Post main image

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις των γονέων στο οδοντιατρείο είναι αν η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη από την απλή.  Συνήθως εννοούν αν θα καθαρίζει καλύτερα σε σύγκριση με τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα κι αν το παιδί τους, όντας ενθουσιασμένο, θα βουρτσίζει περισσότερο τα δόντια του, άρα αν θα βελτιώσει τη στοματική του υγεία.
Η απάντηση είναι αρκετά περίπλοκη και δε χωράει απλά ναι ή όχι.

* Γράφει η Παιδοδοντίατρος Δημητράκη Διονυσία 

Ο ενθουσιασμός απ την αγορά ενός καινούριου “gadget” κρατάει δυστυχώς λίγο, οπότε η αγορά μιας καινούριας οδοντόβουρτσας δε θα ναι απαραίτητα σωτήρια για το «βαριέμαι να βουρτσίσω τα δόντια μου» των παιδιών.  Το βούρτσισμα, εξάλλου, μέχρι την μέση σχεδόν του Δημοτικού Σχολείου πρέπει να πραγματοποιείται με τη βοήθεια και την επίβλεψη του γονέα. Αν η χρήση ενός “gadget” ταιριάζει καλύτερα και στους δύο για να αποκτήσουν περισσότερη όρεξη, έχει καλώς.

Τελικά είναι αποτελεσματικότερη στην αφαίρεση των υπολειμμάτων τροφών και των μικροβίων που κατοικούν στα παιδικά δοντάκια;

Κι επειδή μας αρέσουν οι αποδείξεις, τα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας αφορούν ενήλικες και δείχνουν ότι τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μειώνουν τους δείκτες ουλίτιδας. Ωστόσο, οι έρευνες που αποδεικνύουν την υπεροχή των ηλεκτρικών οδοντοβουρτσών έναντι των χειροκίνητων είναι μέτριας ποιότητας και πολλές φορές εμφανίζουν πολλές αντιθέσεις μεταξύ τους. Συνεπώς, η πραγματική εφαρμογή αυτών των αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα είναι αρκετά επισφαλής. Για τη χρήση ηλεκτρικών οδοντοβουρτσών από παιδιά η βιβλιογραφία είναι πολύ πιο περιορισμένη και μας δείχνει ότι τόσο η απλή, όσο και η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα φαίνεται να έχουν παρόμοια αποτελέσματα στη στοματική υγεία των παιδιών. Η ποιότητα των ερευνών και σ’ αυτή την περίπτωση παραμένει μέτρια.
Συχνότερα, ο παράγοντας που σχετίζεται με το αποτελεσματικό βούρτσισμα στα παιδιά είναι η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και των κινητικών δεξιοτήτων τους. Δείκτες αυτών αποτελούν η ικανότητα να δέσουν τα κορδόνια τους, να κόψουν το φαγητό τους σε μπουκιές με μαχαιροπίρουνο, να κόψουν περίπλοκα σχήματα με το ψαλίδι και να κάνουν καλά γράμματα στο γράψιμο. Φαίνεται επίσης, πως παιδιά που παίζουν μουσικά όργανα εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα και στο βούρτσισμα των δοντιών.

Πώς θα πρέπει να είναι μια παιδική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

Στην περίπτωση που αποφασίσουμε να επενδύσουμε σε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για ένα παιδί, θα πρέπει σίγουρα να διαλέξουμε μία που να είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική στην αφαίρεση των μικροβίων, με κεφαλή που να χωράει στο παιδικό στοματάκι, να υπάρχουν διαθέσιμα κατάλληλα ανταλλακτικά στην αγορά και κατά προτίμηση να έχει αισθητήρα πίεσης. Το πιο σημαντικό όμως είναι να εκπαιδευτεί και ο γονέας αλλά και το παιδί στη σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας από τον παιδοδοντίατρό του. Αυτό θα βοηθήσει στη σωστή απομάκρυνση των μικροβίων από όλες τις επιφάνειες και την αποφυγή τραυματισμών των ούλων. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ηλικία του παιδιού.
Εμπειρικά, κάποια παιδιά εμφανίζουν βελτίωση της στοματικής τους υγείας με σωστή καθοδήγηση της χρήσης της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας και άλλα, δυστυχώς, επιδείνωση κάνοντας πιο βιαστικό και κατά συνέπεια όχι τόσο αποτελεσματικό βούρτσισμα. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δεν σώζει, ούτε κάνει όλη τη δουλειά του βουρτσίσματος πιο γρήγορα ή χωρίς κόπο.
Τελικά, η εξατομικευμένα σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας που θα επιλεγεί είναι αυτή που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα!

Δείτε επίσης:

Απαντήσεις στις 5 πιο συχνές ερωτήσεις για το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών