Post main image

Οι γονείς που έχουν μωρά  έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος εμποδίων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Κάποια από αυτά είναι το να έχουν διάθεση και ενθουσιασμό ενώ στερούνται ύπνου και παράλληλα  να διατηρήσουν όλες τις παλιές παραδόσεις. Φυσικά όλα αυτά την ίδια στιγμή που θα πρέπει να κρατούν και το μωρό τους υγιές και χαρούμενο. Το τελευταίο που θέλουν οι γονείς είναι οι μπελάδες και ο κίνδυνος στον οποίο μπαίνουν τα παιδιά τους όταν μπουσουλάνε και πέφτουν πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι ή όταν βάζουν τις μικροσκοπικές μπαταρίες που μπορούν να βρουν στη μύτη τους.

Εάν είστε κι εσείς γονέας ενός μωρού πρέπει να έχετε το νου σας περισσότερο στους μη αναμενόμενους κινδύνους, οι κύριοι από τους οποίους είναι αυτοί οι 7 που ακολουθούν και είναι λιγότερο πιθανό να σκεφτείτε.

1) Χριστουγεννιάτικο δέντρο και γυάλινα στολίδια

Το δέντρο κανονικά δεν θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία. Ιδιαίτερα αν είναι καλά στερεωμένο και δεν μπορεί το παιδί να το φτάσει εύκολα, ακόμη και αν πέσει και τα κλαδιά του σπάσουν. Τα στολίδια αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα, ιδιαίτερα τα γυάλινα. Μοιάζουν με καραμέλες και είναι εύθραυστα. Όταν ένα από αυτά τα στολίδια τραβήξει την προσοχή του παιδιού και το σπρώξει ώστε να πέσει στο έδαφος το αποτέλεσμα είναι κάποια πληγή ή ακόμη και γυαλιά στο στόμα του παιδιού σας.

Το καλύτερο μέτρο για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις είναι να τοποθετήσετε τα στολίδια που είναι εύκολο να σπάσουν πιο ψηλά ή ακόμη και να τα αποφύγετε εντελώς. Μπορείτε αντί γι’ αυτά να χρησιμοποιήσετε ξύλινα ή πάνινα.

2) Παιχνίδια για μεγαλύτερα παιδιά

Η μεγάλη ευθύνη που έχουν οι εταιρείες παιχνιδιών τις εξαναγκάζει να φροντίσουν ακόμη περισσότερο το σημείο που δείχνει την ηλικία των παιδιών που απαγορεύεται να έρθουν σε επαφή με το κάθε παιχνίδι. Παρόλα αυτά οι ενήλικες έχουν την τάση να θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι πολύ πιο έξυπνα από την οδηγία που απαγορεύει το συγκεκριμένο παιχνίδι για την ηλικία τους και συχνά κάνουν δώρο μικρά παιχνίδια τα οποία είναι σχεδιασμένα για πολύ μεγαλύτερα παιδιά.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ συχνά μικρά κομμάτια να εξαφανίζονται στη μύτη, με τον κίνδυνο πνιγμού. Όλοι όσοι αγοράζουν δώρα για παιδιά θα έπρεπε να σέβονται τις οδηγίες. Στην περίπτωση που υπάρχουν μεγαλύτερα αδέρφια σιγουρευτείτε ότι τα παιχνίδια τους δεν θα πέσουν στα χέρια των μικρότερων.

3) Μικρές μπαταρίες

Οι μπαταρίες σε μορφή δίσκου μπορούν να σφηνώσουν στον οισοφάγο του παιδιού ακόμη και να τον τρυπήσουν. Φαίνεται μικρό πράγμα το να κρατάμε τις μπαταρίες μακριά από τα παιδιά αλλά τα παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες συνήθως περιέχουν στην συσκευασία και τις μπαταρίες και συχνά η συσκευασία είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα για το παιδί απ’ ότι το ίδιο το παιχνίδι. Είναι εύκολο για τους γονείς να ελέγχουν πρώτα τις συσκευασίες και αν όντως έχουν μέσα και μπαταρίες να τις απομακρύνουν κατευθείαν από το πάτωμα.

4) Η φαρμακευτική αγωγή των παππούδων

Οι παππούδες οι οποίοι επισκέπτονται απροσδόκητα την οικογένειά κατά τη διάρκεια των γιορτών συνήθως αφήνουν τα φάρμακά τους εδώ κι εκεί και έτσι αυτά καταλήγουν στο στόμα των παιδιών. Για ένα παιδί ένα χάπι με χρώμα αρκεί για να τραβήξει την προσοχή του πόσο μάλλον όταν όλο το σπίτι αυτή την περίοδο είναι γεμάτο λιχουδιές άρα το μικρό παιδί θα θεωρήσει ότι και αυτό είναι ακόμη μία. Ένα χάπι, π.χ. για την πίεση ή για το ζάχαρο, και μόνο αρκεί για να στείλει το παιδί στο νοσοκομείο. Οι γονείς θα έπρεπε να είναι σίγουροι ότι όλα τα φάρμακα είναι τοποθετημένα σε μέρη που δεν τα φτάνουν τα παιδιά και μάλιστα ασφαλώς κλεισμένα σε μπουκαλάκια.

5) Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Τα καλά νέα; Σπάνια είναι τα περιστατικά στραγγαλισμού από λαμπάκια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει. Άλλωστε μερικές φορές τα παιδιά μασουλάνε τα λαμπάκια που κρέμονται ιδιαιτέρως τα πολύχρωμα. Μία η λύση και πάλι, να τα κρεμάσετε σε σημείο που δεν τα φτάνουν.

6) Φωτιά

Το τζάκι και οι σόμπες είναι το κύριο έκθεμα κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων. Σε πολλά σπίτια κατά τη διάρκεια των γιορτών οι ξυλόσομπες είναι αναμμένες όλη μέρα καθημερινά, το ίδιο συμβαίνει με το τζάκι το οποίο συμμετέχει στον ίδιο μαραθώνιο. Γι’ αυτό οι γονείς θα έπρεπε να σιγουρευτούν ότι έχουν τοποθετήσει κάποιο εμπόδιο μπροστά από το τζάκι το οποίο θα εμποδίσει τα μικρά  γεμάτα περιέργεια παιδιά. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι η καμινάδα είναι καθαρή από κρεόζωτο, για να μην  γεμίσει το σπίτι με καπνό. Ποτέ μην αφήνετε το παιδί χωρίς την επιτήρησή σας όσο τα κάστανα ψήνονται στη φωτιά.

7) Αλεξανδρινό, Γκι και άλλα φυτά με αρκετά «νόστιμη» εμφάνιση

Τα καλά νέα; Η κατάποση αλεξανδρινού και σπόρων από γκι δεν πρόκειται να σκοτώσει το παιδί σας. Μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τα κατοικίδια δυστυχώς όμως μπορεί να προκαλέσει διάρροια αν τα παιδιά καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας καθησυχάζει αλλά να μας υπενθυμίζει να έχουμε πάντα αποθηκευμένο το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων και να το καλέσετε αμέσως μόλις αντιληφθείτε ότι το παιδί σας κατανάλωσε κάτι τέτοιο. Αυτό περιλαμβάνει λουλούδια, σπόρους, χαρτί συσκευασίας που μπορεί να περιέχει τοξίνες, πηλό, χάπια ή οτιδήποτε άλλο για το οποίο δεν είστε σίγουροι.