Post main image

Το καλοκαίρι αρχίζουν όλα να κινούνται με πιο αργούς χαλαρούς ρυθμούς. Η ανεμελιά χτυπάει κόκκινο και τα παιδιά ξεσαλώνουν όπου βρουν. Ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες που τα παιδιά κινούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους υπάρχουν ορισμένοι καλοκαιρινοί κίνδυνοι που ίσως δεν είχατε σκεφτεί.

Καλοκαιρινοί κίνδυνοι- Με την κατάλληλη ενημέρωση μένουμε ασφαλείς

1) Δηλητηριώδεις κάμπιες


Μπορεί να φαίνονται χαριτωμένα και χνουδωτά αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Η επαφή με την συγκεκριμένη κάμπια επιφέρει δερματικά προβλήματα όπως ερυθρότητα, κνησμό, κάψιμο ίσως και ναυτία. Επομένως, είναι καλό όταν πρόκειται για κάμπιες αλλά και για άλλα επικίνδυνα έντομα να μαθαίνετε στα παιδιά να μην τα αγγίζουν.

2) Υπερθερμασμένα λάστιχα ποτίσματος 


Το λεγόμενο μπουγέλο είναι το καλύτερο καλοκαιρινό παιχνίδι για τα παιδιά. Αλλά πριν ανοίξετε την βρύση σκεφτείτε ότι το νερό που βρίσκεται μέσα στο λάστιχο είναι εκτεθειμένο στον ήλιο για ώρες. Κάποιες φορές η θερμοκρασία του μπορεί να φτάσει στους 48.8 βαθμούς Κελσίου – αρκετά ζεστό για να προκαλέσει εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού. Επομένως, αφήστε το νερό να τρέξει μέχρι να κρυώσει. Τώρα είστε έτοιμοι για παιχνίδι!

3) Βούρτσα ψησταριάς με σύρμα


Οι μεταλλικές τρίχες της βούρτσας εκτός το ότι είναι επικίνδυνο αντικείμενο για παιδιά, μπορεί να γίνει βλαβερό και στην χρήση του. Έχει αναφερθεί ότι μεταλλικά κομμάτια βρέθηκαν στο φαγητό ανθρώπων οι οποίοι κατέληξαν στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση. Περίπου 1.700 άνθρωποι έσπευσαν στο νοσοκομείο μεταξύ 2002-2019 για το συγκεκριμένο πρόβλημα.  Επομένως, για να μην υπάρξουν άλλα ατυχήματα αντί για σύρμα δοκιμάστε φυσική τρίχα.

4) Τραμπολίνο 


Αγαπημένο τραμπολίνο με χαρούμενες αναμνήσεις. Ωστόσο όχι και τόσο ασφαλή! Έχουν υπάρξει χιλιάδες αναφορές για ατυχήματα σε τραμπολίνο, όπως σπάσιμο άκρων, διάστρεμμα, ορθοδοντικά προβλήματα και διάσειση. Μεγάλη προσοχή!

5) Ζεστές τσουλήθρες


Οι καλοκαιρινοί κίνδυνοι είναι παντού ακόμα και σε τσουλήθρες. Είτε είναι κατασκευασμένες από μέταλλο ή πλαστικό, οι τσουλήθρες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες λόγω της έντονης έκθεσης στον ήλιο. Για να αποφευχθούν εγκαύματα ελέγχετε πάντα την θερμοκρασία από πάνω προς τα κάτω προτού ξεκινήσει η διασκέδαση.

6) Καυτή άμμος και πεζοδρόμιο 


Μην αφήνετε τα παιδιά σας να περπατούν στην καυτή άμμο χωρίς πέδιλα ή σαγιονάρες. Ο καλοκαιρινός κίνδυνος της υψηλής θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά σοβαρός για αυτό συμβουλέψτε τα παιδιά σας να περπατούν στην άμμο με ειδικά πέδιλα ή σαγιονάρες. Συμβουλή: Αποφύγετε τα πλαστικά ή μεταλλικά παπούτσια.

7) Καπέλο 

Καλοκαιρινοί κίνδυνοι
Ένας ακόμη καλοκαιρινός κίνδυνος μπορεί να αποτελέσει το καπέλο. Μπορεί να είναι το τέλειο προστατευτικό κατά του ήλιου ωστόσο, αποφύγετε τα καπέλα με σχοινιά γιατί όσο το παιδί παίζει και κουνάει το κεφάλι του,  ενέχει κίνδυνος στραγγαλισμού.

8) Κουβέρτα στο καρότσι

καλοκαιρινοί κίνδυνοι
Είναι σημαντικό που οι γονείς προνοούν και έχουν πάντα μια κουβερτούλα στο παιδικό καρότσι. Όμως, πρέπει να αποφεύγεται όταν το παιδί εκτίθεται στον ήλιο γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θερμοπληξίας. Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει ακόμα και 6 βαθμούς Κελσίου μέσα στο καρότσι. Γι’ αυτό προσοχή!

9) Πισίνα

καλοκαιρινοί κίνδυνοι
Μπορεί να γνωρίζετε τα πάντα για το πως να κρατήσετε το παιδί ασφαλές στο νερό αλλά είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τα περιστατικά πνιγμού στην πισίνα. Μπορεί η πισίνα να είναι άκρως διασκεδαστική αλλά ενέχει αρκετούς κινδύνους. Η κατά λάθος κατάποση χλωρίου μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες του παιδιού και να προκαλέσει προβλήματα στο οξυγόνο και στο αίμα. Έχετε το νου σας!

10) Μηχανές γκαζόν 

Καλοκαιρινοί κίνδυνοι
Δεν χρειάζεται να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει πολύ για να καταλάβετε ότι παιδιά και κοπτικές μηχανές δεν πάνε μαζί. Βεβαιωθείτε ότι η μηχανή είναι κλειδωμένη με ασφάλεια και φροντίστε να μην πλησιάζουν την ώρα που δουλεύετε.
Πηγή: Today’s Parents

Διαβάστε επίσης:

Κουτί πρώτων βοηθειών για τα παιδιά: Τι πρέπει να περιέχει το καλοκαιρινό βαλιτσάκι;