Post main image

Η Μύκονος συνεχίζει μια πορεία αναβάθμισης όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες αλλά και ως οικολογικός προορισμός με προσανατολισμό την προστασία του Περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Σε μια προσπάθεια που μεγαλώνει με όλο και περισσότερες δράσεις, ο δήμος Μυκονίων και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cigaret Cycle που υλοποιεί το πρωτότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων με στόχο ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον χωρίς απορρίμματα από τα τσιγάρα που καθημερινά ρυπαίνουν το δημόσιο χώρο και τις παραλίες και μολύνουν τα θαλάσσια ύδατα.

Η τοποθέτηση, συνολικά 20 κάδων, σε κεντρικά σημεία της Μυκόνου θα αποτελέσει την έναρξη του προγράμματος #gopafree στο δημοφιλές, στον διεθνή τουριστικό χάρτη, νησί των Κυκλάδων. Η στοχευμένη κίνηση φορέων της περιοχής που αγκαλιάζεται από το σύνολο των κατοίκων και των επαγγελματιών του νησιού επιβεβαιώνει το γεγονός πως η Μύκονος δεν είναι απλά ένας πολυσύχναστος προορισμός υψηλών απαιτήσεων και υπηρεσιών αλλά ταυτόχρονα ένας τόπος ευλογημένος για την φυσική ομορφιά, τα προϊόντα και τους ανθρώπους του, που οι ίδιοι επιλέγουν να διαφυλάξουν με αγάπη για το παρελθόν και το μέλλον τους.

Στην προσπάθεια για να ακολουθήσουμε όλοι μια νέα οικολογική πρωτοβουλία συμμετέχουν και τα παιδιά, στέλνοντας το μήνυμα πως η περιβαλλοντική παιδεία και ενσυνείδηση ξεκινά πολύ νωρίς. Τα παιδιά του 1ου δημοτικού σχολείου στην Άνω Μερά με τη Διευθύντρια του και δασκάλα κα Δήμητρα Αγγελοπούλου κρατώντας στα χέρια τους τα ατομικά ανακυκλώσιμα τσιγαροδοχεία της Cigaret Cycle φώναξαν #gopafree και υποσχέθηκαν να μεταφέρουν στους γονείς και τους συγγενείς τους το αίτημα τους να βοηθήσουν όλοι, ώστε αυτά τα παιδιά να μην ξαναδούν μπροστά τους αποτσίγαρα στο δρόμο, στις πλατείες, στα πάρκα που παίζουν και στις παραλίες του νησιού. Παρόντες στη μεγάλη προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε για τη Μύκονο ήταν ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, η Πρόεδρος Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α Μυκόνου κα Ανδριανή Κουφού και η Διευθύντρια κα Κατερίνα Ζουγανέλη.

«Η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle αποδέχτηκε με χαρά και ικανοποίηση το κάλεσμα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων σε ένα ακόμη νησιωτικό κομμάτι της χώρας, σχεδιάζοντας και μια στρατηγική επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης για το σύνολο των νησιών της χώρας, καθώς όλο και περισσότεροι προορισμοί εντάσσονται στο πρόγραμμα, υλοποιώντας το σύνθημα της δράσης: “Είμαστε #gopafree”», τόνισε ο συνιδρυτής και διευθυντής της Cigaret Cycle, Γιώργος Σακελλαρίου.

Οι γόπες που συγκεντρώνονται μετά από ειδική επεξεργασία μετατρέπονται σε υλικό φιλικό προς το περιβάλλον που μπορεί εκ νέου να χρησιμοποιηθεί. Συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο απομακρύνονται και ανακυκλώνονται ο καπνός και το χαρτί ως υλικά του αποτσίγαρου με τη μετατροπή τους σε λίπασμα με ιδανική χρήση την ανθοκομία και σε δεύτερο στάδιο το πλαστικό που απομακρύνεται και ανακυκλώνεται σε βιομηχανικό πλαστικό σε εργοστάσια του εξωτερικού. Τα έσοδα από την ανακύκλωση των υλικών επιστρέφουν στο κοινωνικό σύνολο με τη μορφή βοηθημάτων όρασης και ακοής που χορηγεί η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle.

Διαβάστε επίσης: 

«Selfish», μια ταινία κινούμενων σχεδίων για τη ρύπανση με πλαστικό (βίντεο)