Δώστε τους ένα παράδειγμα

Εάν περιμένετε το μικρό σας να μάθει να μαζεύει τα πράγματά του από μόνο του τότε θα έπρεπε κι εσείς να κάνετε ακριβώς το ίδιο. Μην αφήνετε τα ρούχα σας στο πάτωμα, μην αφήνετε τους λογαριασμούς εδώ κι εκεί. Εάν δεν θέλετε τα μικρά παιδιά να αφήνουν τα παιχνίδια τους εδώ κι εκεί, φροντίστε ώστε να μην έχετε εσείς πρώτα σπείρει τα παπούτσια, το πορτοφόλι, το τηλέφωνο κ.τ.λ. στον χώρο.

Όλα σε ένα μέρος

Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν συγκεκριμένο χώρο για τα βιβλία τους, τα παιχνίδια, και όλα τα υλικά καλλιτεχνικών που χρησιμοποιούν. Εάν έχετε μόνο ένα τεράστιο κουτί παιχνιδιών τα παιδιά θα καταχωνιάσουν τα πάντα σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι θα βγάλουν επίσης έξω τα πάντα όταν ψάχνουν σ’ αυτό κάτι συγκεκριμένο. Επενδύστε σε μερικά καλάθια ή κουτιά αποθήκευσης για να έχετε τη συλλογή των παιχνιδιών τους. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα όμοια αντικείμενα μαζί- αυτοκινητάκια με αυτοκινητάκια, ζώα με ζώα κ.τ.λ.

Πώς θα μάθω στο παιδί μου να μαζεύει τα πράγματά του

Το καθετί στη θέση του

Όταν επιλέγετε τα αντικείμενα αποθήκευσης των πραγμάτων προτιμήστε τα διάφανα ώστε να μπορούν τα παιδιά εύκολα να βλέπουν τι υπάρχει μέσα σε αυτά. Εάν μπορούν να δουν ότι το δοχείο στο ράφι είναι γεμάτο με αυτοκινητάκια ή γεμάτο με πλαστελίνες, είναι πολύ πιο εύκολο για τα ίδια να το βάλουν στο σωστό σημείο. Για να αποθηκεύσετε μικρότερα παιχνίδια όπως τα τουβλάκια LEGO, διαχωρίστε σε κουτιά ή τσάντες με διαφορετικά χρώματα ή ακόμη και σε καρότσια αποθήκευσης με καλάθια. Για πράγματα όπως τα άπλυτα μπορείτε να έχετε επίσης ένα καλάθι.

Χρησιμοποιήστε ετικέτες

Εάν δεν έχετε διάφανους χώρους αποθήκευσης, μπορείτε να τοποθετήσετε ετικέτες με το όνομα των αντικειμένων και για τα πιο μικρά παιδιά μια φωτογραφία του περιεχομένου. Ακόμη και αν δεν μπορούν να διαβάσουν στο τέλος θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα γράμματα και τις λέξεις. Κάποιοι επαγγελματίες στην οργάνωση χώρων προτείνουν επίσης να έχουμε φωτογραφίες του χώρου όταν είναι τακτοποιημένος ώστε να μπορούν τα παιδιά να τις βλέπουν και να γνωρίζουν σε ποιο σημείο πρέπει να τοποθετήσουν το καθετί. Έτσι θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πως πρέπει να μοιάζει ο χώρος όταν έχει πια τακτοποιηθεί.

Διασκεδάστε

Αν θέλετε τα παιδιά να τακτοποιούν μόνα τους τον χώρο τους πρέπει να το κάνετε διασκεδαστικό για τα ίδια. Κάθε φορά που καθαρίζετε, ζητήστε από το μικρό σας να σας βοηθήσει μαζεύοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό πραγμάτων. “Μπορείς να μαζέψεις 5 αυτοκινητάκια;” . Μπορείτε να κάνετε το καθάρισμα παιχνίδι δημιουργώντας έναν αγώνα συλλογής παιχνιδιών με ένα έπαθλο γι’ αυτόν που θα συμμαζέψει περισσότερα.

Ένα πράγμα τη φορά

Εάν το παιδί σας έχει τελειώσει το παιχνίδι του με τα τουβλάκια και έχει ήδη ξεκινήσει να παίζει με τα αυτοκινητάκια, σταματήστε το και ζητήστε να μαζέψει πρώτα τα τουβλάκια. Με αυτό τον τρόπο , μαθαίνει ότι αν έχει τελειώσει με κάτι πρέπει να το βάζει πίσω στη θέση του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο παιχνίδι όσες φορές θέλει αλλά δεν μπορεί να αφήνει τα παιχνίδια του διασκορπισμένα σε όλο το δωμάτιο!

Όρια και εναλλαγές

Επειδή το παιδί σας έχει πολλά παιχνίδια δεν σημαίνει ότι παίζει και με όλα. Παρατηρήστε με ποια παιχνίδια παίζει το παιδί σας πιο συχνά και αφήστε τα έξω σε σημείο με εύκολη πρόσβαση. Τα παιχνίδια που χρησιμοποιεί λιγότερο μπορείτε να τα καταχωνιάσετε σε μια κλειστή ντουλάπα ή κάπου που δεν τα φτάνει. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να έχει περισσότερο χώρο να παίξει χωρίς δεκάδες παιχνίδια διασκορπισμένα τριγύρω. Μετά από λίγο όταν θα έχει πια βαρεθεί τα παιχνίδια που έχει για καιρό έξω, υπενθυμίστε του τα παλιά του παιχνίδια. Όταν τα παιδιά βλέπουν ένα παιχνίδι με το οποίο δεν έχουν παίξει για εβδομάδες το αντιμετωπίζουν σαν να είναι καινούργιο. Εάν πάλι δεν είναι ενθουσιασμένα με κάποιο παιχνίδι και αποφεύγουν το παιχνίδι μαζί του ίσως ήρθε η στιγμή να το δώσετε σε κάποιο άλλο παιδάκι της οικογένειας ή φίλων. Μπορείτε ακόμη και να δωρίσετε αυτά τα παιχνίδια!

Δείτε ακόμα:

Πότε μπορεί το παιδί να μάθει να τρώει με πιρούνι και μαχαίρι;