Post main image

Ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και τα παιδιά είναι δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις γι’ αυτό ο Βέλγος φωτογράφος  Pascal Mannaerts προσπάθησε να αποτυπώσει αυτό τον δεσμό μέσα από τις φωτογραφίες του στην σειρά “Μητέρες του Κόσμου”.

Για περισσότερα από 10 χρόνια ο Mannaerts έχει ταξιδέψει στον κόσμο καταγράφοντας την μητρότητα και φωτογραφίζοντας μητέρες με τα παιδιά τους. Ο Mannaerts ανακάλυψε την αγάπη του για τη φωτογραφία όταν ήταν μαθητής, αλλά ταυτόχρονα έχει πάθος και με τα ταξίδια.

Μια μητέρα ντυμένη με την παραδοσιακή στολή φωτογραφίζεται με τον γιο της στους δρόμους του Porto-Novo in Benin.

Ένα ταξίδι του στην Ινδία το 2000 ήταν αυτό που τον ώθησε να ξεκινήσει να καταγράφει τα ταξίδια του.

Η Puja και οι δυο της γιοι στέκονται κοντά στην Thar Desert in Jaisalmer, στην Ινδία.

Αυτό ήταν και ένα ταξίδι του Mannaerts Που τον έκανε να συνειδητοποιήσει πόσο απόλαυσε την εξερεύνηση της Ασίας.

Από τότε ο Μannaerts έχει ταξιδέψει σε 50 χώρες πραγματοποιώντας μια σειρά από project φωτογραφίας.

Μια μητέρα με τον γιο της φοράνε thanaka — μια σκόνη φτιαγμένη από ξύλο και νερό η οποία χρησιμοποιείται για την προστασία από τον ήλιο — στο Rangoon, Myanmar.

Στο σύνολο ο Mannaerts έχει ταξιδέψει σε 80 χώρες.

Η Βιβιάνα και ο γιος της ο Τσε ζούνε σ’ ένα σπίτι στην Αβάνα, στην Κούβα με άλλες 54 οικογένειες.

“Όσο εμβάθυνα σε κάθε κουλτούρα που ανακάλυπτα τόσο τοποθετούσα την ανθρώπινη ύπαρξη στο κέντρο της φωτογραφικής μου δουλειάς” δήλωσε ο Mannaerts.

Μια μητέρα και η κόρη της απολαμβάνουν την φωτογράφιση κατά τη διάρκεια του απογεύματος στο Πάρκο Maruyama στο Κιότο, στην Ιαπωνία.

Δήλωσε επίσης ότι οι φωτογραφίες του ανοίγουν διάλογο και προκαλούν συναισθήματα και ερωτήσεις.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που συνάντησε ένα πλήθος μητέρων με τα παιδιά τους εμπνεύστηκε και αποφάσισε να ξεκινήσει να τους φωτογραφίζει.

Ο Mannaerts συνάντησε αυτή την μητέρα και τον γιο της όσο ταξίδευε σε ένα μοναστήρι στο Ladakh, στην Ινδία— ένα μέρος με το ψευδώνυμο “Μικρό Θιβέτ”

Για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η σειρά φωτογραφιών χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία μέχρι να συγκεντρωθούν αφού το ίδιο διάστημα ο Mannaerts δούλευε παράλληλα και σε άλλα project.

Ενώ ταξίδευε στη Βραζιλία, ο Mannaerts έμεινε με την Λουσίλα και τον γιο της τον Gabriel αλλά και με τον άντρα της Λουσίλα , τον Ησαϊα

Φωτογράφισε μητέρες από μέρη όπως είναι το Βιετνάμ…

Πολλές γυναίκες στο Βιετνάμ κουβαλούν τα παιδιά στην πλάτη τους

…μέχρι και την Τουρκία

Μια μητέρα και ο γιος της έξω από το σπίτι τους στη Χαράν στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Η αγαπημένη φωτογραφία του Mannaerts από αυτό το project είναι αυτή που απεικονίζει μια μητέρα να φιλάει τον γιο της σε μια συγκέντρωση στην Κοιλάδα Omo της Αιθιοπίας.

Αυτή την φωτογραφία την είχε ο Μannaerts κρεμασμένη και στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες

O στόχος του για όλες αυτές τις φωτογραφίες είναι απλός “Θέλω απλά να δείξω την ομορφιά της μητρότητας, την οικουμενικότητα και τον πλούτο από όλες αυτές τις διαφορές”

Μια μητέρα με την κόρη της στο Τashkent, στο Ουζμπεκιστάν

Οι περισσότερες από τις μητέρες που συνάντησε ήταν πρόθυμες να ποζάρουν και μόνο μερικές από αυτές αρνήθηκαν. Μερικές μάλιστα ζήτησαν οι ίδιες να φωτογραφηθούν όταν είδαν την φωτογραφική μηχανή.

Ο Mannaerts διέσχισε μαζί με αυτή την μαμά και το παιδί της το φαράγγι της Todra στο Tinerhir, στο Morocco.

Όλες οι μητέρες ένιωσαν περήφανες ποζάροντας με τα παιδιά τους ενώ και ο Mannaerts αισθάνθηκε ευγνωμοσύνη και αγάπη για αυτές. Όλες του τις φωτογραφίες τις συμπεριέλαβε στο βιβλίο του και δήλωσε ότι σίγουρα θα συνεχίσει αυτό του το έργο και τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: insider.com

Διάβασε επίσης στο KIDOTmou:

Η Παράδοση της Σοφής Γυναίκας