Post main image

Γράφει η Υλένια Ορφανίδου του The Greek Stitch

ADVENT CALENDAR
Η Γερμανική παράδοση που ΚΑΙ ΕΣΥ θα θέλεις να ακολουθήσεις φέτος!

Το advent calendar ήταν η μέθοδος των Λουθηρανών μοναχών στη Γερμανία του 19ου και 20ου αιώνα για να μετράνε αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα. Η περίοδος ξεκινούσε την τέταρτη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και κάθε μέρα που περνούσε τη σηματοδοτούσε ένα κερί ή ένα σημάδι με κιμωλία πάνω στην πόρτα. Το όνομά του έρχεται από τη λέξη advent που στις μη ορθόδοξες Χριστιανικές θρησκείες ονομάζεται αυτή η περίοδος, η νηστεία των Χριστουγέννων όπως θα λέγαμε.
Σήμερα τα περισσότερα ημερολόγια ξεκινούν την 1η Δεκεμβρίου και μετράνε 24 μέρες και οι μορφές στις οποίες μπορείς να τα βρεις είναι πάρα πολλές. Η πιο οικεία σε εμάς μορφή του advent calendar είναι ένα ζωγραφισμένο χάρτινο κουτί με παραθυράκια που σου φανερώνουν ένα σοκολατάκι για κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα. Η εισαγωγή της σοκολάτας σε αυτή την παράδοση είχε γίνει για να κρατήσει την προσοχή των παιδιών, όμως δεν άργησαν πολύ να μπουν και οι ενήλικες στο παιχνίδι. Στις χώρες που ακολουθούν την παράδοση θα βρεις advent calendar μπύρας, τυριού και άλλα πιο «γκουρμέ» υλικά και καθώς μετράς τις μέρες μέχρι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δοκιμάζεις ένα είδος από το κάθε υλικό.

Πέρα όμως από τα φαγώσιμα ημερολόγια, υπάρχουν και αυτά που κάθε μέρα σου δίνουν ένα μικρό δωράκι (είτε υλικό, είτε άυλο) και για αυτά θα μιλήσουμε πιο εκτενώς σήμερα, στο τέλος θα έχουμε γεμίσει ιδέες πάνω στην ώρα για να φτιάξουμε το δικό μας! Ας ξεκινήσουμε!

             

Η πρώτη απόφαση που θα πρέπει να πάρεις είναι εάν θα ήθελες το ημερολόγιο σου να είναι ομοιόμορφο ή όχι, εάν δηλαδή για κάθε μέρα θα χρησιμοποιήσεις ίδια κουτάκια. Αυτό θα επηρεάσει κατά πολύ τη φύση των δώρων, και ιδίως το μέγεθος. Εάν με ρωτάς εγώ προτείνω το μη-ομοιόμορφο για πολλούς λόγους που θα δούμε παρακάτω.
Και τώρα θα πρέπει να μαζέψουμε 24 δωράκια και 24 συσκευασίες!
Ας ξεκινήσουμε με tips για τα δωράκια:

 • Οτιδήποτε φαγώσιμο, μικρά σοκολατάκια, ζελεδάκια, μπάρες δημητριακών και ξηροί καρποί. Καλό θα ήταν να έχουμε στο νου μας ότι κάποια από τα δώρα θα μείνουν στα πακετάκια τους έως και 24 μέρες, οπότε θέλουμε σίγουρα υλικά που μπορούν να διατηρηθούν!
 • Γραφική ύλη. Στυλό, μαρκαδόροι, αυτοκόλλητα, όμορφα post-it. *extra tip: μιας και οι μέρες είναι πολλές και τα δωράκια επίσης, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα σετ μαρκαδόρων και να σκορπίσουμε τον καθένα σε άλλη μέρα – και με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, διατηρώντας έτσι και το στοιχείο της έκπληξης!
 • Ένα ζευγάρι κάλτσες, ένα ζευγάρι γάντια, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, είναι επίσης πράγματα που μπορούμε να χωρίσουμε σε δύο μέρες.
 • Στολίδια για το δέντρο του σπιτιού – δίνοντας έτσι και μια όμορφη δραστηριότητα γεμίζοντας σταδιακά το δέντρο.
 • Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι τα δώρα μας δεν χρειάζεται να είναι μόνο υλικά! Το δώρο της ημέρας μπορεί να είναι και μία κάρτα με ένα όμορφο λόγο, ένα ποίημα, μια αγκαλιά ή μια δραστηριότητα για το απόγευμα, για παράδειγμα «Σήμερα θα φτιάξουμε όλοι μαζί κέικ στην κουζίνα». Σε αυτή την κατηγορία – την πιο αγαπημένη μου – περιμένω και να αυτοσχεδιάσετε περισσότερο!

Γενικά μιας και τα δωράκια είναι πολλά το βασικό μήνυμα είναι: THINK SMALL!

Κουτάκια και πακετάκια μπορείτε να βρείτε σε μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο, αλλά φτιάχνοντας τα δικά σας το advent calendar σας θα γίνει ακόμα πιο μοναδικό και (EXTRA TIP) eco-friendly! Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες:

 • Χαρτιά από περιοδικά και εφημερίδες για περιτύλιγμα
 • Γυάλινα βαζάκια μαρμελάδας – τα οποία μπορείτε να τυλίξετε με χαρτιά ή υφάσματα για να κρατήσετε μυστικό το περιεχόμενο
 • Υφασμάτινα σακουλάκια από κοσμήματα
 • Μπαλόνια
 • Χαρτοσακούλες
 • Κουτιά δημητριακών

Όλα τα παραπάνω υλικά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως έχουν ή να τα βάψετε/ζωγραφίσετε πρώτα.
Παρόλα αυτά ακόμα και εάν τελικώς αγοράσετε ένα kit του εμπορίου, μπορείτε απλά να το φυλάξετε για του χρόνου, να το διακοσμήσετε και να το χρησιμοποιήσετε ξανά!
Αυτές ήταν οι συμβουλές που είχα να σας προσφέρω. Ανυπομονώ να δω τις δημιουργίες σας! Φτιάξτε το δικό σας advent calendar και ανεβάστε το στα social media κάνοντας tag @thegreekstitch και @kidot_team για να μοιραστούμε τη δημιουργία σας!