Post main image

Όταν δεν έχεις παιδιά η επιλογή ξενοδοχείου είναι απλή υπόθεση. Σε απασχολεί μόνο η τοποθεσία, τα γεύματα, και το πόσο καθαρό ή μοντέρνο είναι. Όταν όμως έρθουν τα παιδιά στη ζωή σου αρχίζεις να αναζητάς τα family friendly ξενοδοχεία. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Εμείς βρεθήκαμε στο The Caravan Β&Β”. Πρόκειται για ένα μικρό Bed and Breakfast στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στη γειτονιά των καραβανιών, καραβάν σεράι και σου αποπνέει μια ιδιαίτερη ταξιδιάρικη διάθεση. Ο χώρος έχει ερεθίσματα από παντού και από τα πάντα, κυρίως από την παιδική ηλικία όλων μας. Έχει μέσα πράγματα πιο παιδικά αλλά παράλληλα πολύ οικεία στους μεγάλους. Αυτό μπορεί εύκολα να το δει κάποιος αν γυρίσει το βλέμμα του στις γωνιές του The Caravan. Όλος ο χώρος σου δίνει την αίσθηση ότι μπορείς να πιάσεις, να αγγίξεις, να παίξεις. Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή. Αισθάνεσαι σαν να είσαι στο σπίτι σου.

Ο χώρος προσφέρεται επίσης για να χαλαρώσει κάποιος ή να πιει τον καφέ του. Σε όλους τους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα εκτός από μια μικρή αυλή που απευθύνεται στους καπνιστές.

Στη συνέχεια είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με έναν από τους τρεις ιδιοκτήτες του “The Caravan Β&Β”, τον Γιώργο Κουρτίδη.

 

Σκεφτόσασταν από την αρχή να κάνετε το The Caravan φιλικό προς την οικογένεια;

Ναι, σκεφτόμασταν ουσιαστικά να γίνει διαδραστικό για τους μεγάλους και γραφιστικά «παίξαμε» πολύ με το ταξίδι, το παιδί και τα χρώματα.

 

Από τη στιγμή που ήρθε το παιδί στη ζωή σου βοήθησε στο να το κάνετε ακόμη πιο προσιτό για την οικογένεια;

Βασικές παροχές είχαμε έτσι κι αλλιώς αλλά αν δεν είσαι γονιός δεν ξέρεις ακριβώς τις ανάγκες. Δεν μπορείς να σκεφτείς ακόμη και την πιο απλή ανάγκη όπως είναι οι πάνες. Όσο μεγαλώνει το παιδί αρχίζω και βλέπω ποια είναι τα κενά και προσπαθώ να τα καλύψω. Προσπαθώ πλέον να  σκέφτομαι, με βάση το δικό μου παιδί, τι θα ήταν αυτό που θα το έκανε να νιώσει άνετα ή από την άλλη να κινδυνέψει. Κοιτάζω τις πρίζες, το μπαλκονάκι σε μερικά δωμάτια και κάνω τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Έτσι με την πάροδο του χρόνου κάναμε μικρές μεν αλλά στοχευμένες αλλαγές και προσθήκες.

 

Μπορείς να μου αναφέρεις πράγματα που διαθέτει το “Τhe Caravan” ώστε να θεωρείται χώρος φιλικός προς την οικογένεια;

Διαθέτουμε γιογιό, πιάτα πλαστικά, καρεκλάκια και baby pod, μπανιέρες ανάλογα με την ηλικία, βραστήρα, μπλέντερ. Διαθέτουμε ακόμη και μπρατσάκια. Παρέχουμε τη δυνατότητα για open kitchen. Θέλουμε να παρέχουμε κάποια εξαρτήματα που μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες κατά τη διαμονή τους χωρίς όμως να παρέμβουμε στις συνήθειές τους. Γενικά από την εμπειρία μου στο Caravan έχω καταλάβει ότι οι γονείς ποτέ δε ρωτούν για τις παροχές μας σχετικά με τα παιδιά καθώς θεωρούν δεδομένο ότι δεν έχουμε τίποτα. Στο εξωτερικό μάλιστα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ότι στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Η προτεραιότητά μας είναι η οικογένεια και γι’ αυτό υπάρχουν και συγκεκριμένα projects γύρω από αυτή καθώς σκεφτόμαστε πως θα γίνουν όλα παιχνίδι. Δίνουμε δηλαδή την κατεύθυνση στον ταξιδιώτη και αν θέλει ο ίδιος την ακολουθεί. Με ενδιαφέρει κι εμένα προσωπικά πολύ και έχω παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια γύρω απ’ αυτό.

