Είναι το Instagram ασφαλές για τα παιδιά;
Share
Κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει την δημοτικότητα του Instagram. Από το 2010 που εμφανίστηκε οι περισσότεροι έσπευσαν να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους λογαριασμό στην εφαρμογή. Ωστόσο αυτό που δεν έχει διαλευκανθεί είναι αν πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά.
Με ένα λογαριασμό Instagram, όλοι οι χρήστες ακόμα και οι έφηβοι ή τα παιδιά, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της βάσης χρηστών της πλατφόρμας, μπορούν να ανεβάσουν εικόνες και βίντεο, να δημοσιεύσουν “ιστορίες” 15 δευτερολέπτων που εξαφανίζονται σε 24 ώρες, να αλληλεπιδράσουν με φίλους, να στείλουν προσωπικά μηνύματα, να παρακολουθήσουν περιεχόμενο μεγάλης μορφής στο IGTV και να περιηγηθούν σε δισεκατομμύρια φωτογραφίες.
Με όλη αυτή την ελευθερία και την πρόσβαση στις πληροφορίες εγείρονται κάποια ζητήματα ασφάλειας, όπως το ακατάλληλο περιεχόμενο, και την ανάγκη για τελειότητα. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για να διατηρούν τα παιδιά τους ασφαλή κατά τη χρήση του Instagram.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη χρήση του Instagram από τα παιδιά
Τα παιδιά μπορούν να συνδεθούν με οποιονδήποτε στο Instagram.
Οι χρήστες του Instagram έχουν δύο επιλογές λογαριασμού που βρίσκονται στην ενότητα “Απόρρητο λογαριασμού” στις ρυθμίσεις: δημόσιες και ιδιωτικές. Οποιοσδήποτε χρήστης του Instagram μπορεί να δει και να ακολουθήσει έναν δημόσιο λογαριασμό. Αυτό είναι προς όφελος όσων επιθυμούν να αρκετούς «ακόλουθους» και να έχουν έναν δημοφιλή λογαριασμό παράλληλα όμως δημιουργεί ανησυχίες. Ποτέ δεν γνωρίζετε ποιος μπορεί να αλληλεπιδρά με τις φωτογραφίες και τα βίντεο του παιδιού σας ή να του στέλνει ανεπιθύμητα μηνύματα και σχόλια. (Σημειώστε ότι τα μηνύματα από μη ακόλουθους δεν εμφανίζονται απευθείας στα Εισερχόμενά σας. Αντίθετα, είναι αιτήματα μηνυμάτων που μπορούν να γίνουν αποδεκτά ή να απορριφθούν.)
Οι χρήστες του Instagram συχνά προσπαθούν για την τελειότητα
Το Instagram εξαρτάται από τα “likes”, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν γρήγορα την πλατφόρμα σε διαγωνισμό δημοτικότητας. Αυτή η έμφαση στην αυτοπροβολή μπορεί να κρύβει ένα τίμημα για την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού, να συμβάλει στο άγχος, και να προκαλέσει αισθήματα φθόνου. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να κάνουν τα πάντα για να δημιουργήσουν εντυπωσιακό περιεχόμενο και αυτό μπορεί να τα οδηγήσει να δοκιμάσουν επικίνδυνες προκλήσεις ή να ποζάρουν με ακατάλληλα ρούχα.
Οι νέοι μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι όλα όπως τα βλέπουν στο Instagram. Τα φίλτρα και η επεξεργασία φωτογραφιών μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση ενός ατόμου, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επιθυμία για ανέφικτη τελειότητα. Θα μπορούσε επίσης να εξαντλήσει την εμπιστοσύνη ενός παιδιού και να του δημιουργήσει εμμονή με την εικόνα του σώματος. Ορισμένα hashtag (όπως #thighgap ή #skinnyinspiration) επηρεάζουν επίσης αρνητικά την αυτοεικόνα του.
Τα παιδιά μπορεί να βρουν ακατάλληλο περιεχόμενο.
Η αρχική σελίδα ενός χρήστη του Instagram αποτελείται από φωτογραφίες και βίντεο από άτομα που ακολουθούν. Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν επίσης να περιηγηθούν στη λειτουργία Εξερεύνησης του Instagram, η οποία επιμελείται αλγοριθμικά το δημόσιο περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντα και τις αλληλεπιδράσεις του παιδιού σας. Μπορούν επίσης να αναζητήσουν φωτογραφίες χρησιμοποιώντας “hashtags” (κατηγορίες για συγκεκριμένα θέματα). Λόγω της φύσης της εφαρμογής, τα παιδιά μπορεί να πέσουν πάνω σε άτομα που συμμετέχουν σε επικίνδυνες προκλήσεις, ρατσιστικές απόψεις, χρήση ουσιών, βίαιες φωτογραφίες, σεξουαλικά βίντεο και άλλο ακατάλληλο περιεχόμενο. Τα παιδιά μπορούν να δουν αυτές τις δημόσιες δημοσιεύσεις, ακόμα και αν ο δικός τους λογαριασμός έχει οριστεί ως ιδιωτικός.
Εκφοβισμός και στο Instagram.
Όπως και με κάθε μορφή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ορισμένοι χρήστες αναφέρουν τον εκφοβισμό και μέσω αυτής της πλατφόρμας. Οι δράστες μπορεί να είναι φίλοι ενός χρήστη ή τυχαίοι ξένοι (αν έχουν δημόσιο λογαριασμό). Ο εκφοβισμός είναι σχετικά συνηθισμένος— μια έρευνα του Μαρτίου 2019 από το Ερευνητικό Κέντρο Cyberbullying αποκάλυψε ότι το 36,5 τοις εκατό των ερωτηθέντων βίωσαν εκφοβισμό κάποια στιγμή στη ζωή τους. Έχει συνδεθεί με συναισθηματική δυσφορία, σχολική βία ή αποφυγή, κατάθλιψη, και άλλες αρνητικές συνέπειες.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που περνούν περισσότερο χρόνο στις οθόνες τους είναι πιο πιθανό να αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα και αυτοκτονικές συμπεριφορές. Το Instagram έχει επίσης συνδεθεί με το άγχος, τη μοναξιά, και “φόβο της μη συμπερίληψής σου”. Αν τα παιδιά σας δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τις κατάλληλες ικανότητες ώστε να φιλτράρουν το περιεχόμενο, θα μπορούσαν ενδεχομένως να έρθουν σε επαφή με φωτογραφίες ή βίντεο που είναι ιδιαίτερα προσωπικά ή ευαίσθητα, ακόμα και με αυτά που ενθαρρύνουν τον αυτοτραυματισμό ή τις διατροφικές διαταραχές.
Πώς οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους όταν είναι στο Instagram
Μιλήστε ανοιχτά για το Instagram.
«Ενθαρρύνω τους γονείς να ξεκινήσουν ανοικτές και αυθεντικές συζητήσεις με τους νέους στη ζωή τους με στόχο να μάθουν για την εμπειρία τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο Janis Whitlock, ο διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος Cornell για τον αυτοτραυματισμό. “Θετική επικοινωνία σχετικά με αυτά τα θέματα μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη συζήτηση σχετικά με το αν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες έχουν ανησυχήσει σχετικά με κάτι που είδαν ή βίωσαν από την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης”.
Κατανοήστε την εφαρμογή μόνοι σας.
Αν η μαμά και ο μπαμπάς εξοικειωθούν με το Instagram, μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τη χρήση του παιδιού τους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε το δικό σας λογαριασμό ή να περιηγείστε στο Instagram μαζί με το παιδί σας. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παιδιού σας σχετικά με το περιεχόμενο, την ασφάλεια και πολλά άλλα.
Ενημερώστε τις ρυθμίσεις απορρήτου τους.
Σε αντίθεση με τους δημόσιους λογαριασμούς, τους οποίους μπορεί να προβληθούν από οποιονδήποτε, οι ιδιωτικοί λογαριασμοί είναι προσβάσιμοι μόνο στους ακόλουθους σας. Μόνο εγκεκριμένοι χρήστες μπορούν να δουν τις εικόνες και τις ιστορίες σας (οι μη ακόλουθοι μπορούν να δουν μόνο το εμφανιζόμενο όνομα, την εικόνα προφίλ και το βιογραφικό σας). Μπορείτε εύκολα να μεταβείτε από έναν δημόσιο σε έναν ιδιωτικό λογαριασμό και το αντίστροφο.
