Post main image

Ακόμα κι αν δεν ακολουθείτε το μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης για το παιδί σας, ένα «μοντεσσοριανό» παιδικό δωμάτιο δίνει στο παιδί την ευκαιρία να παίξει δημιουργικά και ν’ αναπτύξει την προσωπικότητά του. Για να το πετύχετε, αρκεί να διαλέξετε παιχνίδια για το μωρό ή το παιδί σας, εμπνευσμένα από τις βασικές αρχές της μοντεσσοριανής αγωγής.

Πώς είναι ένα παιδικό μοντεσσοριανό δωμάτιο

Ένα παιδικό δωμάτιο εμπνευσμένο από το μοντεσσοριανό σύστημα έχει λιγότερα παιχνίδια από ένα τυπικό παιδικό δωμάτιο. Αυτό βοηθά τα παιδιά να διαλέγουν εκείνα με τι θέλουν να παίξουν και να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα παιχνίδια (χωρίς να παθαίνουν ντελίριο μη ξέροντας τι να πρωτοδιαλέξουν), ν’ αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις αισθήσεις τους και φυσικά να μπορούν να τακτοποιούν τα παιχνίδια μόνα τους.
Μιλώντας για παιχνίδια, εκείνα που είναι εμπνευσμένα από τη μοντεσσοριανή αγωγή είναι διαφορετικά: είναι απλά δίνοντας παράλληλα αμέτρητες δυνατότητες παιχνιδιού, είναι εξαιρετικής ποιότητας από φυσικά υλικά, δεν περιλαμβάνουν μπαταρίες ή ηλεκτρονικά στοιχεία,  συντροφεύουν δημιουργικά το παιδί -βοηθώντας το ν’ αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες-, ενώ παράλληλα ωφελούν την πνευματική και φυσική του υγεία.

20 προτάσεις σύμφωνα με τις αρχές Μοντεσσόρι

Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τα κατάλληλα παιχνίδια, κάναμε μία διαδικτυακή βόλτα στο Woodpecker shop και βρήκαμε πανέμορφες, ξύλινες και προσιτές δημιουργίες που βασίζονται στις αρχές του μοντεσσοριανού συστήματος και είναι κατάλληλες για μωρά αλλά και παιδιά. Να είστε σίγουροι πως κάθε επιλογή θα διεγείρει τη φαντασία τους και θ’ αποτελέσει αφορμή για δημιουργικές ώρες παιχνιδιού!

 #1 Παιχνίδια για την ανάπτυξη των αισθήσεων

Οι αισθητηριακές δραστηριότητες είναι πάρα πολύ σημαντικές στη μοντεσσοριανή μέθοδο, σύμφωνα με την οποία οι αισθητηριακές εμπειρίες ξεκινούν από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται. Μέσα από τις αισθήσεις του, το παιδί παρατηρεί και μέσω αυτής της παρατήρησης αρχίζει και αντιλαμβάνεται το περιβάλλον. Μάλιστα, για τη μοντεσσοριανή μέθοδο, κάθε παιδί είναι ένας «μικρός εξερευνητής των αισθήσεων».
Επιλέγοντας παιχνίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των αισθήσεων (ανακαλύπτοντας μεγέθη, σχήματα, υφές, ήχους, χρώματα, κτλ), το παιδί θα αρχίσει ν’ αποκτά τις δικές του εμπειρίες στο περιβάλλον του, κάτι που το βοηθά ν’ αναπτύξει τη νοημοσύνη του.
Παιχνίδια για την αφή

Παιχνίδι καροτσιού
Κατάλληλο για μωρά: με κρεμαστό βαμβακερό βιβλιαράκι υφών,  κλιπ και ξύλινη αλυσίδα από ξύλο υψηλής ποιότητας, με χρώματα μη-τοξικά, ανθεκτικά στο σάλιο, κατάλληλα για βρέφη.


Heimess βρεφικός πίνακας δραστηριοτήτων
Παιχνίδι δραστηριοτήτων για μωρά από ανθεκτικό ξύλο με διάφορα παιχνίδια που τραβιούνται, μασιούνται και παράγουν ήχους. Χειροποίητο παιχνίδι με χρώματα μη τοξικά, ανθεκτικό στο σάλιο και κατάλληλο για νεογέννητα.

Παιχνίδι μνήμης-αφής
Παιχνίδι μνήμης – αφής από ξύλο με 11 κομμάτια για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των αισθήσεων.  Το παιδί προσπαθεί να ταιριάξει τα αντικείμενα στη βάση αναγνωρίζοντας τα υλικά που έχουν στην επιφάνειά τους.

