Post main image

Ευρισκόμενη δίπλα στο σχολείο Santiago Apóstol del Cabanyal στη Βαλένθια της Ισπανίας, η εγκατάσταση «Santiago Area» είναι ένας παιδότοπος που καταλαμβάνει τον χώρο ενός πρώην πάρκινγκ. Το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε από τους αρχιτέκτονες Javier Molinero και Bernat Ivars μετά την προσωρινή παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο της πόλης.

Οι Molinero και Ivars βάσισαν την ιδέα για τον σχεδιασμό σε ένα συμμετοχικό εργαστήριο το οποίο ενορχήστρωσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο Fent Estudi Coop V και η ένωση ψυχικής υγείας Nautae για να συλλέξουν ιδέες από τους μαθητές του σχολείου και τους κατοίκους της περιοχής. Κατέληξαν ότι ο παιδότοπος πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους της γειτονιάς, να λειτουργεί όλο τον χρόνο και να γεννά επιθυμία για διάφορες δραστηριότητες. Το σημαντικότερο, η διαδικασία κατασκευής του να είναι ανοιχτή και συνεργατική. «Φροντίσαμε ώστε οι μαθητές του σχολείου να συμμετέχουν στη διαδικασία σχεδιασμού – από την υλοποίηση των μικρών μοντέλων μέχρι το τελικό εργαστήριο βαφής» εξήγησαν οι Molinero και Ivars.

https://www.instagram.com/p/CV5GzxVtG21/

Λόγω περιορισμών στον προϋπολογισμό και τον χρόνο, η ομάδα χώρισε τον διαθέσιμο χώρο σε τέσσερις ζώνες: μια υπαίθρια τάξη, ένα μικρό «θαλάσσιο» δάσος, κάποιους οπωρώνες και ένα γήπεδο άθλησης. Στην υπαίθρια τάξη οι αρχιτέκτονες έδωσαν μορφή κυκλικής δομής από ξύλο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται για παιχνίδι όταν δεν λειτουργεί ως χώρος μάθησης. Η βιωσιμότητα και το «πράσινο» ντιζάιν ήταν κύρια χαρακτηριστικά του πρότζεκτ: για την υπαίθρια τάξη χρησιμοποιήθηκε ξύλο λεύκας και ελάτης για μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας· σημαδούρες που δεν είναι πλέον σε χρήση, δωρεά της València Marina, μετατράπηκαν σε γιγαντιαίες γλάστρες για να φυτευτούν δέντρα· παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών και πάγκοι συμπληρώνουν τον χώρο ως έναν προσωρινό παιδότοπο που καλωσορίζει όλες τις ηλικίες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