 

Όταν πηγαίνεις σε άλλα ξενοδοχεία ποια είναι τα πράγματα που κοιτάζεις για την διαμονή σου σε  ένα ξενοδοχείο;

Κάνω πάντα την επιλογή με βάση τις κριτικές. Δεν έχω ακόμη προλάβει να ταξιδέψω πολύ με την οικογένειά μου καθώς έχουμε κατά κύριο λόγο φιλοξενηθεί. Στις διακοπές, όμως, που πήγαμε κατάλαβα τη σημασία ενός δίχωρου δωματίου για την οικογένεια ώστε να νιώθουν άνετα και οι γονείς αλλά και τα παιδιά.

 

Βρίσκεστε τρία άτομα πίσω από την ιδέα του Caravan. To θεωρείς και αυτό παιδί σου;

Εννοείται αφού και αυτό έχει καθημερινά την προσοχή μας. Έχουμε πολλές ιδέες αλλά για να «ζυμωθούν» και να ολοκληρωθούν χρειάζεται χρόνος. Θέλουμε ένα project άριστο και δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρηθεί η ισορροπία που χτίσαμε καθώς με μία λάθος κίνηση μπορεί όλα να διαλυθούν.

 

Πώς αντιλαμβάνεσαι την έννοια της οικογένειας;

Γενικά η οικογένεια έχει πολλές φάσεις. Εξελίσσεται καθημερινά αλλά και κάθε μήνα. Το «μαζί» για μένα είναι που έχει μεγάλη σημασία, το να έχουμε χρόνο, να περνάμε καλά όλοι μαζί και να δημιουργούμε πράγματα. Να νιώθεις άνετα και να σου παρέχει ασφάλεια.

 

Μίλησε μας για μια αγαπημένη συνήθεια της οικογένειάς σου, κάτι που απολαμβάνετε όλοι μαζί.

Η επίσκεψή μας στην παιδική χαρά καθώς η μικρή χαίρεται πολύ εκεί. Επίσης θυμάμαι ακόμη έντονα τη στιγμή που η μικρή έκανε το πρώτο μπάνιο της στη θάλασσα, το καλοκαίρι. Τότε διασκεδάσαμε πραγματικά πολύ όλοι μαζί.

 

Περίγραψε μου μια καθημερινή σου μέρα.

Ξυπνάω στις 6 αφού έχει προηγηθεί ξύπνημα άλλες τρεις φορές το βράδυ για την μικρή. Είναι εξαιρετική σειρήνα (γέλια). Πηγαίνω στη δουλειά στο Caravan μέχρι τις 3 και μετά στη δεύτερη εργασία μου. Στις 7 επιστρέφω σπίτι όπου μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκεται κάποια από τις γιαγιάδες για να φροντίζει τη μικρή. Η σύζυγός μου έχει πιο ευέλικτο ωράριο επομένως γυρίζει κάποιες ώρες το μεσημέρι, η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με τη φροντίδα των παιδιών γι’ αυτό σας θεωρώ ηρωίδες. Στις 7 ξεκινά το παιχνίδι με την μικρή και ακολουθεί το μπάνιο, φαγητό και ύπνο μόνο με τη μαμά αυστηρά. Το λέω με παράπονο γιατί θέλω και στην οικογένεια να υπάρχει ευελιξία. Μπορούμε δηλαδή να κοιμηθούμε και μια μέρα μαζί, να χαλαρώσει λίγο και η μαμά.

