Post main image

Πολλά παιδιά έχουν επιστρέψει στα σχολεία ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακολουθούν το πρόγραμμα του σχολείου μέσω της τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο τα μικρότερα παιδιά που βρίσκονται στο νηπιαγωγείο δεν έχουν την ίδια δυνατότητα όταν αυτό κλείνει εξαιτίας του εντοπισμού κάποιου κρούσματος. Ως αποτέλεσμα, οι γονείς μετατρέπονται έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε εκπαιδευτικούς.

Ενώ κανένας γονέας δεν θα ήθελε να βρεθεί σ’ αυτή τη θέση δηλαδή να «πάρει» την θέση του εκπαιδευτικού, αυτή είναι η πραγματικότητα που πολλοί αντιμετωπίζουν σήμερα.

Για να διευκολύνουμε, λοιπόν, το νέο ρόλο σας συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες ώστε το παιδί σας να συνεχίσει να μαθαίνει ακόμη και αν μένει στο σπίτι, παράλληλα να διασκεδάζει και να αναπτύσσει τις δεξιότητές του.

Αισθητηριακό παιχνίδι

Το Αισθητηριακό παιχνίδι αποτελεί δομικό στοιχείο για όλες τις αναπτυξιακές δεξιότητες των μαθητών. Η ενασχόληση με διαφορετικές υφές «χτίζει» νευρικές συνδέσεις στις οδούς του εγκεφάλου. Με αυτόν τον τρόπο, τα μικρά παιδιά μπορούν στο μέλλον να ολοκληρώσουν πιο δύσκολες εργασίες.

Εύκολα πράγματα όπως το ρύζι με χρωστικές τροφίμων παρέχουν ένα πλήθος ευκαιριών μάθησης για τους νέους. Το οπτικό ερέθισμα που δέχονται από τα διαφορετικά χρώματα του ρυζιού τους κινητοποιεί να σκάψουν μέσα στο ρύζι για να βρουν άλλα αντικείμενα διαφορετικών υφών, μπορούν να χρησιμοποιήσουν φτυάρια για να γεμίσουν κύπελλα και τα δοχεία διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων, και το ρύζι μπορεί ακόμη και να αρωματιστεί με διαφορετικές μυρωδιές για να χρησιμοποιήσουν και την οσφρητική αίσθηση.

Λεπτές κινητικές δεξιότητες

Ένα κορδόνι με χάντρες βοηθά το μικρό παιδί σε πολλές από τις αναπτυξιακές τους δεξιότητες. Μία από τις οποίες είναι οι λεπτές κινητικές του ικανότητες.

Λεπτές κινητικές δεξιότητες είναι όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί τα χέρια και τα δάχτυλά του για να διαχειριστεί τα αντικείμενα όπως να χρωματίσει με μια κηρομπογιά, να χρησιμοποιήσει το πιρούνι ή το κουτάλι για να φάει, να γυρίσει τις σελίδες ενός βιβλίο και πολλά ακόμη.

Δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να έχουν τον έλεγχο από τους μικρούς μύες στα χέρια και τα δάχτυλα τους και ως εκ τούτου, ένα κορδόνι με χάντρες θα τους βοηθήσει αφού θα ενισχύσει την ικανότητα τους να πιάνουν με επιδεξιότητα μικρά αντικείμενα με τα δάχτυλά τους.

Γνωστικό/ Νοητικό παιχνίδι

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων βελτιώνονται. Ένας τρόπος για να συνεχίσει να αναπτύσσει αυτές τις δεξιότητες το παιδί είναι μέσω του γνωστικού παιχνιδιού.

Ένας διασκεδαστικός και απλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την ενασχόληση με παιχνίδια ταιριάσματος. Μπορεί να ταιριάζουν χρώματα, σχήματα, γράμματα, ή και αριθμούς. Προσθέτοντας ένα αισθητηριακό στοιχείο στη μάθηση, τα παιδιά μπορούν να ψάξουν για τους αριθμούς και στη συνέχεια να ταιριάξουν τον αριθμό που βρήκαν με τους αριθμούς που εμφανίζονται. Επιλύουν έτσι προβλήματα μέσω του παιχνιδιού χωρίς καν να καταλαβαίνουν ότι εργάζονται.

Ομιλία και Γλωσσική Ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά κάνουν ένα τεράστιο άλμα στο λεξιλόγιό τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάγνωση βιβλίων από μέρους σας, την εκμάθηση του αλφάβητου αλλά και την αντιστοιχία λέξεων σε εικόνες.

Αν και δεν αναμένεται ένα μικρό παιδί να ξέρει πώς να διαβάσει, μπορείτε με φύλλα εργασίας τους που περιλαμβάνουν εικόνες και λέξεις να δουλέψετε μαζί τους ώστε να μπορούν να προσδιορίσουν ποια είναι η εικόνα σε αυτό που ακούνε.

Για να εξασκήσουν και τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες, μόλις προσδιοριστεί η σωστή λέξη, το παιδί μπορεί να κάτι για τη λέξη. Και όσο περισσότερο το μικρό παιδί εκτίθεται σε νέες λέξεις, τόσο περισσότερο το λεξιλόγιο θα αυξηθεί, αφήνοντας το μικρό παιδί λιγότερο απογοητευμένο, αφού μπορεί πλέον να  εκφραστεί επαρκώς.

Χειροτεχνίες και Κατασκευές ανάλογα με την χρονική περίοδο

Τι προσχολική εκπαίδευση θα ήταν χωρίς εποχιακές κατασκευές και χειροτεχνίες;

Πολλές χειροτεχνίες μπορούν να γίνουν με στοιχεία που υπάρχουν στο σπίτι. Ρολά από χαρτί υγείας και χαρτοπετσέτες, χαρτόνια μαζί με κόλλα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε χαρακτήρες που να θυμίζουν την εκάστοτε χρονική περίοδο. Μπορείτε ακόμη να συλλέξετε φύλλα και να δημιουργήσετε τέχνη. Η ζωγραφική, ειδικά με τη χρήση δαχτύλων, ενισχύει όχι μόνο τη δημιουργικότητα του παιδιού αλλά βοηθάει και την αισθητηριακή του ανάπτυξη. Ωστόσο σιγουρευτείτε ότι οι χειροτεχνίες δεν είναι πάρα πολύ δύσκολες ώστε το παιδί να είναι ικανό να τις ολοκληρώσει από μόνο του. Όσο περισσότερο ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες τόσο ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται.