Η πρώτη φορά στον γυναικολόγο
Share
Η πρώτη φορά στον γυναικολόγο δημιουργεί στην γυναίκα αρκετές φορές κάποια φοβία. Βέβαια αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι σε ποια ηλικία πρέπει ένα κορίτσι να πάει στον γυναικολόγο. Εφόσον φτάσει αυτή η στιγμή η νεαρή γυναίκα μπορεί να περιορίσει τον φόβο και το άγχος της αν ξέρει τι χρειάζεται για την πρώτη της επίσκεψη σε γυναικολόγο, τι θα συμβεί, τι προετοιμασία χρειάζεται και ποια είναι τα συμπεράσματα στο τέλος της εξέτασης.
* Γράφει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων
Σε ποια ηλικία πρέπει ένα κορίτσι να πάει στον γυναικολόγο;
Ο γυναικολόγος αποτελεί σημαντικό ιατρό στη ζωή της γυναίκας σε όλες τις ηλικίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να κανονίζουν επίσκεψη στον γυναικολόγο τους τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Σημαντική είναι επίσης η βοήθεια του ιατρού πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών σε θέματα ενημέρωσης σχετικά με την αντισύλληψη, την σωστή χρήση του προφυλακτικού και τις σεξουαλικές επαφές.
Επιλογή κατάλληλου γυναικολόγου
Αφού καθορίσαμε σε ποια ηλικία πρέπει ένα κορίτσι να πάει στον γυναικολόγο πρέπει να τονίσουμε ότι η νεαρή γυναίκα θα πρέπει να αναζητήσει έναν καλό γυναικολόγο που να μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη αλλά και να έχει σωστή επικοινωνία μαζί του. Η πρώτη γνωριμία με γυναικολόγο θα πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία που να μην αφήσει αρνητικές σκέψεις. Καλός γυναικολόγος δεν είναι απαραίτητα ο “διάσημος” αλλά αυτός που θα αφιερώσει χρόνο και θα ασχοληθεί με ειλικρίνεια με το πρόβλημά της. Αν είναι ακόμη στην εφηβεία, θα πρέπει να αναζητήσει έναν παιδογυναικολόγο. Ο γυναικολόγος για την Παιδική και Εφηβική ηλικία είναι εξειδικευμένος με την εξέταση παιδιών και εφήβων καθώς και τη συμβουλευτική για αυτές τις ηλικίες.
Πριν την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο
Πότε πρέπει να γίνει η γυναικολογική εξέταση; Όλες οι ημέρες του “κύκλου” δεν είναι το ίδιο κατάλληλες για όλες τις εξετάσεις. Για να κλείσει η γυναίκα τη συνάντηση με τον γυναικολόγο, χρειάζεται να έχει συνεννοηθεί μαζί του για τις κατάλληλες ημέρες του εμμηνορρυσιακού κύκλου ανάλογα με το είδος της εξέτασης που θέλει να κάνει.Έτσι, θα πετύχει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην εξέταση. Σε γενικές συνθήκες, θα πρέπει για τις προηγούμενες 48-72 ώρες να αποφύγει τη χρήση ταμπόν, κολπικών ντους και σεξουαλικών επαφών.
Την ημέρα της επίσκεψης δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, απλά ένα ντους με απαλό σαπούνι. Τα άνετα ρούχα είναι μια επιπλέον ορθή επιλογή. Μπορεί να έχει σημειώσει κάποιες ερωτήσεις και θέματα που τυχόν την προβληματίζουν για να τα συζητήσει μαζί του. Επίσης, ο γυναικολόγος θα σας ρωτήσει σε ποια ηλικία ήρθε για πρώτη φορά περίοδος καθώς και την ημερομηνία που ξεκίνησε η τελευταία περίοδος, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να το έχετε σημειώσει προγενέστερα.
Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο
Η νεαρή γυναίκα ή έφηβος, για να νιώσει περισσότερο άνετα, μπορεί να προσέλθει παρέα με τη μητέρα της ή κάποια φίλη της. Πριν γίνει η εξέταση, ο γυναικολόγος θα ρωτήσει για το ιστορικό. Θα κάνει ερωτήσεις, που μπορεί μεν κάποιες να φανούν αδιάκριτες, αλλά είναι αναγκαίες για τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης της γυναίκας. Εξάλλου, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο γυναικολόγος είναι ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος της γυναίκας και πρέπει να γνωρίζει ειδικά θέματα που την αφορούν. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι ειλικρινείς σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν προηγούμενες εγκυμοσύνες, χρήση απαγορευμένων ουσιών, κάπνισμα, φάρμακα, σεξουαλικές επαφές, προηγούμενες ασθένειες, επεμβάσεις, κληρονομικά στοιχεία κτλ. Είναι σημαντικό να υπάρχει ειλικρίνεια μεταξύ γυναίκας και γυναικολόγου. Να θυμόμαστε πάντα ότι υπάρχει ιατρικό απόρρητο και ό,τι πείτε δεν θα το μάθει κανείς άλλος.
Μετά τη συζήτηση για το ιστορικό, ο γυναικολόγος θα κατευθύνει τη γυναίκα στο εξεταστήριο. Θα έχει το χρόνο να αλλάξει σε ειδικό χώρο και τη δυνατότητα να καλυφθεί με κάποιο ύφασμα (ρόμπα, φούστα, κλπ). Αφού καθίσει στην ειδική γυναικολογική καρέκλα, θα γίνει η πρώτη εξέταση, που συνήθως είναι απλή γυναικολογική εξέταση (ψηλάφηση, επισκόπηση γεννητικών οργάνων, τεστ παπ, υπερηχογράφημα κ.α.). Ο γιατρός για όλη τη διάρκεια της εξέτασης φορά γάντια, πρέπει να είναι διακριτικός κι ευγενικός. Αν η γυναίκα νοιώσει πόνο ή αμηχανία, δεν πρέπει να διστάσει να το εκφράσει. Η διάρκειά της αντικειμενικής εξέτασης στο εξεταστήριο δεν ξεπερνά συνήθως τα 5 λεπτά.
Μετά την εξέταση
Ο γυναικολόγος μετά την εξέταση θα βγει από το εξεταστήριο και θα δώσει λίγο χρόνο στη γυναίκα να ντυθεί και να επιστρέψει στο γραφείο του. Εκεί, χωρίς δισταγμό, θα πρέπει να κάνει τις ερωτήσεις που θέλει για οτιδήποτε την απασχολεί. Ανάλογα με τις εξετάσεις ο γυναικολόγος θα επικοινωνήσει μαζί της μετά από λίγες μέρες για να συζητήσει τα αποτελέσματα και αν χρειάζεται κάποια θεραπεία θα της δώσει οδηγίες μαζί με τη συνταγή.
Θα καταλάβετε ότι τελικά η γυναικολογική εξέταση δεν είναι τόσο δυσάρεστη όσο ίσως την φανταζόσασταν. Εξάλλου, οι γυναίκες από τη φύση τους, έχουν πολλά περισσότερα να αντιμετωπίσουν από μια γυναικολογική εξέταση. Καλή αρχή!
Πηγή: healthylady.gr
Δείτε επίσης:
Ποια είναι η σωστή ηλικία για την πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;