 

Για να δουλεύεις τόσες ώρες σίγουρα υπάρχει κάτι που σε ευχαριστεί σε όλο αυτό. Ποιο είναι το στοιχείο που σε κάνει να ξυπνάς από νωρίς και να κάνεις όλο αυτό το πρόγραμμα που μας ανέφερες πριν;

Όταν είμαι στο “Caravan” είναι σαν να φιλοξενώ ανθρώπους στο σπίτι μου άρα νιώθω ότι φιλοξενώ φίλους. Στεναχωριέμαι αν μάθω ότι ένας πελάτης δεν πέρασε καλά ή ότι προέκυψε ένα ζήτημα. Θεωρώ ότι είμαι ερασιτέχνης- επαγγελματίας. Έχω την αγάπη του ερασιτεχνισμού και προσπαθώ να την οδηγήσω σε φόρμες πιο επαγγελματικές καθώς όλο αυτό βγαίνει από μια ολόκληρη ομάδα και όχι μόνο έναν άνθρωπο.

 

Θεωρείς ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη φιλική για οικογένειες;

Η Θεσσαλονίκη έχει 3- 4 φανταστικά πλεονεκτήματα και γύρω στα 1.000 προβλήματα νομίζω. Το πιο  φανταστικό πλεονέκτημα είναι η τοποθεσία της. Είναι μία πόλη που δεν έχει ανηφόρες, που έχει θάλασσα. Είναι επίσης μία πόλη προσβάσιμη με τα πόδια. Αν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει κάποιος το λεωφορείο για να κινηθεί στο κέντρο της τότε ξεκάθαρα θα την χαρακτήριζα εχθρική. Από τη στιγμή όμως που εξαρτάται μόνο από τα πόδια του έχει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις π.χ. τη Ρώμη, το Λονδίνο κ.τ.λ.

Η νοοτροπία δυστυχώς είναι το μεγάλο της μειονέκτημα. Οι ίδιοι που έχουμε παιδιά, οι ίδιοι θα παρκάρουμε στη διάβαση. Εγώ δεν τη θεωρώ family friendly την πόλη. Δυστυχώς όσες προσπάθειες γίνονται στην πόλη είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Είμαι αθεράπευτα ρομαντικός και ψάχνω την ευρωπαϊκή κουλτούρα σε ό, τι κάνω, είτε εγώ προσωπικά είτε ο οποιοσδήποτε.

 

Μία ευχή για καθένα από τα δυο σου παιδιά, την Εύα και το Caravan.

Για την κόρη μου να ευχηθώ να έχει υγεία, να μεγαλώνει καλά και από εκεί και πέρα όλα θα τα καταφέρουμε καθώς για όλα υπάρχει λύση. Το μόνο που μας αγχώνει είναι οτιδήποτε δεν μπορείς να ελέγξεις. Κι αυτό είναι η υγεία του παιδιού. Θα ήθελα να είναι καλόψυχος άνθρωπος καθώς μου είναι δύσκολο να διαχειριστώ κάποιον που δεν έχει καλοσύνη μέσα του. Γι’ αυτό προσπαθούμε να της δώσουμε παραδείγματα με τις πράξεις μας ώστε να της δημιουργηθεί η αντίστοιχη νοοτροπία και οι εικόνες. Οι γονείς κυρίως, είμαστε υπεύθυνοι για την νοοτροπία και ας έχουμε συνηθίσει να ρίχνουμε το φταίξιμο σε άλλους, όπως π.χ. στο σχολείο.

Για το “Caravan” αυτό που θέλαμε να έχουμε απ’ την αρχή είναι η εξωστρέφεια. Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Έχω πάψει να πιστεύω εδώ και πολλά χρόνια ότι θα αλλάξει κάτι από τον Δήμο, την περιφέρεια ή τον Υπουργό. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία και ελπίζω να έχουμε τις δυνάμεις και τη δυνατότητα για να τα καταφέρουμε. Έχουμε σκεφτεί projects από το Caravan για την πόλη. Ωστόσο ο δρόμος είναι δύσκολος και υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε. Η Θεσσαλονίκη πάντα πάλευε και ακόμη παλεύει  για την αλλαγή.

Είναι βασικό ο άνθρωπος να αλλάζει. Όλοι αλλάζουνε σε όποια ηλικία και αν είναι!

 

Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Κουρτίδη για τη “φιλοξενία” στο “Caravan” και τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.