Post main image

Η χρησιμότητα του Διαδικτύου είναι δεδομένη για τον πολίτη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και οι υπηρεσίες που προσφέρει το καθιστούν πολύτιμο εργαλείο της μαθησιακής διαδικασίας. Ωστόσο, η ασφάλεια στο διαδίκτυο δεν είναι δεδομένη. Η ορθή και ασφαλής αξιοποίησή του από τους μαθητές απαιτεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων γι’ αυτό είναι απαραίτητοι κάποιοι κανόνες ασφαλής πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Εκείνο που προέχει είναι η γνώση και όχι η δαιμονοποίηση του διαδικτύου που μοιάζει ο εύκολος δρόμος κυρίως για τους γονείς. Το Διαδίκτυο μέρος της καθημερινής μας ζωής, εργαλείο της μαθησιακής διαδικασίας, αποτελεί μια απτή πραγματικότητα στην οποία ανήκουμε και συμμετέχουμε ενεργά.

 

Ασφάλεια στο διαδίκτυο – Οι 8 χρυσοί κανόνες ασφαλούς πλοήγησης για γονείς παιδιών

1. Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας προστατεύεται από λογισμικό ασφαλείας “firewall” καθώς και από ενημερωμένα λογισμικά για την καταπολέμηση των ιών (antivirus) και των προγραμμάτων κατασκοπείας (antispyware). Ρωτήστε τον πάροχο της σύνδεσής στο Διαδίκτυο για τέτοιου είδους προγράμματα. Λαμβάνετε υπόψη σας τις προειδοποιήσεις που σας στέλνουν τα προγράμματα αυτά.

2. Ενεργοποιήστε τα φίλτρα κατά των spam στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε και διατηρείτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση όσο πιο ιδιωτική γίνεται. Μην τη δημοσιεύετε αλόγιστα στο Διαδίκτυο. Αποφεύγετε μηνύματα από αγνώστους αποστολείς και φροντίστε να σαρώσετε τα συνημμένα αρχεία πριν τα ανοίξετε.

3. Χρησιμοποιήστε στο έπακρο τις επιλογές γονικού ελέγχου που προσφέρουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας, ο πλοηγός, η μηχανή αναζήτησης και το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Δημιουργήστε ξεχωριστούς λογαριασμούς χρήστη για τα παιδιά σας και βεβαιωθείτε ότι οι επιλογές απορρήτου είναι ενεργοποιημένες (επισκεφθείτε το μενού “Options” του πλοηγού σας).

4. Εξετάστε τη χρήση συμπληρωματικού λογισμικού φιλτραρίσματος.

5. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας συμπεριφέρεται παράξενα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό ή με τον πάροχο σύνδεσης στο Διαδίκτυο, διότι υπάρχει περίπτωση να είναι μολυσμένος. Επίσης, ο πάροχός σας θα πρέπει να μπορεί να σας προσφέρει ειδικές συμβουλές για γονείς.

6. Εάν πέσει στην αντίληψή σας ανεπιθύμητο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, αναφέρετέ το στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline 
`
7. Όποτε μπορείτε, κάνετε παρέα στα παιδιά σας όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συζητήσετε άμεσα οποιοδήποτε θέμα προκύψει και να καλλιεργήσετε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Το να μαθαίνετε μαζί είναι μια ευχάριστη πρόκληση.

8. Θυμηθείτε ότι αυτές οι συμβουλές αφορούν και εσάς και τα παιδιά σας. Ενθαρρύνετέ τα να σας αναφέρουν οτιδήποτε τους φαίνεται παράξενο.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η γνώση αποτελεί το κλειδί για την ασφαλή και διασκεδαστική πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο www.saferinternet.gr για να βρείτε πλειάδα πληροφοριών γύρω από την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, για εσάς και τα παιδιά σας.  http://www.saferinternet.gr

Αν βρείτε παράνομο περιεχόμενο καταγγείλτε το στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline: http://www.safeline.gr

Παιχνίδι για παιδιά ώστε να αποκτήσουν βαθύτερη ενημέρωση μέσω της διασκέδασης για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids δημιούργησε ένα νέο παιχνίδι γνώσεων το οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα του Quizdom. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια γνώσεων στο χώρο των applications.
Το παιχνίδι περιέχει πάνω από 600 ερωτήσεις χωρισμένες σε κατηγορίες οι οποίες αφορούν στην ασφάλεια στο διαδίκτυο, στους υπολογιστές καθώς και σε γενικές γνώσεις τεχνολογίας.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ψυχαγωγήσει και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει τις γνώσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο καθώς και να μάθει στα παιδιά πως να προστατεύουν τον εαυτό τους στον ψηφιακό κόσμο.
Για να παίξετε, κατεβάστε την εφαρμογή του Quizdom, για Android από εδώ και για iOS από εδώ και εγγραφείτε στην ομάδα (group) «saferinternet4kids.gr».

Παράλληλα με το παιχνίδι γνώσεων που συμπεριλήφθηκε στο Quizdom, δημιουργήθηκε και μια σειρά από online Quizzes τα οποία είναι της ίδια φιλοσοφίας. Βοηθούν τα παιδιά μέσα από ένα διασκεδαστικό τρόπο να μάθουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τα online quiz μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Διάβασε επίσης στο KIDOT mou:

Γαλλία: Ποινή φυλάκισης για γονείς που ανεβάζουν φωτογραφίες παιδιών στο Facebook