5 τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας να παίζει μόνο του
Share
Εννοείται πως είναι αδύνατο να παίζεις με το παιδί σου όλη μέρα ακόμη και αν μένεις στο σπίτι και δεν εργάζεσαι εκτός αυτού. Αλλά το βασικό είναι ότι δεν χρειάζεται κιόλας να παίζεις μαζί του συνέχεια καθώς θα πρέπει να μάθει να περνάει και μόνο του χρόνο διασκεδάζοντας αφού δεν θα είναι δυνατό πάντα στη ζωή του να βρίσκεται με παρέα.
Σε πολλά παιδιά δεν αρέσει να παίζουν μόνα τους. Ακόμη και αν τους αρέσουν τα Lego και τα παιχνίδια με κατασκευές φαίνεται να θέλουν κάποιον ενήλικα να παίζει μαζί τους. Είναι πιθανό να θέλουν με αυτό τον τρόπο να δείχνουν συνεχώς την πρόοδο τους. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει όταν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό όπου μπορεί να αποζητούν τη συνεχή αλληλεπίδραση με ενηλίκους.
Αν το παιδί σου εμφανίζει συμπεριφορά σαν αυτή που περιγράψαμε παραπάνω, υπάρχει μια φωτεινή πλευρά: Το γεγονός ότι είναι καλό στην αλληλεπίδραση με ενήλικες και άλλα παιδιά αποτελεί θετική ένδειξη για την αναπτυσσόμενη ωριμότητά του λέει η Janes Hewes, αναπληρώτρια καθηγήτρια του προγράμματος εκπαίδευσης και παιδικής φροντίδας στο Πανεπιστήμιο MacEwan στο Edmonton.
Ωστόσο επειδή το παιδί δε θα έχει πάντα κάποιον διαθέσιμο για παιχνίδι κάθε στιγμή και επειδή πρέπει να μάθει να παίζει και μόνο του, ακολουθούν κάποιες τεχνικές για να τους το κάνετε πιο εύκολο.
1. Ξεκινήστε σταδιακά
Ενημερώστε το παιδί σας ότι θα το αφήσετε μόνο του για λίγα λεπτά (ας πούμε για να πλύνετε τα πιάτα), αλλά μην πάτε πολύ μακριά, και σιγουρευτείτε ότι θα επιστρέψετε τη στιγμή που του είπατε, λέει η Chaya Kulkarni, υπεύθυνη της προώθησης της ψυχικής υγείας νηπίων στο Νοσοκομείο του Τορόντο για Άρρωστα Παιδιά. “Σταδιακά η ανάγκη για εγγύτητα θα μειωθεί” υποστηρίζει. Αυτό που θα πρέπει να αποφύγετε είναι να απομακρυνθείτε «στα κλεφτά» τη στιγμή που δεν κοιτάζουν, καθώς θα τα ταράξετε και θα αυξήσετε την ανάγκη τους για περισσότερη προσοχή.
2. «Αντικαταστήστε» τα παιχνίδια τους
Μαζέψτε κάποια παιχνίδια, βάλτε τα σ’ ένα κουτί και αφήστε τα στην άκρη για μερικές εβδομάδες. Τα παιχνίδια αυτά θα φανούν καινούρια στο παιδί σας όταν τα επαναφέρετε και αυτό θ’ αποτελέσει έναν καλό περισπασμό για την απουσία σας (για ένα μικρό διάστημα, τουλάχιστον!).
3. Παιχνίδι παράλληλα με κάποια ενασχόλησή σας
«Για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα και να παίζουν μόνα τους, οι γονείς χρειάζεται να λειτουργήσουν σαν πρότυπα γι αυτήν τη συμπεριφορά», λέει η Hewes. Προτείνετε να κοιτάξουν ένα βιβλίο όσο κάνετε και εσείς το ίδιο δίπλα τους, ή δώστε τους ένα μπλοκ ζωγραφικής όσο κοιτάτε διάφορους λογαριασμούς. «Υπάρχει μεγάλο όφελος στο να κάνετε παρόμοιες δραστηριότητες δίπλα τους», λέει η Hewes. “Βλέπουν αυτό που κάνετε και μιμούνται τη συμπεριφορά σας. Θέλουν απλώς να είναι σαν εσάς».
5. Όταν είναι ασφαλές(εκτός πανδημίας), κανονίστε “ραντεβού” για παιχνίδι
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι συναντήσεις για παιχνίδι με άλλα παιδιά προφανώς και δεν ήταν εφικτές. Όταν όμως τα μέτρα απόστασης δεν απαιτούνται, οι συναντήσεις για παιχνίδι μπορούν να βοηθήσουν. Σε αντίθεση με αυτό που ενδέχεται να σκέφτεστε, «το αυτό-ρυθμιζόμενο παιχνίδι δεν αναπτύσσεται με το μοναχικό παιχνίδι – στην πραγματικότητα προκύπτει αλληλεπιδρώντας με άλλους», λέει η Hewes. Περνώντας ώρες πολεμώντας δράκους, παίζοντας κρυφτό και βάζοντας κούκλες για ύπνο με άλλα παιδιά θα τροφοδοτήσετε τη φαντασία των παιδιών όταν παίζουν αργότερα μόνα τους στο σπίτι. Με το να παίζει με άλλους, το παιδί σας μαθαίνει να περιμένει τη σειρά του και να έχει υπομονή – ικανότητες που χρειάζονται έτσι ώστε να είναι χαρούμενα όταν είναι μόνα τους και δεν μπορείτε να τα διασκεδάσετε.
5. Να τα συμπεριλαμβάνετε στις δραστηριότητές σας
Αναγνωρίστε την ανάγκη των παιδιών σας για προσοχή με το να τα περιλαμβάνετε σ’ αυτά που κάνετε. Καλέστε τα να σας βοηθήσουν με το πλύσιμο των πιάτων, το δίπλωμα των ρούχων, να καθαρίσετε το τραπέζι ή να περιποιηθείτε τον κήπο. Διασκεδάζουν όσο ολοκληρώνετε τις δουλειές σας και τους δημιουργείτε μια αίσθηση κατορθώματος.
*Να θυμάστε ότι είναι μια δουλειά που θέλει κάποιο χρόνο γι’ αυτό μην πανικοβάλλεστε.
Πηγή: todaysparent.com
Στο KIDOTmou θα μάθετε επίσης πώς να διαχειρίζεστε τις συνεχείς ερωτήσεις των παιδιών: