Post main image

Μια συνταγή εμπνευσμένη από ελληνικά προϊόντα, που μπορείτε να φτιάξετε παρέα με τα παιδιά σας, για να μοσχοβολήσει το σπίτι Χριστούγεννα! Βάλτε τις ποδιές και ετοιμαστείτε να καταπλήξετε με τα σπιτάκια φτιαγμένα από μπισκότο.

*Γράφει η Λάσκαρη Μαγδαληνή, MSc Παιδαγωγική και Δημιουργική Μάθηση

 

ΠΑΤΡΟΝ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Αρχικά, θα πρέπει να φτιάξετε το πατρόν, το οποίο ως οδηγός θα σας βοηθήσει να κόψετε την ζύμη. Δείτε παρακάτω τις προτεινόμενες διαστάσεις, τις οποίες θα πρέπει να αποτυπώσετε σε μια λαδόκολλα και στην συνέχεια να τις εφαρμόσετε πάνω στην ζύμη.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

900 γρ. αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού (κ.γ.) σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. baking powder

3 κ.γ. κανέλα

3 κ.γ. μαστίχα Χίου σε σκόνη

1 + 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

2 κ.γ. αλάτι

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

300 γρ. μέλι

300 γρ. ζάχαρη καστανή

2 αυγά

ξύσμα πορτοκαλιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύουμε πολύ καλά την ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ. Σταδιακά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά, τα οποία σταδιακά θα προσθέτουμε μέσα στο μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα δύο μείγματα.
  3. Χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη, τα οποία θα τα τυλίξουμε με διάφανη μεμβράνη και θα τα αφήσουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα έχει σφίξει.
  4. Ανοίγουμε την ζύμη, ώσπου να φτάσει περίπου στα 4 χιλιοστά. Την τοποθετούμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και με την βοήθεια του πατρόν, κόβουμε τα μέρη του σπιτιού. Δείτε παρακάτω στην εικόνα πόσα μέρη θα χρειαστείτε για ένα σπιτάκι.
  5. Μεταφέρουμε τα μέρη σε ταψί, όπου έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα, για να μην κολλήσουν. Ψήνουμε στους 180ο C σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15′.
  6. Αφήνουμε την ζύμη να κρυώσει εντελώς, ενώ παράλληλα θα φτιάξουμε το γλάσο που θα μας βοηθήσει να κολλήσουμε τα μέρη.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ (ΚΟΛΛΑ)

4 ασπράδια

700 γρ. άχνη ζάχαρη

χυμός λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύουμε τα ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται μαρέγκα.
  2. Πριν σφίξουν τελείως, προσθέτουμε την άχνη σταδιακά και στην συνέχεια τον χυμό λεμόνι.
  3. Μόλις σφίξει η μαρέγκα την τοποθετούμε σε κορνέ και ξεκινάμε το στήσιμο. Δείτε παρακάτω ενδεικτικές φωτογραφίες.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΜΟ

Χρησιμοποιείστε οτιδήποτε σας αρέσει: πουράκια, τρούφα, smarties, καραμέλες, χωνάκια παγωτού κτλ. Για σχήματα πάνω στο σπιτάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπ ζαχαροπλαστικής ή να φτιάξετε μόνοι σας τα σχήματα π.χ. καρδούλες, κύκλους κτλ.

Extra tip: Για πολύχρωμα σπιτάκια, αναμείξτε διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής με το γλάσο. Πάρτε ιδέες παρακάτω. Καλή σας διασκέδαση!

Δείτε ακόμα:

Advent Calendar για όλη την οικογένεια