Post main image

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, ο παππούς και η γιαγιά να προσέχουν τα εγγόνια όση ώρα λείπουν οι γονείς. Άλλωστε εκείνοι ξέρουν, το έχουν κάνει ήδη μια φορά και είναι αρκετά εξοικειωμένοι. Ένα είναι το σίγουρο, τα εγγόνια θα εισπράξουν αρκετή αγάπη και καλοσύνη, θα μάθουν νέα πράγματα και θα δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Ωστόσο, όσο καλοί παππούδες κι αν είναι πάντα είναι χρήσιμες οι συμβουλές προς βελτίωση τους.

Αποδοτικές συμβουλές για την γιαγιά και τον παππού όσον αφορά τη φύλαξη του παιδιού

1) Περάστε μία δοκιμαστική περίοδο

παππούδες φύλαξη
Προτού οι παππούδες αποφασίσουν να αναλάβουν την φύλαξη του παιδιού πρέπει να περάσουν κάποιες δοκιμαστικές περιόδους με το παιδί έτσι ώστε να προετοιμαστούν και να γνωρίζουν επακριβώς τι τους περιμένει και αν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες πρέπει να έχουν κατά νου ποιοι είναι οι σωματικοί τους περιορισμοί πριν συμφωνήσουν να αναλάβουν τα εγγόνια τους. Μπορεί να ακούγεται αρκετά διασκεδαστική η συνύπαρξή τους και να επιθυμούν να αποκτήσουν αυτό το δέσιμο με τα εγγόνια τους αλλά τα πράγματα πολλές φορές στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά. Όλα όσα έχουμε κατά νου πολλές φορές δεν είναι εφαρμόσιμα. Ακόμη και μερικές ώρες ενασχόλησης με τα παιδιά είναι ικανές να δοκιμάσουν τις αντοχές τους ώστε να μπορέσετε στη συνέχεια να προχωρήσετε στην πολύωρη φύλαξη τους από τους παππούδες τους.

2) Μάθετε πού φυλάσσονται οι αριθμοί έκτακτης ανάγκης


Και αφού πέρασε και το δοκιμαστικό ήρθε η ώρα να αναλάβουν οι παππούδες!
Πολλοί σκέφτονται εσφαλμένα ότι οι παππούδες είναι παντογνώστες και ότι μπορούν να διαχειριστούν κάθε δυσκολία. Αυτό είναι λάθος,  καθώς κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα και δυστυχώς θα υπάρξουν και δυσκολίες με τα παιδιά. Είναι καλό, πριν αποφασιστεί για το ποιος θα φυλάξει το παιδί να γίνουν και οι κατάλληλες συζητήσεις σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Για παράδειγμα οι γονείς να γράψουν σε ένα χαρτί τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης αλλά και να ξέρουν οι παππούδες που βρίσκονται τα βιβλιάρια υγείας του παιδιού.
Θα μπορούσαν ακόμη και να γνωρίσουν τα κοντινά πρόσωπα της οικογένειας όπως φίλοι και γείτονες, οι οποίοι μπορεί να αποδειχτούν τρομερά βοηθητικοί σε περίπτωση ανάγκης.

3) Σεβαστείτε τη ρουτίνα που εφαρμόζεται

παππούδες φύλαξη
Υπάρχει ένας λόγος που εφαρμόζονται κανόνες και ρουτίνες όταν πρόκειται για παιδιά και αυτό συμβαίνει επειδή έχει επιτυχία. Και όταν αυτές οι ρουτίνες διακόπτονται, τα παιδιά νιώθουν ανασφαλή και στρεσαρισμένα.
Ένας από τους πρώτους τρόπους με τους οποίους τα μικρά παιδιά βιώνουν μια ρουτίνα είναι να έχουν πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είτε τους ετοιμάζετε το πρωινό, είτε το βραδινό τους μπάνιο τα παιδιά συνηθίζουν στον τρόπο με τον οποίο γίνονται ορισμένα πράγματα.
Επομένως, όταν οι παππούδες προσέχουν το παιδί θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια ρουτίνα που έχουν οι γονείς. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τηρούν το ωράριο ύπνου αλλά και γευμάτων.

4) Πείτε όχι στις οθόνες


Πλέον τα παιδιά έχουν συνηθίσει να περνούν την ώρα τους μπροστά από μια οθόνη είτε tablet είτε τηλεόρασης. Είναι σημαντικό οι παππούδες να μην πέσουν στην παγίδα της γκρίνιας και να βρουν έναν πιο δημιουργικό τρόπο απασχόλησης. Σύμφωνα με το Grandma’s Briefs, ένας σίγουρος τρόπος διασκέδασης είναι να ετοιμάσετε μια δημιουργική τσάντα. Αυτή η τσάντα θα περιλαμβάνει πράγματα όπως παιχνίδια, ζωγραφική, μουσικά όργανα και προκαθορισμένες απολαύσεις με τα παιδιά μπορούν να παίξουν.

5) Βάλτε όρια 

παππούδες φύλαξη
Είναι λογικό κάποιες φορές οι παππούδες να μην θέλουν να βάλουν όρια στο εγγόνι επειδή το βλέπουν σπάνια και θέλουν να έχει καλύτερη εικόνα για τους ίδιους. Ωστόσο τα όρια και οι εικόνες δεν αλλάζουν την εικόνα και τα συναισθήματα του παιδιού προς τα αγαπημένα του πρόσωπα. Είναι σημαντικό όμως, να θέτουν και οι ίδιοι τους κανόνες και τα όρια ώστε να υπάρχει σεβασμός και κατανόηση. Τα παιδιά μπορούν να ξεφύγουν ανά πάσα στιγμή, για αυτό είναι απαραίτητοι οι κανόνες.
Ο δεσμός που σχηματίζεται ανάμεσα σε παππούδες και εγγόνια είναι ανεκτίμητος και επιβραβεύει για όλη την κούραση που θα νιώσετε κάποια στιγμή!
Πηγή: Babygaga

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα συμπτώματα όταν το μωρό βγάζει δόντια;