Παιδιά δεμένα με λουρί: Τι λένε οι ειδικοί;
Share
Παιδιά δεμένα με λουρί: Η εικόνα ενός παιδιού δεμένο με λουρί και του γονέα να το κρατά όπως θα έκανε με το σκυλάκι του είναι τις περισσότερες φορές σοκαριστική και λαμβάνει διάφορα επικριτικά σχόλια από όσους πετυχαίνουν αυτό το θέαμα. Από την άλλη, υπάρχουν γονείς που υπερασπίζονται αυτή την τακτική καθώς ισχυρίζονται πως είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος βόλτας όταν έχεις ζωηρό παιδί. Οι ειδικοί αναφέρουν και τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης λουριού σ’ ένα παιδί και εμείς σας παρουσιάζουμε και τις δύο απόψεις:
Τα θετικά
1. Ασφαλής λύση σε πολυσύχναστα μέρη ή με ζωηρά παιδιά
Φανταστείτε να περπατάτε μαζί με δίδυμα σε ένα πολυσύχναστο πολυκατάστημα ή σε ένα αεροδρόμιο που είναι φουλ από κόσμο κι εκείνα να τρέχουν αριστερά και δεξιά. Το μόνο που δε θα θέλατε να συμβεί είναι να χαθούν μέσα στο πλήθος ή να κινδυνέψουν από κάποια αρπαγή που είναι δυστυχώς συνηθισμένο φαινόμενο αυτό το διάστημα. Οι γονείς που είναι υπέρ ισχυρίζονται πως τα παιδιά δεμένα με λουρί είναι ο μόνος τρόπος για να νιώθουν πως είναι ασφαλή, ειδικά σε πολυσύχναστους χώρους. Την ασφάλεια θέτουν ως προτεραιότητα και οι γονείς των οποίων τα μικρά τρέχουν σαν να μην υπάρχει αύριο και έχουν άγνοια κινδύνου στο δρόμο ή σε ένα μέρος όπου μπορούν να χτυπήσουν πολύ εύκολα.
2. Είναι πολύ βοηθητικό για παιδιά με ειδικές ανάγκες
Σύμφωνα με ειδικούς, παιδιά με αυτισμό, σύνδρομο down ή άλλες αισθητηριακές διαταραχές είναι πιο ασφαλή με αυτόν τον τρόπο και οι γονείς είναι σε θέση να προλαμβάνουν ατυχήματα. Ωστόσο, κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι έχει διαφορετικές ανάγκες γι’ αυτό και θα πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί στο αν και κατά πόσο είναι όντως βοηθητικό ανάλογα με το χαρακτήρα του παιδιού. Πάντως, μία μαμά ενός κωφού παιδιού δήλωσε πως το λουρί την έχει σώσει καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ειδοποιήσει το παιδί για οποιοδήποτε κίνδυνο προκύψει σε κάθε βόλτα.
3. Χαρίζει ένα είδος ελευθερίας
Πολλοί γονείς ισχυρίζονται πως τα παιδιά νιώθουν πιο ελεύθερα όταν μπορούν ν’ ανακαλύψουν -με προσοχή και τράβηγμα την κατάλληλη στιγμή- τον κόσμο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι γονείς πρέπει να τραβούν συνεχώς το χέρι του παιδιού και να φωνάζουν «μη» συνεχώς.
4. Λύνει πρακτικά ζητήματα
Όπως το να θέλεις να κάνεις ψώνια με ένα παιδί κι ένα μωρό στο καρότσι ή να μην πονέσει το χέρι του παιδιού επειδή θα είναι τεντωμένο ώστε να σε φτάσει, ειδικά αν δεν έχει ψηλώσει ακόμα πολύ και η βόλτα είναι μεγάλη.
Τα αρνητικά
1. Δεν διδάσκει στα παιδιά αυτοέλεγχο
Οι πολέμιοι της μεθόδου αναφέρουν ξανά και ξανά πως κανένα παιδί δεν διδάσκεται με το να είναι δεμένο. Η μάθηση σε οποιαδήποτε κατάσταση οφείλει να δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να μάθει. Αν τα παιδιά είναι συνεχώς δεμένα δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη δεξιότητα της επιλογής και της ευθύνης. Επίσης, ψυχολόγοι αναφέρουν πως αν το παιδί δεν μπορέσει να έχει όρια από μικρή ηλικία, τότε θα υπάρξουν προβλήματα περιορισμού ακόμα κι όταν μεγαλώσει.
2. Εμποδίζει την έμφυτη περιέργεια των παιδιών
Τα παιδιά θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο, να τριγυρνούν και να επεξεργάζονται ό,τι τους κάνει εντύπωση. Όταν έχουν την ελευθερία να περπατούν χωρίς περιορισμούς τότε μπορούν όντως ν’ ανακαλύψουν νέα πράγματα. Αυτή η ελευθερία χάνεται όταν τα παιδιά είναι δεμένα με λουρί. Όπως παραδέχεται μία μαμά, έχει παρατηρήσει πως όταν η κόρη της δεν είναι δεμένη με το λουρί έχει περισσότερη συναίσθηση και είναι πολύ πιο παρατηρητική για ό,τι συμβαίνει γύρω της. Επίσης, η έλλειψη λουριού ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί, δίνοντας του το μήνυμα ότι μπορεί και πρέπει να πάρει αποφάσεις μόνο του.
3. Προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις του περίγυρου
Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, η εικόνα ενός παιδιού δεμένου με λουρί προκαλεί πάντα έντονες αντιδράσεις και σχόλια, με αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει αυτή την αρνητική κριτική και να επηρεάζεται. Η αίσθηση ταπείνωσης που μπορεί να νιώθει το παιδί αλλά και η αποδοκιμασία που θα υποστεί είναι κάτι που σύμφωνα με ψυχολόγους μόνο αρνητικές συνέπειες έχει σ’ εκείνο.
4. Το λουρί δεν είναι πανάκεια για όλα
Κάποιοι γονείς δεν επιβλέπουν τα παιδιά καθώς είναι σίγουροι πως είναι ασφαλή με το λουρί. Ωστόσο, το λουρί δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, το λουρί δημιουργεί μία αίσθηση υπερπροστασίας που σύμφωνα με τους ειδικούς κρατά το παιδί πίσω μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Ποινή φυλάκισης για γονείς που ανεβάζουν φωτογραφίες παιδιών στο Facebook