Post main image

Σε ηλικία 2 ετών, η 9χρονη (πλέον) Adhara Pérez Sánchez με καταγωγή από το Μεξικό, διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ. Πρόκειται γι’ αυτήν την νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και χαρακτηρίζεται από ελλείμματα σε βασικές λειτουργίες του ανθρώπου (π.χ. κοινωνική επαφή, επικοινωνία και φαντασία). Και παρά τα όποια ελλείμματα, αυτά τα άτομα είναι σε πολλές περιπτώσεις προικισμένα με δείκτη νοημοσύνης υψηλότερο από αυτόν του μέσου όρου. Και στην περίπτωση της Adhara Pérez Sánchez, έχει συμβεί κάτι πολύ σπουδαίο.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία της, λοιπόν, η Adhara Pérez Sánchez προτιμούσε να μελετά τον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων στον ελεύθερό της χρόνο, παρά να παίζει με παιχνίδια. Εν τέλει, όταν η μαμά της, Nallely Sánchez, με τη βοήθεια ειδικών, ανακάλυψαν πως ο δείκτης νοημοσύνης της μικρής αγγίζει το 162. Αριθμός υψηλότερος από αυτόν του Stephen Hawking (154) και του Albert Einstein (160). Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, σε ένα κουίζ ευφυίας θα τους «έβαζε κάτω» άνετα.

Η 9χρονη Adhara Pérez Sánchez όχι μόνο τέλειωσε το σχολείο, αλλά αυτήν τη στιγμή σπουδάζει

Το σύνδρομο Άσπεργκερ, δεν απώθησε την «μικρή διάνοια» από το να μάθει να διαβάζει, να φτιάχνει παζλ των 100 κομματιών και να λύνει ασκήσεις στην άλγεβρα. Και θες να μάθεις και το καλύτερο; Στα 5 της τελείωσε το Δημοτικό, στα 6,5 το Γυμνάσιο και πριν 1 χρόνο πήρε το απολυτήριό της από το Λύκειο. Ολοκλήρωσε, δηλαδή, τον υποχρεωτικό κύκλο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πι και φι. Το 2019, το όνομά της βρέθηκε στη λίστα του Forbes, ανάμεσα στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του Μεξικού.

Νομίζεις πως αυτό ήταν; Όχι βέβαια, γιατί τη δεδομένη στιγμή, η Adhara Pérez Sánchez σπουδάζει μηχανική συστημάτων στο Universidad CNCI και βιομηχανική μηχανική με έμφαση στα μαθηματικά στο UNITEC (Universidad Tecnológica de México). Πρόσφατα, μάλιστα, εκπροσώπησε το πρώτο πανεπιστήμιο στο Μοντερέι, κάνοντας διάλεξη για τις μαύρες τρύπες σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Τέχνης και Πολιτισμού της Τιχουάνα.

Το bullying και ο εκφοβισμός στα σχολικά χρόνια

Μπορεί πλέον η ίδια να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της δικής της επιτυχίας, αλλά τα σχολικά της χρόνια δεν ήταν εύκολα. «Η μικρή μπορεί να θριαμβεύει στο πανεπιστήμιο, όμως, στο σχολείο είχε περάσει δύσκολα. Είχε υποστεί bullying από τους συμμαθητές της, οι οποίοι την κορόιδευαν και την αποκαλούσαν “περίεργη” και “φρικιό”», αναφέρει το NBC San Diego. Οι συμμαθητές της, δεν ήταν οι μόνοι που είχαν άσχημη συμπεριφορά απέναντί της. Οι δάσκαλοι της συνήθιζαν να είναι ιδιαίτερα αυστηροί μαζί της, επειδή κοιμόταν εν ώρα μαθήματος.

«Δεν έβρισκε ενδιαφέροντα αυτά που άκουγε. Γι΄αυτό και στην τάξη, ένιωθε να βαριέται. Όταν ο πατέρας της, την έβλεπε να κλαίει, της έλεγε “αν δεν σου αρέσει το πού είσαι, φαντάσου πού θα ήθελες να είσαι”. Η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: “Θέλω να γίνω αστροναύτης», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η μητέρα της που αποφάσισε να αναζητήσει άλλο σχολείο για την κόρη της, όταν βρέθηκε μπροστά στην επίθεση που της έκανε μία ομάδα παιδιών, κατά τη διάρκεια μίας σχολικής γιορτής. «Είπα, “δεν θέλω να υποφέρει”. Και μου είπε ότι δεν ήθελε να πάει σχολείο και έπεσε σε πολύ έντονη κατάθλιψη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Nallely Sánchez που προστάτευσε την κόρη της.

https://www.instagram.com/p/CRp_ZfZApht/?utm_source=ig_embed&ig_rid=4f960a9b-847c-44f2-8f0e-267bad93f0ff

Το σχολείο για χαρισματικά παιδιά που ξεδίπλωσε το νοητικό μεγαλείο της Adhara Pérez Sánchez

Η εσωστρέφεια και η δυσκολία της να κάνει φιλίες με συνομήλικούς της, ήταν παράμετροι που οδήγησαν τη μαμά της σε ψυχολόγο, ώστε να της δώσει συμβουλές. Ο ψυχολόγος εξέτασε τη μικρή και παρέπεμψε την οικογένεια σε Ινστιτούτο για παιδιά σαν την ίδια.

Εκεί, οι ειδικοί ανακάλυψαν το νοητικό μεγαλείο της μικρής και πρότειναν στην μαμά της το Attention to Talent (CEDAT), το σχολείο του Μεξικού για χαρισματικά παιδιά. Η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσε να παρθεί για την Adhara Pérez Sánchez, έγινε πραγματικότητα. Η επιτυχία, ήταν μονόδρομος: Η εγγραφή της στο σχολείο όχι μόνο ξεδίπλωσε τον εαυτό της, αλλά ανέδειξε την ικανότητά της να μαθαίνει τα πάντα με ταχύτητα και ακρίβεια.

https://www.instagram.com/p/CZGX027MdbM/?utm_source=ig_embed&ig_rid=8e5f1caa-6ccb-4db4-9422-8271e8cd40a2

Το όνειρο της αστροφυσικής για ένα εξωπραγματικό κορίτσι

«Τα παιδιά με Άσπεργκερ θέλουν να έχουν φίλους, αλλά δεν ξέρουν πώς να τους αποκτήσουν. Φαίνεται να ζουν σε έναν κόσμο που τα ίδια δημιουργούν. Η Adhara έφτιαξε για κόσμο της το διάστημα», έχει δηλώσει η μαμά της και αυτός ο κόσμος περιμένει την Adhara Pérez Sánchez να τον ανακαλύψει.

Άμεσος στόχος της, είναι να σπουδάσει αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το οποίο έχει ήδη προσφέρει υποτροφία για την ίδια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί, εξαιτίας προβλημάτων με την έκδοση visa. Στο μέλλον, θέλει να γίνει αστροναύτης και να εργαστεί στη NASA«Θέλω να πάω στο διάστημα για να αποικίσω τον Άρη», δήλωσε η ίδια στο Infobae, που για την ώρα ζωγραφίζει μαύρες τρύπες, δίνει διαλέξεις και απολαμβάνει την ηρεμία του δικού της κόσμου.