Οι χρήστες, ακόμη και εκείνοι που είναι ιδιωτικοί, μπορούν να είναι ακόμα πιο επιλεκτικοί με το ποιος αλληλεπιδρά μαζί τους. Μπορούν να δημιουργήσουν μια αποκλειστική λίστα οπαδών χρησιμοποιώντας τη λειτουργία “Στενοί φίλοι”. Τα άτομα σε αυτή τη λίστα θα είναι τα μόνα που θα μπορούν να δουν την ιστορία τους στο Instagram.
Αποκλεισμός και σίγαση ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων.
Η λειτουργία αποκλεισμού αλληλεπιδράσεων του Instagram σάς επιτρέπει να “αποκλείσετε” λογαριασμούς από την αλληλεπίδραση με τις δημοσιεύσεις, τις ιστορίες και τις ζωντανές μεταδόσεις σας. Το αποκλεισμένο άτομο δεν θα ειδοποιηθεί ποτέ και μπορεί να ξεμπλοκαριστεί ανά πάσα στιγμή.
Αν το παιδί σας δεν θέλει να αποκλείσει κάποιον, αλλά δεν ενδιαφέρεται να αλληλεπιδράσει με το συγκεκριμένο άτομο, μπορεί απλώς να κάνει σίγαση του λογαριασμού. Και πάλι, αυτό το άτομο δεν θα το μάθει ποτέ.
Περιορισμός σχολίων, κοινής χρήσης περιεχομένου και δραστηριότητας.
Οι χρήστες του Instagram μπορούν να επιλέξουν ποιος θα μπορεί να σχολιάζει δημοσιεύσεις, δηλαδή όλοι, κανένας, μόνο οι ακόλουθοί του, άτομα που ακολουθούν τους δικούς του ακόλουθους. Το παιδί σας μπορεί επίσης να απενεργοποιήσει την “Εμφάνιση κατάστασης δραστηριότητας”, ώστε κανείς να μην βλέπει αν είναι συνδεδεμένος αυτήν τη στιγμή ή την τελευταία φορά που ήταν.
Εγκαταστήστε φίλτρα για να αποκλείσετε το αγενές περιεχόμενο.
Το Instagram διαθέτει περισσότερες λειτουργίες για την πρόληψη του εκφοβισμού και άλλων αρνητικών αλληλεπιδράσεων. Τα ενσωματωμένα φίλτρα μπορούν να καταργήσουν αυτόματα προσβλητικές λέξεις και φράσεις από τη ροή τους, τη σελίδα εξερεύνησης, το προφίλ και τα ζωντανά βίντεο— και οι χρήστες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τα δικά τους προσαρμοσμένα φίλτρα. Μπορούν ακόμη και να αποκλείσουν emojis που δεν θέλουν να δουν στην ενότητα σχολίων μεταβαίνοντας στην ενότητα “Φίλτρα” στην ενότητα “Στοιχεία ελέγχου σχολίων”. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με το παιδί σας για να εφαρμόσετε φίλτρα στους λογαριασμούς του, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Περιορίστε τον χρόνο του μπροστά στην οθόνη
Μέσω ενός πίνακα εργαλείων δραστηριότητας, το Instagram επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν πόσο χρόνο αφιερώνουν στην εφαρμογή. Οι γονείς μπορούν να εξετάσουν αυτές τις πληροφορίες με το παιδί τους και να ορίσουν ημερήσιο χρονικό όριο. Για παράδειγμα, μπορούν να ορίσουν μια υπενθύμιση για να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Instagram μετά από 30 συνολικά λεπτά την ημέρα (αλλά να θυμάστε ότι το παιδί σας μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή μετά την απενεργοποίηση του χρονομέτρου. Το εργαλείο προορίζεται κυρίως για αυτορρύθμιση).
Εναλλακτικά, οι χρήστες του Instagram μπορούν να απενεργοποιήσουν τις ειδοποιήσεις για να καταπνίξουν την παρόρμηση να ελέγχουν για ενημερώσεις. Το Instagram εμφανίζει επίσης ένα μήνυμα που γράφει “Είστε όλοι απασχολημένοι” όταν οι χρήστες έχουν εξετάσει όλο το νέο περιεχόμενο στη ροή τους. Αυτό μπορεί να εξαλείψει την πίεση για να συνεχίσει τη περιήγηση.
Απενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας.
Οι χρήστες του Instagram μπορούν να προσθέτουν την τοποθεσία τους κάθε φορά που δημοσιεύουν περιεχόμενο. Μιλήστε με τον έφηβο σας σχετικά με τις προτιμήσεις σας σχετικά με τις ρυθμίσεις τοποθεσίας. Μπορείτε να τους επιτρέψετε να δημοσιεύουν γενικά ίχνη (όπως πόλεις ή πολιτείες) αντί για συγκεκριμένα μέρη (όπως ονόματα εστιατορίων ή δρόμων). Εναλλακτικά, μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς τις ρυθμίσεις τοποθεσίας. Πρέπει επίσης να πείτε στο παιδί σας να αποφεύγει τις κοινοποιήσεις μπροστά από αναγνωρίσιμα σημεία, όπως το εξωτερικό του αγαπημένου του τοπικού καταστήματός, δεδομένου ότι οι άνθρωποι μπορούν έτσι εύκολα να το ακολουθήσουν.
Διδάξτε βέλτιστες πρακτικές.
Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να πιστεύει ότι οι ιστορίες instagram (αποσπάσματα 15 δευτερολέπτων που διαγράφονται μετά από 24 ώρες) δεν μπορούν να κάνουν κακό, αλλά μπορείτε να του υπενθυμίσετε ότι οι άλλοι μπορούν να τις αποτυπώσουν και να αποθηκεύσουν στη συσκευή τους αυτές τις φωτογραφίες και τα βίντεο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναφέρουν τον εκφοβισμό.
Κάθε τρεις και λίγο, οι χρήστες του Instagram έρχονται αντιμέτωποι με αγενή ή ανεπιθύμητα σχόλια. Ενημερώστε τον έφηβο σας να σας αναφέρει αν εντοπίσει ένα λογαριασμό, μια φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα σχόλιο, ένα μήνυμα ή μια ιστορία που προορίζεται να εκφοβίσει ή να παρενοχλήσει κάποιον.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή άλλου κατασκευαστή.
Ορισμένες εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών διευκολύνουν τον έλεγχο της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του παιδιού σας. Για παράδειγμα, το Bark μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες στο Instagram, να περιορίζει το χρόνο στην οθόνη, να εντοπίζει πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια και πολλά άλλα.
Πώς χειρίζεται το Instagram τις ανησυχίες για την ασφάλεια;
Τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το Instagram χωρίς επαληθεύσιμη γονική συγκατάθεση, σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο. Και το Instagram καθιστά πλέον υποχρεωτική την ερώτηση της ημερομηνίας γέννησης ενός χρήστη κατά την εγγραφή. Αυτό αποτελεί μέρος της τελευταίας πρωτοβουλίας της πλατφόρμας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για όλους.
Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2019, το Instagram εγκαινίασε το Pressation to be Perfect, μια συνεργασία με το Jed Foundation (JED),έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στην προστασία της συναισθηματικής υγείας και στην πρόληψη της αυτοκτονίας για εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Η εκστρατεία διαθέτει δύο ψηφιακά εργαλεία που βρίσκονται στο διαδίκτυο—ένα για τους γονείς και ένα άλλο για εφήβους— τα οποία θα διευκολύνουν δύσκολες συζητήσεις σχετικά με τις κοινωνικές πιέσεις. Προσφέρει επίσης εργαλεία έφηβοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μάθουν να αισθάνονται ότι μπορούν να είναι γνήσιο εαυτό τους στο Instagram μείον αίσθημα κάθε άγχος να είναι «τέλεια».
«Στο JED, πιστεύουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν σε πολλούς νέους να εκφράζουν εμπειρίες ψυχικής υγείας με πιο ανοικτό τρόπο, και ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους ανθρώπους να εντοπίζουν σημάδια δυσφορίας μεταξύ των συνομηλίκων», λέει ο Victor Schwartz, MD, ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Jed. “Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο άγχος, το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς αυτό το μέσο μπορεί να ενθαρρύνει την κοινωνική σύγκριση και την πίεση να είσαι τέλειος.”
Πηγή: parents.com
Δείτε ακόμα:
Έχει το παιδί μου εθισμό στις οθόνες; 9 σημάδια για να το καταλάβετε έγκαιρα