Post main image

Πατέρα, το ταξίδι της συντρόφου μέχρι να γίνει νέα μητέρα μπορεί να είναι δύσκολο και μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να είσαι έξω από το παιχνίδι. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζεις ότι ενώ δεν είσαι ο πρωταγωνιστής του σόου, στην εγκυμοσύνη παίζεις έναν απίστευτα υποστηρικτικό ρόλο.
Ακολουθούν λοιπόν όλα όσα πρέπει να περιμένεις κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τις αλλαγές που θα δεις στην σύντροφό σου και μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς να έχεις ενεργό ρόλο σε αυτή την εγκυμοσύνη.

Τα βασικά

Η εγκυμοσύνη μετριέται σε εβδομάδες, και το καινούργιο μέλος θα έρθει την 40η βδομάδα. Αυτές οι 40 εβδομάδες χωρίζονται σε 3 τρίμηνα – το πρώτο τρίμηνο διαρκεί από την σύλληψη μέχρι τις 13 εβδομάδες και 6 μέρες.

Τι συμβαίνει με το μωρό;

Το μωρό σας αναπτύσσεται με απίστευτους ρυθμούς αυτή την περίοδο. Ένα σπερματοζωάριο και ένα ωάριο συναντήθηκαν στις σάλπιγγες και 6 μέρες αργότερα το γονιμοποιημένο ωάριο άρχισε να εμφυτεύεται στην μήτρα (το μέρος που το μωρό σας θα έχει για «σπίτι» τους επόμενους 9 μήνες)
Από τις 5 εβδομάδες – Το μικρό σας έχει καρδιακό παλμό.
Από τις 8 εβδομάδες – Τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια και τα αφτιά αρχίζουν να σχηματίζονται.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου το μωρό μοιάζει πια με μωρό. Έχει μύτη, δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια και αρχίζει να κινείται μέσα στην μήτρα. Δεν μπορείς ακόμη να αισθανθείς την κίνηση του μωρού αλλά ίσως βλέπεις κίνηση στο υπερηχογράφημα.
Επίσης στο τέλος του πρώτου τριμήνου το μωρό αρχίζει να ουρεί.
Πατέρας και πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στην μαμά;

Οι μεγάλες αλλαγές που θα περιμένεις να δεις στην σύντροφό σου κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου είναι συναισθηματικές αλλά και σωματικές.
Μία νέα εγκυμοσύνη μπορεί να φέρει μία πληθώρα συναισθημάτων καθώς το να είσαι έγκυος είναι μία από τις πιο συναρπαστικές και παράλληλα τρομακτικές στιγμές στη ζωή για πολλές γυναίκες.
Θυμηθείτε απλώς πως όλα αυτά τα συναισθήματα είναι εντελώς φυσιολογικά και εσείς έχετε τη μοναδική ικανότητα  να την παρηγορείτε, υποστηρίζετε και ενθαρρύνετε με έναν τρόπο που κανένας άλλος δεν μπορεί.
Στις 6 εβδομάδες μαζί με όλα αυτά τα συναισθήματα που την κατακλύζουν, ξεκινούν και τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Η σύντροφός σας ίσως παρατηρήσει συμπτώματα όπως:
 

  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Κούραση
  • Πρήξιμο
  • Συχνοουρία
  • Απέχθεια σε κάποια φαγητά
  • Εναλλαγές στη διάθεση

Στις 8 εβδομάδες – Είναι η στιγμή που συνήθως οι πρωινές αναγούλες είναι έντονες αλλά να ξέρετε ότι η πρωινή αδιαθεσία είναι εσφαλμένος χαρακτηρισμός καθώς συνήθως πρόκειται για αδιαθεσία όλη την μέρα και ίσως αφήσει την σύντροφό σας εξαντλημένη και στεναχωρημένη. Μερικές γυναίκες αποφεύγουν αυτό το στάδιο και αισθάνονται μια χαρά.
Άλλες αλλαγές που θα περιμένεις από το άλλο σου μισό περιλαμβάνουν την αποφυγή του αλκοόλ, περιορισμένη ποσότητα καφέ και τροποποιήσεις στη διατροφή.
Πατέρας και πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει σε εσένα;

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, θα υπάρξουν πολλές αλλαγές και για εσένα. Είναι η ευκαιρία σου να δείξεις πόσο συνεπαρμένος είσαι σχετικά με το νέο μέλος που θα προστεθεί στην οικογένεια αλλά και να προετοιμάσεις τον εαυτό σου ώστε να γίνεις ένα άριστος πατέρας. Πάνω απ’ όλα είναι η στιγμή σου να επιβεβαιώσεις ξανά την σύντροφό σου ότι θα είσαι δίπλα της κατά την εγκυμοσύνη αλλά και στο υπόλοιπο της ζωής σας.
Μία σημαντική μέρα κατά την οποία θα πρέπει να είσαι ελεύθερος από υποχρεώσεις είναι η πρώτη επίσκεψη στον μαιευτήρα ή στην μαία. Είναι συνήθως μία πολύ μαγική στιγμή, είναι η πρώτη φορά που θα δεις το μωρό σας στον υπέρηχο. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο η σύντροφός σου που χρειάζεται να πάει στον γιατρό. Θα έπρεπε επίσης να προγραμματίσεις ένα τσεκ απ για εσένα για να είσαι βέβαιος ότι έχεις κάνει όλους τους εμβολιασμούς ιδιαίτερα για την γρίπη και τον κοκκύτη.
Άσχετα με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου απλά θυμήσου ότι σαν πατέρας η περισσότερη δουλειά είναι να είσαι υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός.

Δείτε ακόμη:

Η μπαμπά-θλιψη: «Επιλόχειος» Κατάθλιψη σε άνδρες