Προετοιμάζοντας τα παιδιά(;) για το σχολείο!
Share
* Γράφει η Όλια Παναγιωτοπούλου- momfatale.gr
17 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία. Σχεδόν 6 μήνες μετά ξανανοίγουν. ΟΙ ερωτήσεις σταθερά περισσότερες από τις απαντήσεις, η έκβαση αβέβαιη, η αγωνία σε αυξημένα επίπεδα για να μην παραλείψω και τις νότες υστερίας από τους συνήθεις υπανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας. Το πλαίσιο είναι πράγματι πρωτόγνωρο για όλους μας. Είναι αυτός λόγος , όμως, να στερήσουμε από τα παιδιά μας την γλυκιά γαλήνη που τους προσφέρει το να έχουν μια ρουτίνα;
Μα και βέβαια ΟΧΙ! Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε από τώρα για να έχουμε μια ομαλή προσγείωση στο επεισοδιακό αυτό φθινόπωρο του 2020.
Κατ’αρχάς, μην περιμένετε το σαββατοκύριακο πριν το άνοιγμα των σχολείων για να αποχαιρετήσετε τις καλοκαιρινές σας συνήθειες και να ξεκινήσετε τη διαδικασία επαναφοράς της οικογένειας στο χειμερινό της πρόγραμμα.
Ξεκινήστε από τώρα!
Με τις όποιες παραλλαγές επιβάλει το πλαίσιο λειτουργίας της κάθε οικογένειας, σηκωνόμαστε το πρωί νωρίς – ΝΩΡΙΣ, όχι αχάραγο- και παίρνουμε το πρωινό μας. Ετοιμαζόμαστε για τις δουλειές/ ΚΔΑΠ/ γιαγιά/νταντά μας. Όπου και να μένουν τα παιδιά μας όταν εμείς δουλεύουμε, φροντίζουμε να έχουν ένα ζωντανό πρόγραμμα που θα κινητοποιήσει το σώμα και τον εγκέφαλό τους, όπως θα κάνει σε μερικές μέρες το σχολείο. Η λογική «ξύπνησα, κάθισα στην τηλεόραση και ξανασηκώθηκα για μεσημεριανό» ανήκει (;;;) στις διακοπές. Ξυπνάμε, λοιπόν, και μπαίνουμε σε διαδικασία δημιουργική!
Επιστρέφουμε στο σπίτι μας το μεσημέρι , ξεκουραζόμαστε και χωρίζουμε τα απογεύματα με τον ίδιο τρόπο που τα κατηγοριοποιούμε και μέσα στη χρονιά: κάποιες μέρες θα μείνουμε σπίτι και θα κάνουμε «απαλές» επαναλήψεις στα μεγαλύτερα παιδιά ή προπαρασκευαστικές δραστηριότητες στα πιο μικρά, κάποιες άλλες θα βγούμε έξω για δραστηριότητες, και κάποιες θα βρεθούμε με φίλους για ελεύθερο παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, θα γυρίσουμε σπίτι μια ώρα εύλογη που θα επιτρέψει στα παιδιά να ηρεμήσουν στο χώρο τους, να έχουν επαρκή χρόνο για ένα μπάνιο και για βραδινό φαγητό.
Ο ύπνος, όπως και η διατροφή, είναι δυο βασικότατοι παράγοντες καλής υγείας και δεν πρέπει να υποτιμάμε το ότι ένα παιδί δημοτικού χρειάζεται τουλάχιστον δέκα ώρες απερίσπαστου ύπνου για να ξεκουραστεί βαθιά και να μπορεί να αποδώσει, παραμένοντας υγιές. Επομένως, προσαρμόζουμε το βραδινό ύπνο ανάλογα με το πρωινό ξύπνημα.
Διατροφικά, κόβουμε τις τρέλες και τα παραπανίσια των διακοπών (πίτσα στις 12 το βράδυ και παγωτό για πρωινό!) και μπαίνουμε σε ένα πρόγραμμα που να βοηθά τη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου: πολλά φρούτα και λαχανικά, άφθονο νερό και χυμούς, λιγότερη ζάχαρη, λιγότερα συσκευασμένα προϊόντα, περισσότερη σπιτική μαγειρική, πάντα καλό πρωινό και συνήθως ελαφρύ βραδινό.
Κρατάμε τα σαββατοκύριακα σαν μικρές διακοπές: δεν κάνουμε καθόλου μαθήματα, ξυπνάμε ελεύθερα τα πρωινά και κοιμόμαστε σαφώς πιο αργά τα βράδια. Βρίσκουμε χρόνο να βρεθούμε, να πάμε μια διήμερη εκδρομή (με τόσο καλό καιρό, θα ήταν κρίμα να κόβαμε από τώρα τη θάλασσα), να βρεθούμε με την υπόλοιπη οικογένειά μας , να παίξουμε και να ξεκουραστούμε.
Πρακτικά, η χειμερινή ρουτίνα είναι μια βαριά παραγωγή για τους γονείς, εργώδης και συχνά δυσβάσταχτη. Θα συμφωνήσουμε όλοι, όμως, ότι όταν κάνεις παιδιά προτεραιότητα είναι εκείνα: η δική τους καλή ψυχική και σωματική υγεία! Αν σε αυτό προστεθεί και το δεδομένο ότι οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας, μπορεί κανείς να ελπίζει ότι σύντομα θα μπορέσει το πρόγραμμα εκείνο που ήταν η καθημερινή μας ζωή πριν έξι μήνες να επανέλθει!
Τώρα, το ότι όλοι φοράμε μάσκες, πλένουμε τα χέρια μας σαν τρελοί και μυρίζουμε αντισηπτικό από τρία μέτρα μακριά, είναι ένα σημείο του καιρού. Προσαρμοζόμαστε, προφυλασσόμαστε και, κυρίως, προχωράμε, με την κοινή λογική και την έγκυρη, επιστημονική πληροφόρηση στο πλευρό μας!
Καλό Σεπτέμβριο, καλή σχολική χρονιά, καλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα,
Καλή υγεία και τόνους αγάπης!