Μαμά – Μπαμπά υπάρχει ο Άη Βασίλης;
Share
Υπάρχει ο Άη Βασίλης; Τι απαντάμε όταν ρωτάει το παιδί μας;
Πώς θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς τον Άη Βασίλη; Σίγουρα η μισή από τη γοητεία της εορταστικής περιόδου κρύβεται στο πνεύμα του να μοιράζεις δώρα, και δεν υπάρχει κανένας καλύτερος σ’ αυτό από τον τεράστιο κύριο με την κόκκινη στολή.
Αλλά τι ρόλο παίζει στην πραγματικότητα ο Άη Βασίλης στην συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού;
Η αλήθεια είναι πως ο Άη Βασίλης είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια δικαιολογία για να μοιράσουμε δώρα. Όλοι χρειαζόμαστε ιδανικά για τους ανθρώπους ώστε να τους θαυμάζουμε όπως τον Άη Βασίλη. Κάποιος ο οποίος είναι καλός, σοφός, και εντελώς γενναιόδωρος όπως ο Άη Βασίλης μπορεί να συνδράμει στην εικόνα του παιδιού για το μέλλον. Και αυτό το είδος προτύπου μπορεί να συνεισφέρει τουλάχιστον εν μέρει στην συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Ωστόσο υπάρχει μια στιγμή στη ζωή κάθε παιδιού κατά την οποία το μυστήριο και η μαγεία του Άη Βασίλη αμφισβητείται. Τα παιδιά ίσως έχουν ακούσει φήμες σχετικά με την ύπαρξή του μέσω των φίλων τους ή των μεγαλύτερων αδερφιών τους. Ίσως να αναρωτιούνται μόνο για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να χωρέσει στην καμινάδα μεταφέροντας ένα σάκο γεμάτο με δώρα. Αν το παιδί σας ξεκινήσει να σας εκφράζει τις απορίες του μην φοβάστε. Μερικές ερωτήσεις σχετικά με τον Άη Βασίλη δεν απαιτούν πάντα ξεκάθαρες απαντήσεις. Αντιθέτως ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα σχετικά με το πώς να απαντήσετε σχετικά με τον κύριο με τα κόκκινα.
1) Ακολουθήστε το ρεύμα
Μερικές φορές σαν γονείς το βρίσκουμε σκληρό να ζήσουμε ανάμεσα στη σαθρή γέφυρα του ποτέ και στις σκληρές αλήθειες της πραγματικότητας. Αλλά εφόσον μπορούμε να αντέξουμε αυτή την ασάφεια και να ζήσουμε με αυτή τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι μαζί τους.
2) Ακούστε το παιδί σας
Συχνά όταν τα παιδιά εκφράζουν τις απορίες τους αισθανόμαστε την ανάγκη να εξηγήσουμε τα πάντα επακριβώς, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Ακούστε το παιδί σας, ανακαλύψτε μαζί τους, διασκεδάστε μαζί. Τι σκέφτονται; Πείτε: Το σκέφτεσαι πάρα πολύ, τι πιστεύεις τελικά γι’ αυτό;
3) Ακολουθήστε τη “γραμμή” του παιδιού σας
Θα γνωρίζετε όταν το παιδί σας θέλει μια πιο ρεαλιστική απάντηση καθώς οι ερωτήσεις θα είναι πιο ευθείες. Εν τω μεταξύ μην βιάζεστε γι’ αυτό αλλά ακολουθήστε το χρονοδιάγραμμα του παιδιού σας. Ποτέ μην αποφασίζετε μόνοι σας σαν γονείς αλλά ακούστε το παιδί σας. Περιμένετε!