Κουτί μνήμης-αφής
Παιχνίδι μνήμης και αφής με 15 ξύλινα κομμάτια, 15 κάρτες από πεπιεσμένο χαρτόνι και ένα κουτί από πεπιεσμένο χαρτόνι. Σκοπός του παιχνιδιού είναι  να τραβήξετε μια κάρτα και να βρείτε την αντίστοιχη φιγούρα, αισθάνοντάς την, μέσα από το κουτί αφής. Αν τη βρείτε, κρατάτε την κάρτα και τη φιγούρα και όποιος βρει τα περισσότερα κερδίζει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απλά ως εκπαιδευτικό μέσο για την ανάπτυξη της αίσθησης της αφής και της συγκέντρωσης των παιδιών.
Παιχνίδι για την ακοή

Παιχνίδι μνήμης με ήχους
Παιχνίδι μνήμης με ήχους με 12 ξύλινα, διακοσμημένα κουτάκια με καπάκι. 2 κουτάκια με ξύλινα δαχτυλίδια, δυο με ξύλινες μπαλίτσες, δυο με μεταλλικά κουδουνάκια, δυο με μεταλικές μπιλίτσες και δυο με μικρά πετραδάκια.
 

Tip: Με ένα παιχνίδι ήχου, το παιδί αντιλαμβάνεται τις διαφορές των ήχων κι έτσι αποκτά μεγαλύτερη ευαισθησία στους ήχους του περιβάλλοντος.

Παιχνίδι με χρώματα, σχήματα, μεγέθη

Djeco ξύλινο παζλ 3 επιπέδων, Σχήματα και ζωάκια
Ξύλινο παζλ με μεγάλα κομμάτια σε 3 επίπεδα και θέμα τα ζωάκια. Το παζλ αποτελείται από 9 κομμάτια σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα.

Tip: Με αυτή τη δραστηριότητα το παιδί αναπτύσσει την οπτική του αίσθηση και αρχίζει να ξεχωρίζει χρώματα, σχήματα και διαφορετικά μεγέθη. Επιπλέον, αρχίζει ν’ αντιλαμβάνεται την αίσθηση της αφής, όσο επεξεργάζεται το κάθε κομμάτι του παζλ.

Αξεσουάρ και παιχνίδια για τη γεύση

Heimess ξύλινος μασητικός δακτύλιος οδοντοφυΐας σκαντζόχοιρο
Ξύλινος δακτύλιος αφής από φυσικό ξύλο σε διάφορους τόνους με σχέδιο σκαντζόχοιρος. Κατάλληλο για παιχνίδι και μασούλημα, από ξύλο υψηλής ποιότητας, χωρίς χρώματα.

Heimess ξύλινος μασητικός δακτύλιος οδοντοφυΐας πασχαλίτσα
Ξύλινος δακτύλιος αφής από φυσικό ξύλο σε διάφορους τόνους με σχέδιο πασχαλίτσα. Κατάλληλο για παιχνίδι και μασούλημα, από ξύλο υψηλής ποιότητας, χωρίς χρώματα.

Sophie la girafe: Το πρώτο μου παιχνίδι
Σόφι η καμηλοπάρδαλη, το πρώτο παιδικό παιχνίδι που ξυπνάει όλες τις αισθήσεις, από 100% φυσικό καουτσούκ.


Sophie la girafe: Το πρώτο μου βιβλιαράκι
Βιβλιαράκι δραστηριοτήτων Σόφι η καμηλοπάρδαλη από μαλακό ύφασμα με μασητικό που θα ξυπνήσει όλες τις αισθήσεις του μωρού!

Ξύλινος Εύκαμπτος Πύργος Ισορροπίας
Ξύλινος, εύκαμπτος πύργος ισορροπίας από την εταιρεία Cubika. Οι κύβοι της πυραμίδας αποτελούνται από 11 μεγάλα τμήματα διαφορετικών χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών που δεν έχουν αιχμηρές γωνίες. Το παιχνίδι αναπτύσσει δεξιότητες λεπτής κινητικότητας και διδάσκει το παιδί πώς να επιλέγει τα χρώματα και πώς να κάνει διάκριση μεταξύ διαφορετικών γεωμετρικών σχημάτων (κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, το παιδί θα μάθει να συνδυάζει κομμάτια που έχουν διαφορετικό σχήμα και χρώμα). Υλικό: Ξύλο σφενδάμου.

#2 Παιχνίδια που υμνούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία  

Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερα να εξερευνήσουν υλικά και αντικείμενα που εκείνα επιλέγουν. Κι έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία να μπορούν να νιώθουν ανεξάρτητα μέσα σ’ ένα καλά οργανωμένο περιβάλλον.

