Post main image
Ο πατέρας ίσως να μην έχει την ευκαιρία να δεθεί με το μωρό πριν από τη γέννησή του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί εύκολα από τη στιγμή που το παιδί θα γεννηθεί.
Αντίθετα με την μητέρα που είχε 9 ολόκληρους μήνες να δεθεί με το βρέφος, ο πατέρας μη βιώνοντας αυτή την εμπειρία, δηλαδή τις κινήσεις του μωρού ή τις αλλαγές στο σώμα του, τα χάνει με τη γέννηση του παιδιού. Με λίγη όμως προσπάθεια το δέσιμο μπορεί να είναι πολύ δυνατό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο πατέρας να εμπλακεί με πολλούς τρόπους στη ζωή των παιδιών.

1. Βοήθεια στο τάισμα

Πώς θα δεθείτε εύκολα με το νεογέννητο;
via Unsplash/ Jude Beck

Εξαρτάται απ’ το αν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά ή όχι το κατά πόσο ο πατέρας θα μπορέσει να εμπλακεί στο τάισμα του μωρού μετά τη γέννησή του.

Για τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά συνιστάται να μην τους δοθεί μπουκάλι μέχρι και τις 4 εβδομάδες τους έτσι ώστε να συνηθίσουν στον θηλασμό. Αλλά για τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα ο πατέρας μπορεί να βοηθήσει ταΐζοντας το μωρό με το μπουκάλι απ’ την πρώτη στιγμή. Υπάρχει τρόπος να εμπλακούν στην διαδικασία ταΐσματος ακόμη και οι μπαμπάδες μωρών που θηλάζουν αναλαμβάνοντας το ρέψιμο και απολαμβάνοντας τις αγκαλιές με το μωρό χτίζοντας έτσι τον μεταξύ τους δεσμό.

2.  Προσπαθήστε να ηρεμήσετε το μωρό

Πολλές φορές ένα νεογέννητο δεν θέλει τίποτα παραπάνω για να νιώσει καλύτερα από την μητέρα του. Αλλά δίνοντας στον πατέρα την ευκαιρία να ηρεμήσει το νεογέννητο ίσως βοηθήσετε να αναπτυχθεί ο δεσμός ανάμεσα σ’ αυτόν και το μωρό. Το μωρό μπορεί στην αρχή ν’ αντιδράσει κλαίγοντας όταν ο πατέρας προσπαθήσει να το καθησυχάσει αλλά αυτό δεν πρέπει να μας πτοεί αφού το κλάμα μπορεί απλά να είναι η πρώτη αντίδραση μέχρι το μωρό να συνηθίσει τον τρόπο που ο μπαμπάς του χρησιμοποιεί για να το ηρεμήσει. Σύντομα το μωρό θα κατανοήσει και συνηθίσει τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο το φροντίζουν οι γονείς του, θα αισθανθεί καλύτερα και θα σας το δείξει με κάθε τρόπο.

3. Διάβασμα

Πώς θα δεθείτε εύκολα με το νεογέννητο;
via Unsplash/Picsea

Ακόμη και για τους πιο πολυάσχολους πατέρες, οι οποίοι μπορεί να εργάζονται πολλές ώρες και να μην έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν για το δέσιμο με το παιδί, το διάβασμα ενός βιβλίου για λίγα λεπτά στο παιδί θα βοηθήσει στο χτίσιμο του μεταξύ τους δεσμού.
Τα μωρά δεν πρόκειται να καταλάβουν τι ακούνε ή τι βλέπουν αλλά με το καθημερινό διάβασμα μπορούν να αποκτήσουν μία νέα ρουτίνα με τον μπαμπά τους. Ο χρόνος αυτός είναι ποιοτικός ακόμη και αν δεν διαρκεί πολύ αφού όλη η προσοχή είναι στραμμένη στο παιδί χωρίς περισπασμούς.

4. Ενασχόληση την ώρα του ύπνου

Πώς θα δεθείτε εύκολα με το νεογέννητο;
via Pexels/Wayne Evans

Όταν φτάνει η ώρα να βάλουμε για ύπνο ένα νεογέννητο, τις περισσότερες φορές η ευθύνη πέφτει στην μητέρα επειδή είναι η αρμόδια για το τάισμα και γενικά την φροντίδα του μωρού πριν κλείσει τα μάτια του. Αλλά ο μπαμπάς μπορεί επίσης να αναλάβει αυτή τη διαδικασία.
Ενώ ο πατέρας μπορεί να μην είναι ικανός να ταίσει το μωρό πριν το κρεβάτι, μπορεί να κάνει κάποια πράγματα όπως το μπάνιο του μωρού, την αλλαγή της πάνας, ή το ντύσιμο του μωρού. Κάνοντας αυτά τα μικρά πράγματα μπορεί να χτίσει τη σχέση του με το νεογέννητο που θα κρατήσει για μια ζωή.

5. Ξύπνημα στη μέση της νύχτας

Το ξύπνημα στη μέση της νύχτας “πέφτει” ξεκάθαρα στη μητέρα. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή το μωρό ξυπνάει πεινασμένο κάτι το οποίο μπορεί να διαχειριστεί μόνο η μαμά του. Αν και κάτι τέτοιο ισχύει αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και ο μπαμπάς να συνεισφέρει εκείνη την ώρα με τον τρόπο του. Αυτό θα βοηθήσει και όλη την οικογένεια να δεθεί περισσότερο αφού εκείνες τις ώρες όλα είναι πιο ήσυχα και σίγουρα δεν μας κυνηγά ο χρόνος.

6. Άδεια πατρότητας

Μπορεί προς το παρόν να είναι κάτι που ισχύει μόνο σε χώρες του εξωτερικού αλλά σύμφωνα με τα μέτρα στήριξης που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας στη χώρα μας:
  • 14ημερη άδεια πατρότητας, μετ’ αποδοχών,
  • 6μηνη γονική άδεια και στους δυο γονείς (σήμερα είναι 4μηνη και αφορά τη μητέρα),
  • μέτρα προστασίας και των μπαμπάδων από απόλυση

μπορεί και ο πατέρας, εφόσον εφαρμοστούν, να αφιερωθεί στην φροντίδα του μωρού απαλλαγμένος για κάποιο διάστημα από όλους τους στρεσογόνους παράγοντες που προέρχονται από το εργασιακό περιβάλλον.
Το σημαντικό είναι εφόσον δοθεί η ευκαιρία ο πατέρας να πάρει την άδεια και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το μετανιώσει!

Δείτε ακόμα:

Πατέρας: Ο ρόλος του & η Συμβολή του στην Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη του Παιδιού