Post main image

Το KIDOT γιορτάζει τη γιορτή του πατέρα με ένα αφιέρωμα γύρω από την πατρότητα (μπορείτε να βρείτε όλα τα θέματα συγκεντρωμένα εδώ) και όσο περνούν οι μέρες βρίσκουμε έξτρα λόγους ν’ αγαπήσουμε λίγο παραπάνω αυτά τα αξιολάτρευτα – και κάπως αδικημένα σε σύγκριση με τη μαμά- πλάσματα. Ακολουθούν οι 10 κυριότεροι λόγοι που χρωστάμε και σ’ εκείνους ένα «ευχαριστώ».

1. Έχουν περισσότερη πλάκα

Σκέφτονται ένα σωρό περίεργα παιχνίδια, δεν τους πολύ-ενδιαφέρει αν θα κάνουν ζημιά ή αν θα λερωθεί το σπίτι (για την ακρίβεια το επιδιώκουν κιόλας). Οι μπαμπάδες είναι συνήθως εκείνοι που έχουν περισσότερη πλάκα και μας μαθαίνουν πως η ζωή είναι μικρή για να είναι βαρετή!

2. Είναι οι πρώτοι μας ήρωες

Είναι εκείνοι που μας έμαθαν να κάνουμε ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες, που μας έδειξαν πώς να κολυμπάμε πηγαίνοντας μας κατευθείαν στα βαθιά, είναι εκείνοι που συνήθως στηρίζουν κάθε μικρή ή μεγάλη μας τρέλα και μας βοηθούν να κυνηγάμε τα όνειρά μας.

3. Δεν μιλάνε πολύ

Εντάξει, είναι κάπως στερεοτυπικό, αλλά συνήθως οι μπαμπάδες δεν αναλώνονται σε κηρύγματα και θεωρίες αλλά απαντούν μονολεκτικά, όταν έρθουν «τα δύσκολα». Παρόλα αυτά, έχουν πάντα μία καλή ατάκα -που συνήθως είναι άσχετη με το πρόβλημα, αλλά κάπως σώζει την κατάσταση.

4. Είναι role models

Αν είσαι κορίτσι, θέλεις να βρεις κάποιον σαν τον μπαμπά σου. Αν είσαι αγόρι, θέλεις να γίνεις ο μπαμπάς σου. Οι μπαμπάδες είναι οι εναλλακτικοί ήρωες της καθημερινότητάς μας που παραδίδουν μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς, χωρίς καν να το γνωρίζουν!

5. Μας παρέχουν ασφάλεια

Αν μαμά σημαίνει «φροντίδα», τότε μπαμπάς σημαίνει «ασφάλεια» χωρίς απαραίτητα να συνδέεται με υπερ- προστατευτικότητα. Οι μπαμπάδες, άλλωστε, είναι πιο cool κάθε φορά που τυχαίνει να «πέσουμε», αλλά έχουν έναν καλό λόγο να μας πείσουν να «σηκωθούμε»!

6. Είναι και οι ίδιοι λίγο παιδιά

Η παιδική τους ψυχή, μοιάζει λες και δε μεγαλώνει ή ωριμάζει ποτέ. Πάντα θα κάνουν κάτι διασκεδαστικό ή εντελώς ακατανόητο για τους υπόλοιπους και αυτή είναι η μια μικρή υπενθύμιση πως η ξεγνοιασιά είναι ευεργετική όσων ετών κι αν είσαι!

7. Φτιάχνουν ένα σωρό πράγματα

Από την πρίζα που χάλασε μέχρι τη λάμπα που δεν ανάβει. Από ένα δεντρόσπιτο μέχρι μία καρέκλα για το δωμάτιο – ανάλογα με το πόσο μάστορας ή μαστροχαλαστής είναι ο καθένας. Και σίγουρα έχουν πάντα μία καλή ιδέα για το τι να κάνουν εκείνο το κάδρο που έχει μείνει χρόνια στην αποθήκη!

8. Αγαπούν τις λιχουδιές

Στο πνεύμα του «μένουν πάντα παιδιά», έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία σε ό,τι ονομάζουμε όχι-και-τόσο-υγιεινό-σνακ και φυσικά ξετρυπώνουν ό,τι καινούργιο και πιο παχυντικό κυκλοφορεί πριν από όλους. Αν υπάρχει μέτρο, τους το συγχωρούμε (και μοιραζόμαστε μαζί τους κάποιες μπουκιές).

9. Μας κάνουν να γελάμε

Είτε επειδή εκνευρίζουν τη μαμά, είτε επειδή έχουν πάντα ένα κρύο ανέκδοτο, οι μπαμπάδες έχουν πάντα τον τρόπο να μας κάνουν να γελάμε! Και αυτό, δεν αλλάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν!

10. Μας μαθαίνουν να είμαστε ο εαυτός μας

Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τους ίδιους, παραδίδουν τα ωραιότερα μαθήματα που για εμάς γίνονται στη συνέχεια στάση ζωής. Για παράδειγμα, να σέβεσαι τους γύρω σου και πρωτίστως τον εαυτό σου, να πιστεύεις στις δυνάμεις σου, να δουλεύεις τις αδυναμίες σου και κυρίως: να είσαι ο εαυτός σου!

Photo by Jude Beck on Unsplash

10 quotes αφιερωμένα στους μπαμπάδες