα παιχνίδια τους είτε με τα παιχνίδια για γάτες, βλέπουν πόσο διασκεδαστικό είναι να παίζουν με άλλους και να λαμβάνουν μια πρώιμη εκπαίδευση στο να μοιράζονται.

5. Θα μάθουν την ενσυναίσθηση από νεαρή ηλικία

Όταν τα μωρά μεγαλώνουν με γάτες, μαθαίνουν την ενσυναίσθηση από μικρή ηλικία. Και η ενσυναίσθηση είναι κάτι που δεν θα δείξουν μόνο σε άλλα ζώα αλλά και στους ανθρώπους επίσης.

Σύμφωνα με το LifeGate, όταν τα μωρά μεγαλώνουν κοντά σε γάτες, μαθαίνουν τι σημαίνει να φροντίζεις τους άλλους. Παρακολουθώντας πώς οι γονείς τους αλληλεπιδρούν με φροντίδα και αγάπη με το αιλουροειδές του νοικοκυριού, τα μωρά βλέπουν τη γάτα περισσότερο από ένα απλό ζώο και περισσότερο σαν μέλος της οικογένειας. Ως εκ τούτου, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα ζώα στο μέλλον θα “βγάλουν”  την συμπονετική τους πλευρά που μπορεί να μην ήταν τόσο δυνατή αν τα μωρά δεν είχαν μεγαλώσει και δεν είχαν μάθει από τις γάτες.
Πηγή: Babygaga

Δείτε ακόμα:

Σκύλος και βρέφος: Πώς προετοιμάζω το κατοικίδιο μου;