Post main image

Δυστυχώς συνέβη αυτό που τόσο φοβόσασταν. Το παιδί σας αρρώστησε! Δεν σας φτάνει μόνο το άγχος γι’ αυτό αλλά αναρωτιέστε πως θα καταφέρετε να δώσετε εύκολα στο παιδί το φάρμακό του. Πώς μπορείτε να κάμψετε την αντίσταση του παιδιού και να το πείσετε να ακολουθήσει τη θεραπεία του για να γίνει γρήγορα καλά, ακόμα κι αν το φάρμακο έχει χάλια γεύση;

Πώς να δώσετε εύκολα στο παιδί το φάρμακό του;

Χρησιμοποιήστε το σωστό εξοπλισμό

Ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό εξοπλισμό για να σας βοηθήσει να του δώσετε το φάρμακο. Ένα κουτάλι κάνει τη δουλειά πολύ πιο δύσκολη και θα προκαλέσει διαρροές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα, αν το παιδί σας υποτίθεται ότι λαμβάνει ορισμένη ποσότητα φαρμάκου σε ορισμένες ώρες της ημέρας. Αντί για ένα κουτάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πλαστική σύριγγα φαρμάκων ή ένα σταγονόμετρο που όχι μόνο θα σας αφήσει να μετρήσετε το υγρό, αλλά και θα σας επιτρέψει να τοποθετήσετε το υγρό άμεσα μέσα στο στόμα του μωρού σας εμποδίζοντας έτσι τις διαρροές.
Θυμηθείτε να δώσετε το φάρμακο ενώ το παιδί κάθεται και ποτέ όσο είναι ξαπλωμένο. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη σύριγγα πέρα από τα δόντια ή τα ούλα. Ο στόχος σας, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ είναι να να χύσετε το φάρμακο στο πίσω μέρος της γλώσσας χρησιμοποιώντας τη σύριγγα. Εναλλακτικά, μπορείτε να στοχεύσετε το μάγουλο του μωρού σας. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην χύσετε το φάρμακο στο πίσω μέρος του λαιμού, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πνιγμό εάν το υγρό κατευθυνόταν προς την τραχεία.

Ρωτήστε τον φαρμακοποιό εάν μπορείτε να το αναμίξετε με χυμό ή άλλα υγρά

Πολλοί γονείς επιλέγουν να αναμίξουν το φάρμακο με λίγο νερό, χυμό, ή άλλα υγρά για να καλύψουν την πικρή γεύση, αλλά θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή από τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας πριν το κάνετε. Ορισμένα φάρμακα δεν λειτουργούν καλά όταν αναμιγνύονται με ορισμένα τρόφιμα ή άλλα υγρά. Άλλοι γονείς δίνουν επίσης το φάρμακο σε μικρότερες παρτίδες, ενώ το αναμιγνύουν με κάποιο τρόφιμο για να έχει καλύτερη γεύση. Ενώ φαίνεται σαν μια καλή ιδέα, το μωρό σας μπορεί να καταλήξει να χορτάσει πριν να προλάβει να πάρει την απαιτούμενη δόση, ή ακόμη χειρότερα μπορεί να καταλήξει να καταναλώσει περισσότερο φαγητό επομένως και μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τον γιατρό σας.
Επίσης, εάν επιλέξετε να αναμίξετε το φάρμακο με γάλα ή φόρμουλα, χρησιμοποιήστε μόνο μια μικρή ποσότητα (όχι ένα πλήρες μπουκάλι) για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας το καταπίνει όλο και παίρνει όλη τη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών υγείας.

Να είστε θετικοί και να μείνετε ήρεμοι

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες (CHLA),  θα πρέπει να προσεγγίσετε την κατάσταση με μια θετική στάση. Η προσέγγισή σας κατά την παροχή του φαρμάκου στο παιδί σας είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι ένα παιδί μπορεί συχνά να συναισθανθεί το πώς αισθάνεστε. Έτσι μπορεί να νιώσει το άγχος σας, γεγονός που θα του προκαλέσει ανησυχία και θα καταλήξει και το ίδιο αγχωμένο.
Επίσης, προσπαθήστε να μην εμπλέκετε πάρα πολλούς ανθρώπους σύμφωνα με πληροφορίες από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Οξφόρδης NHS Trust (OUH-NHS). Ακόμα και όταν μπείτε στον πειρασμό να επιστρατεύσετε τη βοήθεια πολλών ανθρώπων καθώς σκέφτεστε ότι κάποιος μπορεί να κρατήσει το μωρό κάτω, ένα άλλος θα βοηθήσει να ανοίξει το στόμα του μωρού, ενώ δίνετε το φάρμακο, μην το κάνετε. Αυτό μπορεί να καταλήξει να στρεσάρει ακόμη περισσότερο το παιδί. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε μια ήρεμη προσέγγιση σε έναν χώρο του σπιτιού όπου και οι δύο θα αισθανθείτε άνετα.
4 κόλπα για να δώσετε εύκολα στο παιδί το φάρμακό του

Μπορείτε να δώσετε το φάρμακο πριν από την ώρα του γεύματος

Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί πριν από την ώρα του γεύματος του μωρού. Δίνοντας το φάρμακο σ’ ένα πεινασμένο μωρό έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταπιεί όλο το σιρόπι αντί να το φτύσει. Προτείνεται επίσης αφού δώσετε το φάρμακο στη συνέχεια να κάνετε μια διασκεδαστική δραστηριότητα όπως να παρακολουθήσετε μαζί με το μωρό το αγαπημένο του video ή να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί παίζοντας. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε στο παιδί σας το κίνητρο για την επόμενη σωστή συμπεριφορά κατά τη λήψη του φαρμάκου. Θα συσχετίζει πλέον τη λήψη φαρμάκων με κάτι διασκεδαστικό. Θα βοηθούσε επίσης να ακολουθείτε μια ρουτίνα, δηλαδή να δίνετε το φάρμακο την ίδια ώρα κάθε μέρα, ώστε το μωρό σας να ξέρει πότε να το περιμένει. Έτσι θα μπορέσετε εύκολα να δώσετε στο παιδί το φάρμακό του.

Δώστε στο παιδί κάτι παγωμένο για να μουδιάσει τους γευστικούς του κάλυκες

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, μπορείτε επίσης να του δώσετε μια παγωμένη λιχουδιά  για να το βοηθήσει να μουδιάσουν οι γευστικοί του κάλυκες και να μειώσει την άσχημη γεύση του φαρμάκου. Τα μωρά που επιτρέπεται να πίνουν νερό μπορούν επίσης να λάβουν παγωμένο νερό το οποίο θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να συνταγογραφήσει μια εναλλακτική του φαρμάκου το οποίο ενδεχομένως θα έχει καλύτερη γεύση, εάν το μωρό σας πραγματικά δεν μπορεί να δεχτεί το πρώτο φάρμακο. Επίσης, ρωτήστε αν το συγκεκριμένο φάρμακο υπάρχει και σε άλλη μορφή που θα το κάνει πιο εύκολο για το παιδί να το λάβει. Μερικά φάρμακα σύμφωνα με CHLA έρχονται σε μορφή κάψουλας που μπορεί να ανοίξει, και στη συνέχεια το περιεχόμενό του μπορεί να απλωθεί πάνω από τα τρόφιμα.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να δώσετε εύκολα στο παιδί το φάρμακό του, αλλά είναι σημαντικό να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας πριν να τις δοκιμάσετε για να βεβαιωθείτε ότι θα λειτουργήσει καλά με το συγκεκριμένο είδος των φαρμάκων που δίνετε.

Δείτε επίσης:

Γιατί οφείλω να εμβολιάσω το παιδί μου;