Post main image

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης του παιδιού. Η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ αποτελεί τη μόνη εξειδικευμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην προσχολική ηλικία. Αξίζει, λοιπόν, να γνωρίσουμε το έργο της και να δείξουμε τη στήριξή μας σε αυτή.

Γενικές πληροφορίες

Η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008, με μοναδικό σκοπό την προστασία παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή  παραμέληση. Όλες οι ενέργειες του ΕΛΙΖΑ στοχεύουν στην πρόληψη, αντιμετώπιση, θεραπεία και αποκατάσταση της κακοποίησης, σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα.  Όχι Αύριο.

Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των ενεργειών του, το ΕΛΙΖΑ συνεργάζεται με έγκριτους φορείς και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως είναι τα Πανεπιστήμια YALE και Dartmouth College (2 από τα 8 μέλη της επιφανούς ομάδας των Ivy League Πανεπιστημίων), και το New York Society for the Prevention of Cruelty to Children, στην Αμερική, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κλπ.

H στρατηγική που εφαρμόζει το ΕΛΙΖΑ είναι ευθυγραμμισμένη με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία ανηλίκων θυμάτων, και σχετίζονται άμεσα με την προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας, την ανάπτυξη ικανοτήτων των επαγγελματιών που βρίσκονται σε επαφή με παιδιά, καθώς και την εφαρμογή απαραίτητων πρωτοκόλλων.

Το έργο του «ΕΛΙΖΑ»

  • Ιδρύσαμε, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας τον πρώτο Πρότυπο Ξενώνα για την προστασία και αποκατάσταση κακοποιημένων και παραμελημένων βρεφών και μικρών παιδιών στην Ελλάδα.
  • Ξεκινήσαμε την πρώτη Εθνική Εκστρατεία ενάντια στην κακοποίηση, με τη διανομή περισσότερων από 35.000 οδηγών για γονείς και τη δημιουργία δύο τηλεοπτικών σποτ.
  • Υλοποιούμε, σε συνεργασία με την οργάνωση «Ένα παιδί, ένας κόσμος», το κοινοτικό πρόγραμμα για την πρόληψη της κακοποίησης «ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ», που στηρίζει ιδιαίτερα ευάλωτες οικογένειες που αντιμετωπίζουν κρίσιμες συνθήκες ζωής.
  • Σε συνεργασία με τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια Yale και Iowa και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδεύουμε, με το Πρόγραμμα ‘A Child to Care for’   ιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, δικαστές και εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, ώστε να δημιουργηθεί ένας  κύκλος προστασίας γύρω από τα παιδιά.
  • Με το Πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα»  και τη συνεργασία της οργάνωσης «New Υork Society for the Prevention of Cruelty to Children», μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική κακοποίηση, ενώ  ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε γονείς και δασκάλους.
  • Ιδρύσαμε στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», υπό τη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη», την 1η Νοσοκομειακή Μονάδα για την αναγνώριση, εξέταση και διαχείριση περιπτώσεων βρεφών και παιδιών με συμπτώματα κακοποίησης ή παραμέλησης.
  • Το 2018 το ΕΛΙΖΑ έγινε Country Partner της ISPCAN – International Society for the Prevention of Child Abuse & Neglect.
  • Διατηρώντας και αναπτύσσοντας όλες τις ως άνω ενέργειες, προσβλέπουμε στην ίδρυση Μονάδων σε όλες τις πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές της χώρας.

Τρόποι υποστήριξης

Το ΕΛΙΖΑ δεν λαμβάνει ενίσχυση από καμία κρατική πηγή και στηρίζεται αποκλειστικά στην αγάπη και γενναιοδωρία των πολιτών για ένα έργο που σώζει παιδικές ζωές.

Με τη δωρεά σας σήμερα, όχι αύριο, στηρίζετε το έργο μας.

Online μέσω του www.eliza.org.gr με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας

https://eliza.org.gr/dorea-karta/

 

Με τραπεζική κατάθεση

Alpha Bank

Αριθμός λογαριασμού: 115 002 002020047

ΙΒΑΝ: GR 98 014 0115 01150 020 020200 47

 

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Αριθμός λογαριασμού:104 29665226

ΙΒΑΝ: GR 58 011 0104 00000 104 296652 26

Δείτε επίσης:

9 ερωτήσεις – απαντήσεις για την κακοποίηση των παιδιών