Post main image
Προσπαθείτε να απομακρύνετε το παιδί σας από το τάμπλετ και κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι να ξεσπάει εναντίον σας, να θυμώνει και να φωνάζει; Κι όμως υπάρχουν τρόποι για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από το τάμπλετ.Οι ενήλικες όπως και τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά αφοσιώνονται τόσο πολύ στην οθόνη ενός τάμπλετ που είναι σαν να χάνεται ο υπόλοιπος κόσμος γύρω τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νήπια. Ακόμη και αν υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και παιχνίδια στο διαδίκτυο τα παιδιά θα πρέπει να περιορίζονται σε συγκεκριμένο χρόνο μπροστά στην οθόνη. Το να κρατήσεις ένα παιδί μακριά από την οθόνη είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζετε. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα πείσετε να παίξουν έξω χωρίς να ξεσπάσουν σε κλάματα και φωνές.
Τα μικρά παιδιά μεγαλώνουν σε μια εποχή μέσα στην τεχνολογία. Είναι έτσι εύκολο να ξεχάσουμε πόσα προνόμια έχει το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο όπως και ο καθαρός αέρας. Ανεξάρτητα από τον καιρό υπάρχουν δραστηριότητες για τα νήπια είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο με τις οποίες τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους με τρόπους με τους οποίους δεν είναι εφικτό μέσω του τάμπλετ. Το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο αναπτύσσει τη φαντασία, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, κοινωνική/ συναισθηματική εξέλιξη και μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Τρόποι για να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από τα τάμπλετ

1. Προειδοποιήστε πριν να το απομακρύνετε από την οθόνη

via Pexels/Ketut Subiyanto

Όταν ζητάς από ένα νήπιο να αφήσει το τάμπλετ του, είναι προτιμότερο να διαλέξεις τη σωστή στιγμή για να το κάνεις. Όπως ένας ενήλικας θα ενοχλούνταν εάν έπρεπε να αφήσει στη μέση ένα παιχνίδι ή μία ταινία που παρακολουθεί το ίδιο συμβαίνει και με το παιδί. Είναι καλύτερο να προειδοποιήσετε το παιδί προηγουμένως έτσι ώστε να αποφύγετε την διαμάχη που θα έρθει εάν ξαφνικά του πάρετε το τάμπλετ.

2. Χρησιμοποιήστε το ενσωματωμένο χρονόμετρο

παιδιά μακριά από τα τάμπλετ
via Pexels/Karolina Grabowska

Κάνοντας χρήση του χρονόμετρου μπορείτε να ρυθμίσετε την ώρα που θα κλείσει το τάμπλετ γλιτώνοντας μάλιστα τις κατηγορίες του παιδιού προς το πρόσωπό σας. Όταν το τάμπλετ σταματήσει τη λειτουργία του το παιδί καταλαβαίνει ότι έφτασε το τέλος της χρήσης του. Ωστόσο επειδή δεν προειδοποιεί για το κλείσιμο είναι πιθανό το παιδί να αναστατωθεί αλλά ο θυμός θα στραφεί προς το τάμπλετ και όχι εσάς άρα θα έχει μικρότερη διάρκεια.

3. Να έχετε προετοιμάσει μία άλλη δραστηριότητα

Have another activity planned outside to do when toddler gets off his tablet
via Pexels/Tatiana Syrikova

Όταν το τάμπλετ κλείσει είναι σημαντικό να έχουμε σχεδιάσει μια δραστηριότητα ώστε να ασχοληθεί. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να πάρει την προσοχή του από το κλειστό τάμπλετ και να δώσει προσοχή στην νέα ενασχόληση.
Τα πιο αγαπητά παιχνίδια διαχρονικά είναι αυτά που περιλαμβάνουν κιμωλίες, φούσκες, μπογιές άρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη.

4. Μην περνάτε και οι ίδιοι πολλές ώρες μπροστά στο τηλέφωνο ή τάμπλετ

παιδιά μακριά από τα τάμπλετ
via Pexels/Marek Levak

Όταν ζητάμε από το παιδί να κλείσει το τάμπλετ πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα το κάνει πολύ πιο ομαλά εάν και οι ίδιοι χρησιμοποιούμε περιορισμένα τα τεχνολογικά μέσα. Το παιδί πρέπει να συνδυάσει το τάμπλετ με ένα εργαλείο που μας βοηθάει στην εκμάθηση ή την ψυγαχωγία αλλά δεν είναι αυτό με το οποίο θα περνάμε όλο τον ελεύθερο χρόνο μας.

Όταν το παιδί περνάει χρόνο στο τάμπλετ είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθείτε κι εσείς με τις δουλειές σας στον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Όταν τελειώσει ο χρόνος που έχετε ορίσει στο παιδί για να περάσει μπροστά στην οθόνη είναι σημαντικό να κλείσετε και οι ίδιοι τις συσκευές σας και να περάσετε χρόνο μαζί δημιουργώντας αναμνήσεις και βελτιώνοντας τη σχέση σας.

5. Παίξτε με το παιδί


Αν και είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να παίζουν μόνα τους, θα ήταν υπέροχο όταν φτάσει η ώρα να το κλείσουν να παίξετε όλοι μαζί.
Όταν τα παιδιά παίζουν με τους γονείς, μαθαίνουν τη συνεργασία και βελτιώνουν την ισορροπία και την μυική τους δύναμη. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι συνδέονται συναισθηματικά κάτι που δεν συμβαίνει εάν το παιδί ασχολείται με το τάμπλετ. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ρουτίνα με δραστηριότητες όταν το παιδί κλείσει το τάμπλετ έτσι ώστε συνδυάσει με κάτι που το ευχαριστεί αυτή τη στιγμή και να μην είναι διστακτικό.
Πηγή: BabyGaga

Δείτε ακόμα:

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: Συμβουλές προς τους γονείς