Post main image

Για να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα του χώρου μας στο έπακρο, μια καλή γενική καθαριότητα σπιτιού μπορεί να βοηθήσει πολύ. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ένα καθαρό σπίτι θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τη νέα σου διακόσμηση.

Κάθε φορά όμως που κάνουμε γενική καθαριότητα στο σπίτι, το πιθανότερο είναι να ξεκινάμε με την τυπική διαδικασία: σκούπισμα, ξεσκόνισμα, σφουγγάρισμα, καθάρισμα μπάνιου, κουζίνας και αναδιοργάνωση ψυγείου.

Έτσι το πιθανότερο είναι να ξεχνάμε να καθαρίσουμε μερικά αρκετά βρώμικα αντικείμενα και σημεία στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, ίσως και να μην τα έχουμε καθαρίσει ποτέ. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα κάνουμε γενική, ας δώσουμε προσοχή στα παρακάτω.

Τηλεχειριστήριο

Σύμφωνα με το ιατρικό site Web MD, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια «έδειξε ότι η επιφάνεια του τηλεχειριστηρίου είναι από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων σε ένα σύγχρονο σπίτι». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μισά από τα τηλεχειριστήρια που ελέγχθηκαν ήταν θετικά για τους ιούς της γρίπης.
Θυμηθείτε πόσες φορές καταναλώνετε σνακ ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, ή πόσες φορές έχετε πιάσει το τηλεχειριστήριο με βρώμικα χέρια. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο σενάρια στα οποία το τηλεχειριστήριο γίνεται συλλέκτης μικροβίων, οπότε ένας ψεκασμός με απολυμαντικό μπορεί να κάνει θαύματα.

Διακόπτες φωτισμού

Δεν θέλουμε να σας τρομάξουμε, αλλά το πιο βρώμικο σημείο στο σπίτι σας δεν είναι το κάθισμα της τουαλέτας σας. Είναι πιθανότερο να είναι οι διακόπτες φωτισμού στην κουζίνα, το μπάνιο και στους κοινόχρηστους χώρους.

Κι αν, μάλιστα, είναι από τους παλιούς διακόπτες φωτισμού της δεκαετίας του ’80, χωρίς το λεγόμενο καπάκι, τότε σίγουρα τα μικρόβια διαδίδονται. Το ιδανικό είναι να σκουπίζετε όλους τους διακόπτες φωτισμού με ένα πανί απολύμανσης μία φορά την εβδομάδα.

Ο τοίχος πίσω από τον κάδο απορριμμάτων

Πετάτε πάντα τα σκουπίδια κατευθείαν στον κάδο απορριμμάτων; Δεν σας έχει τύχει ποτέ να είναι αρκετά γεμάτος, σε σημείο που μένει μισάνοιχτος;

Σκεφτείτε το εξής: αν πέσει κάτι στο πάτωμα, το πιθανότερο είναι να σκουπίζετε με μια σφουγγαρίστρα, έτσι δεν είναι; Το ίδιο ακριβώς επιβάλλεται να κάνετε και με τον τοίχο πίσω από τον κάδο, ο οποίος μπορεί να συλλέξει ορισμένα μικρόβια, όταν τα σκουπίδια αναπηδούν ή αν για κάποιο λόγο ο κάδος απορριμμάτων μένει για κάμποση ώρα ανοιχτός.

Παγομηχανή

Πιθανότατα καθαρίζετε το ψυγείο σας τακτικά και ίσως ακόμη και το εσωτερικό του καταψύκτη σας. Αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε την παγομηχανή; Κι αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν το σύστημα χρειάζεται καθαρισμό, αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε από τον πάγο. Είναι θολός, μυρίζει παράξενα ή μπαγιάτικα. Εάν ναι, τότε χρειάζεται να απολυμανθεί. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να κάνετε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Η μηχανή του καφέ

Για το δοχείο του καφέ δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Πλένεται σίγουρα κάθε μέρα. Τι γίνεται όμως με τους εσωτερικούς μηχανισμούς της καφετιέρας;

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Web MD, η καφετιέρα είναι το πέμπτο πιο γεμάτο σε μικρόβια αντικείμενο σε ένα σπίτι. Τι μπορείτε να κάνετε για να απολυμάνετε τη δική σας; Ένας απλός τρόπος είναι να βγάζετε όλα τα αφαιρούμενα μέρη και να τα πλένετε με τα χέρια ή στο πλυντήριο πιάτων. Στη συνέχεια, μπορείτε να καθαρίσετε το δοχείο με ένα μείγμα νερού και λευκό ξίδι.

Βούρτσες και χτένες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια βούρτσα που φροντίζεται σωστά μπορεί να διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια. Τι σημαίνει όμως «σωστή φροντίδα»; Να αφαιρούνται οι τρίχες μετά από κάθε χρήση, καθώς και το πλύσιμο με σαμπουάν μία φορά τον μήνα.

Διακοσμητικά μπάνιου

Είναι γνωστό ότι η οδοντόβουρτσα δεν πρέπει να μένει εκτεθειμένη στο μπάνιο. Εξ ου και συνοδεύονται με καπάκια. Αυτό επειδή τα αόρατα σωματίδια ακόμη και από την τουαλέτα μένουν στον αέρα και μπορούν να κολλήσουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια του μπάνιου, από την οδοντόβουρτσα μέχρι το δοχείο με τα άλατα.

Ο Charles Gerba, καθηγητής Μικροβιολογίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τονίζει ότι τα βακτήρια και οι ιοί είναι αερομεταφερόμενοι, για να εγκατασταθούν τελικά σε επιφάνειες σε όλο το μπάνιο. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι το κλασικό σαπούνι χεριών ή ακόμη και μια ωραία πετσέτα δεν είναι τόσο καθαρά όσο νομίζετε.

Οπότε σκουπίστε με απολυμαντικό όλα τα εκτεθειμένα αντικείμενα στο μπάνιο, και τις πετσέτες -ιδανικά- φυλάξτε τις σε ένα ντουλάπι, εάν δεν θέλετε να τις πλένετε καθημερινά.

Στρώμα γυμναστικής

Εάν είστε από εκείνους που γυμνάζονται στο σπίτι, σκεφτείτε πόσο ιδρώτας και βρωμιά συγκεντρώνεται στο στρώμα γυμναστικής κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Ο Sky Meltzer, διευθύνων σύμβουλος της Manduka, μιας μεγάλης εταιρείας σε στρώματα γιόγκα, λέει ότι μπορείτε να σκουπίσετε το χαλάκι σας με ένα πανί και ένα μείγμα από ισόποσες δόσεις νερού και μηλόξιδου.

Δείτε ακόμα:

5 συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα ακόμα και όταν είναι κλειστές