Post main image

Εκτός από θερμικά εγκαύματα που προκύπτουν από επαφή με κάποια πηγή θερμότητας, υπάρχουν και τα χημικά εγκαύματα που μπορεί να προκληθούν μετά από επαφή με κάποια χημική ερεθιστική ουσία.

*Γράφει η παιδο-οφθαλμίατρος Μπαντέκα Μαρίνα 
Τα χηµικά εγκαύµατα στην ευαίσθητη περιοχή των µατιών και των βλεφάρων, αποτελούν µία κοινή αλλά ιδιαιτέρως επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιµετώπιση.
H έκταση και η βαρύτητα των βλαβών είναι ανάλογες των ιδιοτήτων της χηµικής ουσίας, καθώς και την ποσότητα και τη διάρκεια της έκθεσης.

Πως μπορούν να συμβούν; Τι είδους ουσίες μπορούν να τα προκαλέσουν;

Τα χηµικά εγκαύµατα συµβαίνουν κατά μέσο όρο συχνότερα σε χώρους εργασίας (π.χ. εργοστάσια, οικοδοµές, συνεργεία), αλλά και στο σπίτι (χημικά, καθαριστικά οικιακής χρήσης). Ανά περιπτώσεις µπορεί να οφείλονται σε επίθεση. Στατιστικά απαντώνται συχνότητα σε άντρες απ’ότι σε γυναίκες.
Πολύ συχνά το χηµικό έγκαυµα είναι αποτέλεσµα πιτσιλίσµατος µε υγρό, το οποίο µπορεί να συµβεί µε διάφορους τρόπους. ∆ιάφορα χηµικά όπως σαπούνια, αντιηλιακά και κάποιες κρέµες προσώπου είναι τα πιο συνηθισµένα ερεθιστικά του µατιού και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν µόνιµη βλάβη. Ωστόσο, δυνατές βάσεις ή οξέα µπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρότερες βλάβες µε επίπτωση στην όραση.
Τα πιο συνηθισµένα είδη χηµικών ουσιών που προκαλούν οφθαλµικά εγκαύµατα είναι το υδροξείδιο του ασβεστίου (ασβέστης, τσιµέντο), η αµµωνία (καθαριστικά, λιπάσµατα), το καυστικό νάτριο (καθαριστικά αποχέτευσης) και κάλιο και το υδροξείδιο του µαγνησίου (πυροτεχνήµατα). Συνηθισµένο έγκαυµα είναι αυτό από το θειικό οξύ (µπαταρίες). Το τρίψιµο του µατιού µπορεί να µεταφέρει χηµικά από το δέρµα των χεριών στα µάτια. Επίσης µία άλλη µέθοδος είναι η έκθεση σε σπρέι.

Τι πρέπει να κάνω αν πεταχτεί κάποια ερεθιστική ουσία στην περιοχή των ματιών;

Σε περίπτωση χηµικού έγκαυµατος στα µάτια ή στην περιοχή των βλεφάρων, πρέπει άµεσα να ξεπλύθει η περιοχή µε άφθονο νερό ώστε να αποµακρυνθούν τα υπολείμματα της χημικής ουσίας και να ουδετεροποιηθεί η επίδρασή της.
Εάν παρατηρείται έντονος και οξύς πόνος, αίσθηµα ξένου σώµατος, φωτοφοβία, θάµβος οράσεως και δακρύρροια πρέπει να γίνει οφθαλμολογική εκτίμηση και πιθανόν άµεση έναρξη της θεραπείας με σκοπό την αποφυγή μολύνσεων αλλά και την καλύτερη επούλωση. Για την αποφυγή περαιτέρω ερεθισµού του µατιού, όλα τα φάρµακα δεν θα πρέπει να περιέχουν συντηρητικά. Σε µερικές περιπτώσεις είναι χρήσιµη η εφαρµογή θεραπευτικών µαλακών φακών επαφής. Βαριά περιστατικά πιθανόν να χρειαστούν χειρουργική επέµβαση, όπως µεταµόσχευση αµνιακής µεµβράνης. Σε περιστατικά µε παραµορφώσεις των βλεφάρων και των γύρω περιοχών συστήνεται επέµβαση πλαστικής αποκατάστασης.
Πηγή: lmvision.gr

Δείτε ακόμα:

7 λόγοι που τα γυαλιά οράσεως μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα!