Δραστηριότητες για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές εν μέσω πανδημίας
Share
Πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Φέτος επικρατεί μία διαφορετική συνθήκη από τις υπόλοιπες χρονιές, αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού. Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτή η συνθήκη τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές;
Αρχικά για να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει να είναι κάποιος στο φάσμα του αυτισμού και στη συνέχεια να το αποδεχτούμε είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτό. Το video που ακολουθεί είναι απολύτως κατατοπιστικό με πολύ απλό τρόπο.
Εφόσον, λοιπόν, αντιληφθούμε πόσο πιο ιδιαίτερος μπορεί να είναι ο κόσμος για ένα παιδί με αναπτυξιακές διαταραχές είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει με τη νέα διαμορφωμένη κατάσταση του εγκλεισμού.
Η Ειδική Παιδαγωγός – Υποψήφια Διδάκτωρ Παν/μίου Θεσσαλίας και Επιστ. Υπεύθυνη του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΛΟΓΟΣ», Φωτεινή Τσιφτζή προτείνει κάποιες δραστηριότητες για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές:
?προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα, παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων ημερών (όσο είναι εφικτό)
? διατηρούμε σταθερές τις ώρες του βραδινού ύπνου αλλά και του πρωινού ξυπνήματος
? προσπαθούμε να μη δημιουργήσουμε επιπλέον εμμονές, γιατί αυτό σημαίνει επιπλέον χρόνο εκπαίδευσης και προσαρμογής στόχων, όταν επιστρέψουμε στο κανονικό μας πρόγραμμα
? εάν μπορείτε να κάνετε μαθήματα/ συνεδρίες μέσω skype να τις κάνετε!!! Έτσι, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παιδιού προχωράει και οι στόχοι του προγράμματος επίσης
? εμπλέκουμε τα παιδιά μας στις καθημερινές δραστηριότητες/ υποχρεώσεις του σπιτιού (συμμάζεμα, καθάρισμα, μαγείρεμα, άπλωμα ρούχων, παρασκευή γλυκών)
? παίζουμε παντομίμα, θέατρο σκιών, ποδόσφαιρο, ζωγραφίζουμε, βλέπουμε την αγαπημένη μας ταινία
? παίζουμε κουκλοθέατρο, χορεύουμε, παίζουμε κουτσό, σκοινάκι
? για παιδάκια με πιο μεγάλες δυσκολίες, βρίσκουμε παιχνίδια που τους ευχαριστούν και αλληλεπιδρούμε μαζί τους
? εάν πρέπει να βγούμε έξω με τα παιδιά, προτιμούμε ανοιχτούς χώρους, χωρίς πολύ κόσμο, κοντά στη φύση (όπου είναι εφικτό)
? μπορούμε οι γονείς να αλληλεπιδρούμε με το παιδί εναλλάξ. Με αυτόν τον τρόπο και το παιδί γενικεύει πιο εύκολα στόχους και συμπεριφορές και εμείς δεν κουραζόμαστε!