Post main image

Κατοικίδια και παιδιά: πολλοί γονείς αμφιταλαντεύονται γι’ αυτόν τον συνδυασμό, ωστόσο τα οφέλη που έχουν τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με κατοικίδια (σκύλο, γάτα, ψάρι, πουλάκια ή χελώνες) είναι πολλά. Έχουμε συγκεντρώσει τους 9 λόγους για να το σκεφτείτε ξανά:

1. Κατοικίδια και παιδιά: Κάνουν καλό στην υγεία! 

Σύμφωνα με έρευνες, τα μωρά που ζουν με σκύλο τον πρώτο χρόνο της ζωής τους εμφανίζουν λιγότερες λοιμώξεις και αναπνευστικά προβλήματα. Για την ακρίβεια, η πρώιμη έκθεση των παιδιών συμβάλλει στο να ωριμάσει νωρίτερα το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί πως αν κάποιο μωρό που μεγαλώνει σκύλο αρρωστήσει, χρειάζεται λιγότερα φάρμακα σε σύγκριση με κάποιο μωρό που μεγαλώνει χωρίς σκύλο. Επιπλέον, η συνύπαρξη με τα κατοικίδια μπορεί να μειώσει τις αλλεργίες (αφού η διαρκής έκθεση του παιδιού σε βακτήρια, μειώνει τις πιθανότητες αλλεργίες). Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αν το παιδί είναι αλλεργικό, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν αποκτήσετε σκύλο.

Άλλες έρευνες σημειώνουν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα, ενώ επίσης έχουν καλύτερη κυκλοφορία αίματος (αφού όταν αγκαλιάζεις έναν σκύλο ή μία γάτα, το σώμα παράγει την ορμόνη που μειώνει το άγχος).

2. Τα κατοικίδια μαθαίνουν στα παιδιά την έννοια της υπευθυνότητας

Ένα κατοικίδιο βοηθά το παιδί να είναι υπεύθυνο από νωρίς. Αρκεί να του αναθέσετε συγκεκριμένες αρμοδιότητες όπως το να φροντίσει για την τροφή του ή να φροντίζει με συγκεκριμένο τρόπο το κατοικίδιο.  Οι ειδικοί αναφέρουν πως η φροντίδα του κατοικίδιου δημιουργεί στα παιδιά ένα αίσθημα περηφάνιας κάθε φορά που τα καταφέρνουν.

3. Τα κατοικίδια ενισχύουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Τα κατοικίδια δείχνουν την ανιδιοτελή αγάπη τους. Αν υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο, τα παιδιά θα έχουν έναν πιστό σύμμαχο που θα τα αγαπά, γεγονός που ενισχύει -σύμφωνα με έρευνες- την αυτοεκτίμησή τους.

4. Κατοικίδια: τα παιδιά μεγαλώνουν με ενσυναίσθηση

Τα κατοικίδια μοιάζουν με τα μωρά, όσον αφορά στη φροντίδα τους. Αν αφήσετε τα παιδιά να πάρουν μέρος στη φροντίδα του κατοικίδιου, θ’ αρχίσουν από νωρίς ν’ αναπτύσσουν την έννοια της ενσυναίσθησης, μία έννοια που είναι δύσκολο να διδαχθεί μόνο με τα λόγια.

5. Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά στην ανάπτυξη του λόγου τους

Αν το νηπιάκι μαθαίνει σιγά-σιγά να μιλάει, ένα κατοικίδιο θα το βοηθήσει γρήγορα ν’ αναπτύξει τον λόγο του, αλλά και το λεξιλόγιό τους. Οι οικογένειες που διαθέτουν κατοικίδια επιβεβαιώνουν πως τα παιδιά λατρεύουν να… φλυαρούν μιλώντας με το ζωάκι. Ακόμα και αν δεν παίρνουν… απάντηση, ακόμα και η παρουσία του κατοικίδιου τα ενθαρρύνει να μιλήσουν περισσότερο και να χρησιμοποιήσουν όλο και περισσότερες λέξεις!

κατοικίδια και παιδιά

6. Τα κατοικίδια «προωθούν» έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Κι όμως, τα κατοικίδια συμβάλλουν στο να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος που ένα παιδί περνά μπροστά σε οθόνη. Τα κατοικίδια αγαπούν το τρέξιμο και το παιχνίδι (όπως και τα παιδιά) κι έτσι οι δύο μαζί περνούν τέλεια και διασκεδαστικά. Επιπλέον, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, το παιδιά βρίσκουν μία καλή αφορμή να παίξουν σε υπαίθριο χώρο κάτι που βελτιώνει τη φυσική αλλά και πνευματική υγεία, τις κινητικές τους δεξιότητες, τη δημιουργικότητα αλλά και την ανεξαρτησία τους, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί μία αγάπη και σεβασμό προς το περιβάλλον.

7. Τα κατοικίδια παραδίδουν εξαιρετικά μαθήματα ζωής

Η γέννηση, η αρρώστια, αλλά ακόμα και ο θάνατος είναι σπουδαία μαθήματα ζωής για ένα παιδί και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κατοικίδια τα «παραδίδουν» με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

8. Τα κατοικίδια είναι ευεργετικά στην υγεία

Εάν ένα παιδί έχει αυτισμό, ένας σκύλος μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στην καθημερινότητά του. Το Drake Center αναφέρει πως ένας σκύλος μπορεί να μειώσει τα περιστατικά εξάρσεων, να εμπνεύσει το παιδί να δοκιμάσει νέα πράγματα, να βελτιώσει την κοινωνική του αλληλεπίδραση και να μειώσει το άγχος. Επίσης, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι παιδιά με ΔΕΠΥ μπορούν να ωφεληθούν καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση μίας ρουτίνας.

9. Τα κατοικίδια συμβάλλουν στην καλή διάθεση όλης της οικογένειας

To σπίτι σας θα γεμίσει με… ενέργεια, σκανδαλιές αλλά και πολλά χαμόγελα, κάτι που θα σας χαρίσει υπέροχες οικογενειακές στιγμές!

Διαβάστε επίσης: 

10 αξιολάτρευτες φωτογραφίες παιδιών με τα κατοικίδιά τους!