Ποδήλατο ισορροπίας βέσπα
Ποδήλατο ισορροπίας σε σχήμα βέσπας από κόντρα πλακέ για μέγιστη αντοχή και παιχνίδι!

#3 Παιχνίδια εμπνευσμένα από την καθημερινότητα

Στο πλαίσιο της μεθόδου Μοντεσσόρι, περιλαμβάνονται και δραστηριότητες από την καθημερινή ζωή, όπως φροντίδα του σώματος (ώστε το παιδί να γνωρίσει το σώμα του μέσω της αυτοπαρατήρησης), φροντίδα ζώων και φυτών, καθώς και συζητήσεις ώστε το παιδί να μαθαίνει να ρωτά και να απαντά.

Βαλιτσάκι γιατρού
Ξύλινο βαλιτσάκι γιατρού για παιχνίδι ρόλων με 24 κομμάτια. Το βαλιτσάκι περιέχει ένα υφασμάτινο καπέλο γιατρού, ένα στηθοσκόπιο, ένα ντοσιέ με ένα σημειωματάριο, ένα θερμόμετρο, μια σύριγγα, ένα μπουκάλι με υγρό φάρμακο και αποσπώμενο καπάκι, ένα μπουκάλι για ταμπλέτες με αποσπώμενο καπάκι, μια αλοιφή με αποσπώμενο καπάκι, ένα κουτί με συρτό καπάκι με 12 χάπια, ένα τσιμπιδάκι, 10 αυτοκόλλητα τσιρότα σε δυο διαφορετικά μεγέθη.

Σετ λαχανικά από ύφασμα σε ξύλινο κουτί
Σετ λαχανικά λούτρινα σε ξύλινο κασονάκι. Το σετ αποτελείται από ένα ξύλινο κιβώτιο, 1 καρδιά μαρουλιού και 4 φύλλα μαρούλι που ενώνονται μεταξύ τους με χριτς – χρατς, 1 αγγουράκι, 2 ντομάτες, 2 μανιτάρια και 2 καρότα.

Tip: Επιλέξτε κάποια παιχνίδια που εμπνέονται από καθημερινές δραστηριότητες όπως π.χ. τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή ένα παιχνίδι ρόλων όπως ο γιατρός ή ο κτηνίατρος. Βρείτε περισσότερα παιχνίδια ρόλων εδώ.

#4 Παιχνίδια λογικομαθηματικών δραστηριοτήτων

Σύμφωνα με την μοντεσσοριανή φιλοσοφία, κάθε παιδί αναπτύσσεται, εξελίσσεται και μαθαίνει με τον δικό του τρόπο και αναπόφευκτα και στο δικό του ρυθμό. Γι’ αυτό και προτρέπει τους γονείς να παρατηρούν το παιδί και τις ανάγκες του και να το ενθαρρύνουν ν’ αναπτυχθεί μέσα από κατάλληλα εργαλεία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πίεση για μάθηση. Δομημένα ανεικονικά υλικά, κύβοι στοίβαξης, άβακες, αριθμητήρια, καρτέλες με γράμματα και εικόνες ή εικονογραφημένα κείμενα είναι μεταξύ άλλων μερικές προτάσεις!

Βάση ταξινόμησης
Πολύχρωμος πύργος ταξινόμησης από 100% FSC® πιστοποιημένο ξύλο για την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.

Djeco κύβοι στοίβαξης
Πυραμίδα ταξινόμησης και στοίβαξης που αποτελείται απο 10 κύβους με νούμερα και εικόνες, από σκληρό χαρτόνι, με θέμα οχήματα και ζωάκια.


Άβακας προπαίδειας
Ξύλινος άβακας-αριθμητήριο προπαίδειας με 55 χάντρες.


Πίνακας δραστηριοτήτων
Μεγάλος πίνακας δραστηριοτήτων για να αναπτύξει δεξιότητες με τον καλύτερο τρόπο!


Παιχνίδι προγραφής με γράμματα και αριθμούς
Πίνακας προγραφής από 100% FSC® πιστοποιημένο ξύλο με δυο πλευρές. Από την μια πλευρά έχει εικόνες και συρόμενα γράμματα του λατινικού αλφάβητου και από την άλλη έχει εικόνες και συρόμενους αριθμούς από το 1 μέχρι το 10.

Παίζω με τα Γράμματα 
Ελληνικό αλφάβητο σε ξύλινη βάση με 50 κάρτες.
Info 

*Το Woodpecker shop σας προτείνει ποιοτικά ξύλινα παιχνίδια και διακοσμητικά, καθώς και δώρα για τη μαμά και τον μπαμπά. Βρείτε τα όλα εδώ και μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχονται πολλές εκπλήξεις στο KIDOT!
*Advertorial