Post main image

Δεν είναι μυστικό ότι οι Βρετανοί αγαπούν να πίνουν. Απλώς όχι νερό. Στην πραγματικότητα, λιγότεροι από ένας στους 10 από τους Βρετανούς πίνουν αρκετό νερό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια έρευνα με την συμμετοχή 2.000 καταναλωτών από την μάρκα ποτών Aqua Pura διαπίστωσε ότι μόνο το 6% του Ηνωμένου Βασιλείου πίνει τη συνιστώμενη ποσότητα νερού την ημέρα. Κατά μέσο όρο, οι Βρετανοί καταναλώνουν μόλις 850 μιλιλίτρα – λιγότερο από το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Πολλοί από εμάς δεν έχουμε καν συνειδητοποιήσει πόσο πρέπει να πίνουμε – λιγότεροι από ένας στους 10 γνωρίζουν ότι η σύσταση είναι 2 λίτρα (περίπου έξι έως οκτώ ποτήρια) την ημέρα. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι Βρετανοί είναι λιγότερο πιθανό να μείνουν ενυδατωμένοι, με πάνω από το ένα τρίτο (34,3%) να λέει ότι δεν πίνει καθόλου νερό, σε σύγκριση με το 25% των γυναικών.

Σχεδόν το ένα τρίτο (32%) πίνει περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ μόνο το 13% πίνει περισσότερο τα Σαββατοκύριακα. Οι περισσότεροι (80%) δήλωσαν ότι επιλέγουν νερό βρύσης από εμφιαλωμένο νερό και κατά μέσο όρο, όσοι επιλέγουν νερό βρύσης το πίνουν συχνότερα (κάθε 2 ώρες 20 λεπτά), από εκείνους που το πίνουν εμφιαλωμένο (κάθε 2 ώρες 42 λεπτά).

Τι επιπτώσεις, λοιπόν, έχει όλο αυτό στο σώμα και τον εγκέφαλό μας;

Τι συμβαίνει αν δεν είμαστε αρκετά ενυδατωμένοι;

Περισσότερο από το μισό σωματικό μας βάρος προέρχεται από το νερό. Έτσι, εάν τα επίπεδα του νερού στο σώμα μας είναι χαμηλά, (αυτό) μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι, να μας προκαλέσει πονοκέφαλο και να επηρεάσει την διάθεση και την κατανάλωση φαγητού. Και όταν γυμναζόμαστε εντατικά, όλη αυτή η εφίδρωση μειώνει πραγματικά τα επίπεδα του αίματος που έχουμε για λίγο.

Εάν δεν πίνουμε αρκετό νερό, μπορεί να διψάσουμε και μπορεί να αισθανθούμε το στόμα μας ξηρό ή κολλώδες. Μπορεί να μην πηγαίνουμε τουαλέτα για να ουρήσουμε πολύ συχνά – λιγότερο από τέσσερις φορές την ημέρα. Κι όταν πηγαίνουμε τουαλέτα μπορεί να μην έχουμε πολλά ούρα, και θα έχουν πιο σκούρο χρώμα και έντονη μυρωδιά. Μπορεί να αισθανθούμε ζάλη και να λιποθυμήσουμε.

Καθώς χειροτερεύει, η δίψα μας αυξάνεται. Η αναπνοή και ο καρδιακός μας ρυθμός μπορεί να είναι ταχύτεροι από τον κανονικό. Μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία του σώματός μας και μπορεί να αισθανόμαστε μπερδεμένοι ή αλλόκοτοι.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να μας αφήσει με λιγότερη ενέργεια και (να μας προκαλέσει) εγκεφαλική θολούρα. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε ότι η λήψη αρκετής ενυδάτωσης ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και αποτρέπει την υπνηλία και την απώλεια μνήμης.

Ο Ντούνκαν Ράιντ, ιατρικός εμπειρογνώμονας στο Pharmacy2U, λέει: «Το να μην πίνουμε αρκετό νερό προκαλεί ξηροστομία, προβλήματα συγκέντρωσης και κόπωση μεταξύ άλλων προβλημάτων. Συνιστάται να πίνουμε έξι με οκτώ ποτήρια (που περιέχουν) 200 μιλιίτρα νερό την ημέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που θα χρειαστεί να πιούμε περισσότερο νερό. Για παράδειγμα, σε ζεστό καιρό ή μετά από άσκηση όταν χάνουμε υγρά από τον ιδρώτα ή όταν είμαστε αδιάθετοι και μπορεί να χάσουμε υγρά λόγω ασθένειας ή διάρροιας».

Θα πρέπει να είναι μόνο νερό όμως;

Ο Ράιντ προσθέτει: «Το νερό είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς δεν περιέχει θερμίδες, επομένως δεν έχει καμία επίδραση στο βάρος ή (δεν περιέχει) ζάχαρη που μπορεί να βλάψει τα δόντια. Εάν δεν μας αρέσει η γεύση του απλού νερού, τότε το να πίνουμε αφρώδες νερό ή να προσθέσουμε μια φέτα φρούτων ή λίγο χυμό χωρίς ζάχαρη, μπορεί να το κάνει πιο εύγεστο. Τα τσάγια φρούτων (χωρίς ζάχαρη) μπορούν επίσης να είναι ένας άλλος υγιής τρόπος αύξησης της κατανάλωσης νερού.

«Το τσάι, ο καφές, το γάλα και τα αναψυκτικά μετράνε, ωστόσο μπορούν να περιέχουν λίπος, ζάχαρη και καφεΐνη, οπότε ο έλεγχος της ετικέτας πληροφοριών (του προϊόντος) είναι ένας καλός τρόπος για να κάνουμε υγιείς επιλογές. Τα σμούθις φρούτων μπορούν επίσης να παρέχουν ενυδάτωση συν βιταμίνες και μέταλλα, αλλά η κατανάλωση θα πρέπει να περιορίζεται στα 150 μιλιλίτρα την ημέρα, καθώς όταν αναμειγνύονται τα φρούτα, απελευθερώνουν την ζάχαρη τους, η οποία μπορεί να βλάψει τα δόντια ».

Εύκολοι τρόποι για να πίνουμε περισσότερο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας μας

Υπάρχουν τρόποι να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας να ενυδατωθεί. Θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε να πιούμε νερό όταν ξυπνήσουμε ή να πάρουμε ένα ωραίο μπουκάλι νερό που να μας αρέσει να το έχουμε μαζί μας, ή ακόμα και να είναι διακοσμημένο με μηνύματα – κίνητρα που μας υπενθυμίζουν να πιούμε.

Θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε ένα ξυπνητήρι μέχρι να συνηθίσουμε να το κάνουμε διαισθητικά. Και αν είναι πάρα πολλά τα ταξίδια στην τουαλέτα που μας ανησυχούν, υπάρχουν τρόποι να το ελέγξουμε…

Ας δοκιμάσουμε να πιούμε από ένα ποτήρι για κάποιο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα, αντί να πίνουμε μεγάλες ποσότητες με την μία φορά που μπορεί να μας αφήσει φουσκωμένους και να θέλουμε να πάμε τουαλέτα.

Και μόλις τελειώσουμε το διάβασμα του άρθρου, ας μην ξεχάσουμε να πιούμε λίγο νερό.

Πηγή: Huffpost

Διαβάστε επίσης:

Γιατί να πίνετε νερό αμέσως μόλις ξυπνάτε το πρωί