Post main image
Πόσες φορές έχετε αγοράσει στο παιδί σας το παιχνίδι που τόσο επιθυμούσε και τελικά κατέληξε να παίζει με το κουτί που το περιείχε. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο απλό είναι το παιχνίδι για το παιδί τόσο καλύτερα. Επομένως δεν χρειάζεται να σπαταλάτε χρήματα στην αγορά παιχνιδιών από καταστήματα ούτε να στέκεστε με τις ώρες μπροστά από τα ράφια για να επιλέξετε ποιο θα λατρέψει το καμάρι σας. Η λύση είναι στα παιχνίδια με αντικείμενα του σπιτιού.Η χρήση των καθημερινών αντικειμένων του νοικοκυριού σαν παιχνίδια δεν βοηθάει μόνο την ανάπτυξη του παιδιού αλλά λειτουργούν και εκπαιδευτικά για τα παιδιά με μηδενικό κόστος. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε μια λίστα με παιχνίδια αξιοποιώντας καθημερινά αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι μας.

Παιχνίδια με αντικείμενα του σπιτιού

Κουτιά

Όλοι οι γονείς μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ένα χαρτόκουτο είναι το τέλειο παιχνίδι για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Όταν δώσετε στα παιδιά το χαρτόκουτο δεν χρειάζεται καν να τα καθοδηγήσετε για το πως θα παίξουν, θα βρούνε τουλάχιστον 5 διαφορετικούς τρόπους για να διασκεδάσουν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους.

Μπουκάλια νερού

Τα άδεια μπουκάλια νερού είναι οι τέλειες μαράκες για τα παιδιά. Μπορούμε να γεμίσουμε το εσωτερικό τους με διαφορετικά υλικά έτσι ώστε να κάνουν διαφορετικούς ήχους όταν τα κουνάμε. Οι διαφορετικοί ήχοι ξετρελαίνουν τα μωρά και θα ασχολούνται με αυτά για μεγάλα διαστήματα.

Κάποιες από τις προτάσεις μας για το εσωτερικό των μπουκαλιών είναι το ρύζι, το καλαμπόκι αλλά και τα φασόλια. Το μόνο που θα πρέπει να ελέγχετε που και που είναι αν πράγματι το μπουκάλι είναι καλά κλεισμένο ώστε το περιεχόμενό του να μην χυθεί έξω. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για το παιδί εξαιτίας της πιθανής κατάποσης.

Τηγάνια και κατσαρόλες
παιχνίδια με αντικείμενα του σπιτιού
via Flickr/Liz Randall
Τα μόνα που χρειάζεστε είναι κατσαρόλες, τηγάνια και ξύλινες κουτάλες! Ο θόρυβος που παράγεται όταν χτυπάμε τις κουτάλες σε αυτά τα σκεύη φαντάζει σαν μουσική στα αυτιά των μικρών παιδιών. Κάθε κατσαρόλα και τηγάνι παράγει έναν διαφορετικό ήχο ανάλογα με το χτύπημα της κουτάλας.
Τα παιδιά μέσα απ’ αυτό το παιχνίδι μπορούν να μάθουν ρυθμό αν και αυτό προϋποθέτει να τους δείξετε εσείς κάποια πράγματα. Αυτά σαν απόλυτα μιμητικά όντα θα μάθουν πολύ εύκολα ό,τι και αν τους δείξετε.
Κούπες

Για να μάθετε στο παιδί να ταξινομεί και να κατηγοριοποιεί δεν χρειάζεστε τίποτα παραπάνω από μερικές κούπες και μικρά αντικείμενα σε ποικιλία χρωμάτων. Με την ταξινόμηση τα παιδιά χρησιμοποιούν την αντιληπτική τους ικανότητα για να τοποθετήσουν το κάθε αντικείμενο στην αντίστοιχη κατηγορία που έχετε ορίσει ανάλογα με το χρώμα ή το μέγεθος. Παράλληλα εξασκούν και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Και οι ικανότητες που εξασκούν δεν σταματούν εδώ αφού η κατηγοριοποίηση βοηθάει τα μωρά να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες πιάνοντας, μετακινώντας και τοποθετώντας τα αντικείμενα εκεί που ταιριάζουν.

Καλάθια για τα άπλυτα
παιχνίδια με αντικείμενα του σπιτιού
via Flickr/Mark Doliner
Τα καλάθια για τα άπλυτα στην πραγματικότητα μοιάζουν περισσότερο με κουτιά επομένως εξαρτάται απ’ τη φαντασία μας πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε για παιχνίδι. Μπορούν να είναι τα καλάθια για να παίξει το παιδί μας μπάσκετ, πετώντας χαρτιά ή άλλα αντικείμενα μέσα σ’ αυτά. Μπορούν όμως να λειτουργήσουν και σαν οχήματα κάθε είδους ή ακόμη και για να ισορροπήσει το παιδί στα πρώτα στάδια πριν να περπατήσει.
Άδεια δοχεία
Τα άδεια δοχεία μπορούν να βελτιώσουν τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών.
Μπορείτε να δημιουργήσετε μια τρύπα στο πάνω μέρος του δοχείου και να προτρέψετε το παιδί να βάλει πράγματα που χωράνε να περάσουν μέσα στην τρύπα. Μερικά από αυτά μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη πίεση για να περάσουν αλλά αυτό θα βοηθήσει τους μύες των χεριών του παιδιού να δυναμώσουν. Παράλληλα αναπτύσσει την αντιληπτική του ικανότητα αφού θα πρέπει να αναγνωρίζει τι μπορεί να περάσει από την τρύπα που δημιουργήσαμε.

Δείτε ακόμα:

Η μητέρα που μετατρέπει τα χαρτόνια σε παιχνίδια