Post main image

Τα ψυχοσωματικά προβλήματα ταλαιπωρούν όλο και περισσότερο κόσμο στην σύγχρονη εποχή. Ποιος κρύβεται όμως πίσω από αυτά;

Γράφει η MSc Κλινική Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Νιόβη Βέλλιου
Στην σύγχρονη εποχή έχουμε μάθει να παρατηρούμε το σώμα εξωτερικά, ως ένα αντικείμενο. Έχει γίνει κάτι που κατέχουμε, ένα όργανο που το διαθέτουμε για εργασία, διασκέδαση ή άλλες ασχολίες. Το ασκούμε, το διακοσμούμε, το ζωγραφίζουμε, το εξουθενώνουμε, το “ταΐζουμε” ή του στερούμε φαγητό. Και όταν δεν “υπακούει” οι ιατρικές παρεμβάσεις μας βοηθούν να ανακτήσουμε την κυριαρχία πάνω του.
Ο έλεγχος όμως πάνω του είναι μάλλον μερικός και αυτό διότι το σώμα είναι ζωντανό. Ό,τι συμβαίνει γύρω μας στην αλληλεπίδραση μας με τους άλλους: οι αισθήσεις, οι κινήσεις, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας καταγράφονται σε κάθε κύτταρό μας και επηρεάζουν το σώμα μας. Και αυτό με την σειρά του επηρεάζει τις αισθήσεις, τις κινήσεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους.
Η σύνδεση των διαχωρισμένων και φαινομενικά ανεξάρτητων πηγών του σωματικού και ψυχικού πόνου επιβεβαιώνεται στην ιατρική βιβλιογραφία για τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα δερματικά προβλήματα, τις αλλεργίες, το έλκος, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τις ορμονικές διαταραχές, το άσθμα, τις ημικρανίες, τους μυοσκελετικούς πόνους κ.α., όπου τα συμπτώματα δεν αποτελούν μέρος κάποιας γενικότερης ιατρικής κατάστασης και μπορεί να εξαφανίζονται ή να επανεμφανίζονται ξαφνικά.
Ψυχή και σώμα φαίνεται να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο. Αν δεν φροντίσουμε το σώμα μας ή αν αμελήσουμε όσα μας δυσκολεύουν ψυχικά, πιθανόν προσωρινά να ανακουφιστούμε, όμως η μνήμη δε θα αργήσει να επαναφέρει την αδυναμία ή τον πόνο.
Επομένως όταν στην ζωή μας εμφανιστεί ένα σύμπτωμα ή μια ασθένεια, ίσως θα βοηθούσε να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα μεταμφιεσμένο συναίσθημα π.χ. πίσω από την αρρυθμία ένας θυμός ή πίσω από μια διαταραχή στον ύπνο να κρύβεται μια ανάγκη που έχω αρνηθεί να εκδηλώσω; Μήπως χρειάζομαι μια παύση ή μήπως μια συγχώρεση; Ποιος προσελκύεται κι έρχεται κοντά μου όταν αρρωσταίνω και ποιος απομακρύνεται; Αν η ασθένεια είχε ένα μήνυμα να μου δώσει, ποιο θα ήταν αυτό;
Για όλα αυτά το σώμα μας μπορεί να μας μιλήσει πολύ πριν νοσήσει. Φτάνει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ακούσει τις ανάγκες και τις δυνατότητές του.
Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο δεν επέχει θέση θεραπευτικής παρέμβασης, παρά μόνο ενημέρωσης. Η παραδοχή πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο σωματικό πρόβλημα που εκδηλώνεται και σε μια ψυχική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι το σημείο έναρξης για την αναζήτηση επίλυσης στο πρόβλημα.

Δείτε επίσης:

Mother Blaming: Η άλλη όψη της μητρότητας