Post main image

Τα Χριστούγεννα έφτασαν! Εάν εσύ που το διαβάζεις, σκέφτηκες «Ωωω όχι..», σε καταλαβαίνω. Ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος στο σπίτι αλλά το ίδιο είναι και το άγχος. Οι ρυθμοί ζωής τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι πυρετώδεις και υπάρχουν πάντα δουλειές της τελευταίας στιγμής που έρχονται και κολλάνε σε όλη τη συνηθισμένη φασαρία της δουλειάς, της ανατροφής των παιδιών και των δουλειών του σπιτιού.
Και ακόμη περισσότερο, η πραγματική πίεση των διακοπών είναι ακόμη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη αγγαρεία. Σαν γονείς, έχουμε την ευθύνη να οργανώσουμε χαρούμενες διακοπές για τα παιδιά μας– να σιγουρευτούμε ότι οι μέρες πάνε πακέτο με ειδικές εκδηλώσεις, νόστιμο φαγητό, δώρα – και να έχουμε καλή διάθεση σαν να μην είμαστε οι γονείς τέρατα που χτυπιούνται αριστερά και δεξιά βγάζοντας φωτιές ακόμη και στην παραμικρή πρόκληση. Σαφώς δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα υπάρχουν προκλήσεις. Όλα τα μοτίβα που έχετε με κόπο καταφέρει να καθιερώσετε από τον Σεπτέμβριο, οι συνήθειες που ενδεχομένως πλέον άρχισαν να λειτουργούν, θα διακοπούν λόγω του μεγάλου διαλείμματος από το σχολείο. Η αναμονή  για την έλευση του Άη Βασίλη αποτελεί άλλωστε πρόκληση για κάθε παιδί.
Είναι αρκετό να ωθήσεις κάθε γονέα στα άκρα και τα πρωινά των γιορτών να εξελιχθούν όπως ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας θα περιμένουν. Γι’ αυτό υποσχεθείτε ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα σας βρουν σε κατάσταση υπερκόπωσης όπως όλες τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι και το σχέδιο που πρέπει να ακολουθήσετε:

1) Κάνε όσα περισσότερα μπορείς από πριν

Τα δώρα φυσικά πρέπει να αγοραστούν από πριν, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμη πράγματα που μπορείς να κάνεις από πριν. Για παράδειγμα προετοίμασε τα ορεκτικά. Καθώς μεγάλωνα η μητέρα μου συνήθιζε να κάνει μία λίστα με όλα τα πιάτα που θα χρειαζόταν για το δείπνο των Χριστουγέννων και τα έστρωνε πριν από το γεύμα έτσι ήταν όλα έτοιμα από νωρίς. Ψάξε τι μπορείς να κάνεις τώρα ώστε να κάνεις το «αύριο» πιο εύκολο.

2) Κάνε πράγματα που θα σε βοηθήσουν να γλιτώσεις χρόνο όταν σου δίνεται η ευκαιρία.

Για παράδειγμα τις ημέρες πριν από το γεύμα των Χριστουγέννων γεμίστε το ψυγείο με ό,τι θα χρειαστείτε, με τυριά και το απαραίτητο αλκοόλ. Μπορείτε για κάποιες μέρες να παραγγείλετε το γεύμα σας από έξω αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι τις μέρες των Χριστουγέννων θα τις περάσετε κατά κύριο λόγο στην κουζίνα, ακούγοντας χριστουγεννιάτικη μουσική και προετοιμάζοντας το φαγητό. Παραγγείλτε πίτσα για βραδινό ή φροντίστε ώστε για πρωινό να έχετε έτοιμα κουλουράκια ή οτιδήποτε άλλο βρείτε στο φούρνο προκειμένου να αποφύγετε έστω και τις λίγες στιγμές στην κουζίνα. Είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά.

3) Διαχειρίσου τις προσδοκίες σου.

Καλό είναι μαζί με τα διαλείμματα από την κουζίνα να περιορίσετε και τις προσδοκίες σας επίσης. Οι αναμνήσεις μας είναι διασκεδαστικές: Εμείς οι ίδιοι ανακαλούμε τα καλύτερα και τα χειρότερα σημεία. Όλοι θυμόμαστε τα πρωινά των Χριστουγέννων της παιδικής μας ηλικίας με κάθε λεπτομέρεια. Δεν χρειάζεται κάθε στιγμή να είναι τέλεια. Ακριβώς όπως ο Άη Βασίλης, τα τέλεια Χριστούγεννα υπάρχουν στα όνειρά μας και ίσως στις αναμνήσεις μας  αλλά όχι στην πραγματικότητα.

4) Μοιράστε τις δουλειές και συνεργαστείτε.

Μην παριστάνετε τον μάρτυρα και προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μόνη. Συζητήστε ξεκάθαρα με τον σύντροφό σας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σχετικά με το τι θα μπορούσαν να κάνουν κι αυτά για να βοηθήσουν. Αν είστε οι οικοδεσπότες στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς μοιράστε τις ευθύνες – ζητήστε από τον καθένα να φέρει κάτι. Βάλτε και τα παιδιά στο «παιχνίδι». Μαγειρέψτε μαζί τους. Οι διακοπές είναι οικογενειακή υπόθεση. Μην μοιράζεστε μόνο τις διασκεδαστικές στιγμές αλλά και τις δουλειές.

5) Βρείτε χρόνο να απολαύσετε το χρόνο σας σαν ζευγάρι.

Υπάρχει η μαγεία των διακοπών που δημιουργείς για τα παιδιά σου αλλά υπάρχει και η μαγεία η οποία είναι για σένα και τον σύντροφό σου. Είναι σαν διακοπές μέσα στο διάστημα των διακοπών. Ίσως να μην έχετε πολύ χρόνο να ξοδέψετε μαζί και μόνοι  αλλά προσπαθήστε να βρείτε κάποια λεπτά κατά τα οποία θα αφιερώσετε ο ένας στον άλλον. Θα μπορούσαν αυτά να είναι όταν τα παιδιά έχουν πια κοιμηθεί το βράδυ των Χριστουγέννων ή ακόμη και κατά τον μεσημεριανό τους ύπνο. Θυμηθείτε, είναι και οι δικές σας διακοπές επίσης. Διασκεδάστε!

6) Βρείτε χρόνο να χαλαρώσετε μόνοι.

Ζήτα από τον σύντροφό σου να διαχειριστεί έστω για 30 λεπτά τα γονεϊκά καθήκοντα έτσι ώστε να μπορείς να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου. Κάνε γυμναστική, κάνε ένα ζεστό μπάνιο, διάβασε ένα βιβλίο, οτιδήποτε. Και τέλος βεβαιώσου ότι και ο σύντροφός σας κάνει το ίδιο. Είναι τόσο εύκολο να ξεχάσεις τις ανάγκες του εαυτού σου την ημέρα των Χριστουγέννων αλλά αυτή τη χρονιά υποσχεθείτε ότι δεν θα το κάνετε!
Κάνετε ό,τι χρειαστεί ώστε να έχετε ανεβασμένη διάθεση αλλά μην ξεχνάτε ότι παρά την όλη ενέργεια των ημερών εσείς είστε πάνω απ’ όλα. Όσο η οικογένειά σας είναι μαζί και διασκεδάζει δεν πρόκειται τα Χριστούγεννά σας να είναι αποτυχημένα!
Σας ευχόμαστε ευτυχισμένα Χριστούγεννα!

Δείτε ακόμα:

Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις σε 8 χώρες του κόσμου